Πράσινοι τρόποι για να τυλίξετε τα χριστουγεννιάτικα δώρα

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Μία από τις μεγαλύτερες πηγές αποβλήτων κάθε Χριστούγεννα είναι το χαρτί περιτυλίγματος με περισσότερους από 8.000 τόνους ετησίως, ισοδύναμο περίπου με 50.000 δέντρα. Το τύλιγμα των δώρων είναι μέρος της εορταστικής τελετουργίας και σίγουρα δεν θα ήταν έκπληξη εάν ο παραλήπτης αντικρύσει το δώρο κοιτώντας κάτω από το δέντρο. Γι’ αυτό αντί να αγοράσετε τρία ρολά χαρτιού, φέτος ανακαλύψτε πράσινους τρόπους για να κρύψετε τα δώρα σας.

Όλα τυλιγμένα

Αν δεν έχετε πολύ χρόνο ή φαντασία, το χαρτί περιτυλίγματος είναι πολύ ελκυστικό. Αντί, όμως, να επιλέξετε λαμπερά μοτίβα σε παρθένο χαρτί, αγοράστε μία ανακυκλωμένη έκδοση.

Εναλλακτικά, το ανακυκλωμένο καφέ χαρτί είναι επίσης πιο πράσινο από το συμβατικό χαρτί περιτυλίγματος. Μία άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε αλουμινόχαρτο, το οποίο μπορεί να ανακυκλωθεί ή να επαναχρησιμοποιηθεί.

Αναζητήστε μέσα σε περιοδικά για πολύχρωμες εικόνες ή χρησιμοποιήστε παλιές εφημερίδες. Θέστε τη φαντασία σας σε λειτουργία και ντύστε το δώρο σας με κορδέλες ή φροντίστε να χρησιμοποιήσετε το κατάλληλο απόσπασμα για κάθε άτομο, οπότε η χρήση του χαρτιού θα φαίνεται στοχαστική και όχι φθηνή.

Σελίδες που έχουν πέσει από τον γεωγραφικό άτλαντα είναι μια άλλη ιδέα. Οι χάρτες αποτελούν το κατάλληλο μέγεθος για το τύλιγμα μεγάλων δώρων, όπως είναι τα επιτραπέζια παιχνίδια. Και πάλι, μπορείτε να αποδώσετε στοχαστικότητα με την προσαρμογή της κατάλληλης αφίσας για να ταιριάζει με τα ενδιαφέροντα του παραλήπτη.

Τσάντες και κουτιά είναι μια εναλλακτική λύση που θα αντικαταστήσουν το χαρτί περιτυλίγματος. Παράλληλα, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ξανά σακούλες δώρων που έχετε λάβει ή τσάντες από ωραία καταστήματα. Μπορείτε να καλύψετε την επωνυμία του καταστήματος με χαρτί περιτυλίγματος ή κορδέλες.

Σκεφτείτε έξω από το κουτί

Η πιο πράσινη ιδέα είναι να μην τυλίξετε καθόλου το δώρο. Και πώς θα το προσφέρετε; Κρύψτε το και παίξτε το κυνήγι του θησαυρού ή τυλίξτε το με ένα κασκόλ ή ένα μαντήλι.

Ένα μεγάλο μέρος της λάμψης των χριστουγεννιάτικων περιτυλιγμάτων προέρχεται από τους φιόγκους και τις κορδέλες που στολίζουν τα δώρα σας. Ο παραλήπτης, όμως, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τους φιόγκους και τις κορδέλες, γι’ αυτό θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε στολίδια που στη συνέχεια θα κρεμαστούν στο δέντρο ή ακόμη και αξεσουάρ για τα μαλλιά.

Εγκληματικές κάρτες

Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες είναι ένα άλλο οικολογικό έγκλημα στα σκαριά. Το 2004 στάλθηκαν περίπου 744 εκατομμύρια κάρτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, και πολλές κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις. Φέτος επιλέξτε τις ηλεκτρονικές κάρτες.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…