Την δέσμευση για επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα μέχρι το 2025, πολύ πριν από το στόχο του 2050 που ανακοίνωσαν τα …
“Πράσινες” πολιτικές στην αεροπορική βιομηχανία
Φιλόδοξες πρωτοβουλίες παρουσιάζονται στον χώρο της αεροπορικής βιομηχανίας, με κορυφαίες εταιρείες μάλιστα να δεσμεύονται για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ποσοστό μέχρι 30% έως το 2030.
Στην προσπάθεια για την υιοθέτηση πιο βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών, εντάσσονται και τα αεροδρόμια, τα οποία αναζητούν νέες δράσεις και καινοτομίες στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, επενδύοντας σε “πράσινες” πολιτικές, με στόχο να μειώσουν τα έως τώρα επιζήμια για το περιβάλλον αποτελέσματα, που οφείλονται στη λειτουργία και τις δραστηριότητές τους.
Αεροπλάνο: Το πιο ρυπογόνα συγκοινωνιακό μέσο
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με όσα δηλώνει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, το 5% περίπου των παραγομένων παγκοσμίως εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα οφείλεται στα αεροπορικά ταξίδια, τα οποία βλάπτουν 18 φορές περισσότερο το περιβάλλον σε σχέση με άλλα μέσα μεταφοράς, όπως το τρένο. Ωστόσο, ως γνωστόν, η μείωση της χρήσης του αεροπλάνου για τις μεταφορές πολλών εργαζομένων και τουριστών αποτελεί μία πρόκληση, αφού πάνω σε αυτήν στηρίζονται όχι μόνο εταιρείες και πλήθος άλλων επιχειρήσεων αλλά, κατ’ επέκταση, και η παγκόσμια οικονομία.
Όλο και περισσότερες, όμως, “πράσινες” εναλλακτικές και η ανάπτυξη νέων πηγών ενέργειας από αεροπορικές εταιρείες αποδεικνύουν ότι είναι ὀλες μαζί, με στόχο την ανάπτυξη αειφόρων μεθόδων σε όλο το δίκτυο των αερομεταφορών.
Αισιόδοξες πρωτοβουλίες με στόχο τη βιωσιμότητα
Το πρώτο πιστοποιημένο ηλεκτρικό αεροπλάνο είναι ήδη έτοιμο για απογείωση, όπως δήλωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (European Aviation Safety Agency) της ΕΕ, με το αεροσκάφος να έχει περάσει από μία τριετή διαδικασία αξιολόγησης, που εξασφαλίζει την ανθεκτικότητα, τη λειτουργικότητα και την ποιοτική απόδοση του αεροσκάφους. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε ότι πρόκειται για μία αισιόδοξη πρωτοβουλία, που στόχο έχει να δώσει κίνητρο και σε άλλους σχεδιαστές ηλεκτρικών αεροσκαφών, ενώ η εταιρεία επιδιώκει να εφαρμόσει και άλλες νέες τεχνολογίες, που στόχο έχουν τη βελτίωση της αειφορίας και της βιωσιμότητας στην αεροπορική βιομηχανία. Το διθέσιο σκάφος αυτήν τη στιγμή προορίζεται κυρίως για την εκπαίδευση πιλότων, ενώ δεν παράγει καθόλου ρυπογόνα για την ατμόσφαιρα αέρια.
Χαρακτηριστική και η προσπάθεια του Αεροδρομίου Λούτον, του τέταρτου μεγαλύτερου αερολιμένα που εξυπηρετεί την περιοχή του Λονδίνου μετά από το Διεθνές Αεροδρόμιο Χίθροου, το Διεθνές Αεροδρόμιο Γκάτγουικ και το Διεθνές Αεροδρόμιο Στάνστεντ, το οποίο έχει θέσει ως στόχο να γίνει το πιο βιώσιμο αεροδρόμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ακόμη, το Διεθνές αεροδρόμιο Μπραζίλια της Βραζιλίας έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή την κατασκευή και τοποθέτηση ειδικών πάνελ ηλιακής ενέργειας, καλύπτοντας όλες τις ενεργειακές του απαιτήσεις και δραστηριότητες από την ηλιακή ακτινοβολία, που είναι άφθονη λόγω του κλίματος της χώρας.
Η αειφορία παίρνει θέση και γίνεται ένας νέος κανόνας, ο οποίος εντάσσεται σε όλες τις καθημερινές μας συνήθειες, μεταξύ των οποίων τα ταξίδια, τόσο επαγγελματικής όσο και τουριστικής φύσεως, τα οποίο πλέον αποκτούν οικολογικό πρόσημο.
Πρωτίστως, θετική και αισιόδοξη είναι η ανταπόκριση και η προσαρμογή πλέον και των αεροπορικών εταιρειών στην υιοθέτηση “πράσινων” πολιτικών και στη επένδυση σε βιώσιμους σχεδιασμούς και καινοτομίες, οι οποίες, πέραν της περιβαλλοντικής ανακούφισης που προσφέρουν, δημιουργούν και έναν υγιή ανταγωνισμό, τόσο μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών όσο και μεταξύ των διαφορετικών μέσων συγκοινωνίας, αφού η τήρηση οικολογικών τακτικών και προϋποθέσεων έχει γίνει προτεραιότητα και απαίτηση τόσο των επενδυτών όσο και των πελατών.