“Πράσινη” και αλληλέγγυα η “Οργάνωση Γη”

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

«Πράσινη» και αλληλέγγυα «Οργάνωση Γη»Απαντήσεις σε σύγχρονους κοινωνικούς προβληματισμούς που αφορούν στην κοινωνία και το περιβάλλον προσπαθεί να δώσει μια αρκετά νέα οργάνωση (ενεργή από τον Ιανουάριο του 2012). Ο συνδυασμός κοινωνικής και περιβαλλοντικής προσφοράς είναι το άλφα και το ωμέγα για τους ιθύνοντες της οργάνωσης. Λεπτομέρειες για τη «Οργάνωση Γη» και τις δράσεις της δίνει στο flowmagazine.gr η υπεύθυνη επικοινωνίας της οργάνωσης, κ. Νατάσα Πενταγιώτη.

Στόχος

Σκοπός της οργάνωσης είναι η διάδοση της Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης μέσα από καθημερινή δράση. Συνεισφέροντας στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος η «Οργάνωση Γη» πιστεύει στην καλύτερη διαβίωση και ανάπτυξη της κοινωνίας. Η κ. Πενταγιώτη τονίζει: «Δεν είμαστε καταστροφολόγοι. Ο πλανήτης μπορεί να επιβιώσει, όμως το πρόβλημα το έχουν οι άνθρωποι». Οι κοινωνικοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι για την περιβαλλοντική υποβάθμιση και για το λόγο αυτό δίνεται βάση στην αλλαγή τους. Μέσω της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης λοιπόν, προτείνεται μια πιο βιώσιμη εκδοχή ανάπτυξης και τρόπου ζωής για τον άνθρωπο από την Οργάνωση Γη.

«Πράσινη» και αλληλέγγυα «Οργάνωση Γη»«Κέντρο της Γης»

Πέραν των στόχων που έχει η οργάνωση, έχει και το δικό της χώρο. Βρίσκεται δίπλα στο πάρκο Αντώνης Τρίτσης και εκεί «πραγματοποιείται μη τυπική εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική κοινωνική νοημοσύνη» αναφέρει η κ. Πενταγιώτη. Το κέντρο διαθέτει 8 εκθέματα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (λαχανόκηπος, άλογα, πύργος βασίλισσας Αμαλίας κ.α.). Διαθέτει επίσης αίθουσα προβολών, γραμματεία, οικοβιβλιοπωλείο, οικοκατάστημα πώλησης αναμνηστικών και μικρό κυλικείο. Επιπλέον, έχει μεγάλους εξωτερικούς χώρους οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους επισκέπτες για ολοήμερες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές (σχολεία, οικογένειες).

Το κέντρο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να υποδεχτεί ετησίως 200.000 – 250.000 επισκέπτες, ενώ οι εσωτερικοί χώροι μπορούν να υποδεχτούν γκρουπ των 20-35 επισκεπτών ανά ξενάγηση. «Η περιήγηση διαρκεί μία ώρα, στη οποία ο επισκέπτης μαθαίνει την άμεση σχέση ανθρώπου και φύσης με βιωματικό τρόπο, για να καταλάβουν ότι μπορεί να βρει διαφορετικό τρόπο ζωής», τονίζει στο flowmagazine.gr η Νατάσα Πενταγιώτη.

Το κέντρο φροντίζει να χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά συστήματα και να είναι κατ’ επέκταση ενεργειακά θετικό, παράγοντας περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει, και αποταμιεύοντας όμβρια ύδατα για να καλύπτει τις αυξημένες υδάτινες ανάγκες του λόγω της ανάπτυξης των λαχανόκηπων.

«Πράσινη» και αλληλέγγυα «Οργάνωση Γη»Το Κέντρο της Γης λειτουργεί τις καθημερινές για μαθητές και σχολεία αποκλειστικά με ξενάγηση, ώστε να επιτυγχάνεται το μέγιστο της εκπαιδευτικής εμπειρίας. Τα σαββατοκύριακα υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης με ξενάγηση αλλά και ελεύθερης επίσκεψης με τη βοήθεια επεξηγηματικού χάρτη. Το κόστος για κάθε άτομο άνω των τεσσάρων είναι 4 ευρώ για τη βιώσιμη λειτουργία της οργάνωσης.

Δράσεις

Κάθε Κυριακή πραγματοποιούνται οι «Ημέρες της Γης»-Συλλογική κουζίνα. Εκεί οι συμμετέχοντες, όπως μας εξήγησε η κ. Πενταγιώτη, μαθαίνουν συλλογικά για εποχικά προϊόντα και πώς μαγειρεύονται. Στη συνέχεια αφού μαγειρέψουν όλοι μαζί, συνεχίζουν και δειπνούν. Η δράση αυτή είναι δωρεάν και πραγματοποιείται «υπό τη μορφή εκπαίδευσης».

Το Οικοβιβλιοπωλείο και Οικοκατάστημα που βρίσκεται στο «Κέντρο της Γης», παρέχει επίσης στους επισκέπτες βιβλία κοινωνικού και περιβαλλοντικού περιεχομένου. Διαθέτει ακόμα παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, εργαλεία για την περιποίηση των φυτών του κήπου ή της βεράντας, χαρτικά για παιδιά, φοιτητές αλλά και επαγγελματίες, είδη ρουχισμού από οργανικά ή ανακυκλώσιμα υλικά και πολλά άλλα στην ίδια λογική και φιλοσοφία.

«Πράσινη» και αλληλέγγυα «Οργάνωση Γη»Από το Μάρτιο, όπως αποκαλύπτει η κ. Πενταγιώτη, θα διοργανώνονται θεματικές ανα Κυριακή σε συνδυασμό με ημερίδες και εργαστήρια. Σταδιακά θα «αναπτύσσονται προγράμματα μετεκπαίδευσης πάνω στη βιώσιμη ανάπτυξη, για όσους ενδιαφέρονται» λέει χαρακτηριστικά η υπεύθυνη επικοινωνίας της οργάνωσης.

Ακόμα σημαντικό είναι πως διοργανώνονται παιδικά πάρτυ στο Κέντρο της Γης με τους κατάλληλους εμψυχωτές να ξεναγούν και να καθοδηγούν τα παιδιά αλλά και καλοκαιρινά camps. Τα καλοκαιρινά camps έχουν τέσσερις περιόδους και κάθε περίοδος διαρκεί πέντε ημέρες (Δευτέρα – Παρασκευή). Η καθημερινή διάρκεια είναι 8:30-14:45 και το κόστος της είναι 90 ευρώ.

Οργάνωση Γη

Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Έρευνας, Λ. Δημοκρατίας 67 – Ίλιον – ΤΚ 131 22, Τηλέφωνο: 210-2325380, www.organizationearth.org

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr