“Πράσινος Δακτύλιος” από Σεπτέμβρη

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Με απώτερο σκοπό την ποιότητα της ατμόσφαιρας, «έπεσαν» οι υπογραφές της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το «Πράσινο Δακτύλιο» του κέντρου της Αθήνας. Μέσα από διάφορες αλλαγές στις σημερινές απαιτήσεις του δακτυλίου, όπως είναι η τροποποίηση της κυκλοφορίας των παλαιών φορτηγών και λεωφορείων στο μεγάλο δακτύλιο, το οικολογικό μέτρο πρόκειται να λειτουργήσει από την 1 Σεπτεμβρίου 2012.

Για ένα καθαρό περιβάλλον και μια ατμόσφαιρα με λιγότερους ρύπους, η μετατροπή της απαγόρευσης αναμένεται επιπλέον να συμβάλλει στον αποδοτικότερο έλεγχο της νοθείας των καυσίμων. Έτσι θα διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για τους κατοίκους όχι μόνο της Αθήνας με περισσότερο οξυγόνο και λιγότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση…

Τα βασικά μέτρα του «Πράσινου Δακτυλίου»:

-Η κυκλοφορία στο μικρό δακτύλιο επιτρέπεται για κάθε ΙΧ αυτοκίνητο και φορτηγό όχημα πάνω των 2,2 τόνων, με την προϋπόθεση να είναι τεχνολογίας Euro 5 ή μεταγενέστερης και να εκπέμπουν λιγότερο από 140g/km διοξείδιο του άνθρακα. Στην ίδια κλίμακα κινούνται και τα υβριδικά αυτοκίνητα, με τη διαφορά ότι επιτρέπονται επιπλέον αυτά με τεχνολογία Euro 4, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km. Παράλληλα, το σύστημα «μονά – ζυγά» συνεχίζει την ύπαρξή του για όλα τα υπόλοιπα οχήματα μέσα στο μικρό δακτύλιο της Αθήνας.

-Όσον αφορά το μεγάλο δακτύλιο, απαγορεύεται η πρόσβαση σε λεωφορεία ή φορτηγά άνω των 2,2 τόνων, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από την 1 Ιανουαρίου 1990. Βέβαια στο πρώτο μεταβατικό έτος, το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει για τα παραπάνω οχήματα πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από την 1/1/1984. Παράλληλα, εκτός της απαγορευμένης περιοχής τίθεται η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας, η Λεωφόρος Κηφισού και η Λεωφόρος Αθηνών, εκτός από το κομμάτι της διασταύρωσης με τη Λεωφόρο Κηφισού έως την οδό Αχιλλέως.

-Παράλληλα, η ημερομηνία της 1 Ιανουαρίου 1990 επικαιροποιείται αυτόματα σε κάθε νέο ημερολογιακό έτος, με αποτέλεσμα κάθε φορά να απαγορεύονται τα οχήματα που είναι μεγαλύτερα των 22 ετών.

-Σχετικά με τα οχήματα που επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα, πρέπει να διαθέτουν ένα ειδικό σήμα πράσινου χρώματος που θα τους επιτρέπει την πρόσβαση στην Αθήνα.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.