Πρακτικά βήματα για την υιοθέτηση ενός φιλικού προς το περιβάλλον τρόπου ζωής

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Ποια είναι αυτά τα μικρά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, για να σεβαστούμε όσο γίνεται το περιβάλλον; Ξεκινάμε από το σπίτι και την καθημερινότητά μας γενικότερα.

Ο πλανήτης μας είναι ο βασικός αποδέκτης των καλών και των κακών μας συνηθειών. Γι’ αυτό και ο τρόπος που επιλέγουμε να ζούμε στην καθημερινότητά μας αντικατοπτρίζεται στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται το περιβάλλον.

Συμβουλές για μια πιο οικολογικά συνειδητοποιημένη καθημερινότητα!

Καθαρίστε την κουζίνα σας

Αγαπήστε τα αποφάγια σας

Κοιτάξτε ποια βασικά προϊόντα πετάτε στα σκουπίδια. Οι σεφ μιλάνε για το τι να κάνουν με τις κορυφές των καρότων ή το τυρί, αλλά δεν είναι εκεί που πρέπει να κάνουμε αλλαγές. Είναι το γάλα που χύνεται στο νεροχύτη και το μπαγιάτικο ψωμί – τα αντικείμενα στα οποία δεν δίνουμε τόση αξία. Αντιμετωπίστε τα “απορρίμματα τροφίμων” ως συστατικά. Είναι εύκολο να τα μετατρέψετε σε κάτι άλλο- το aquafaba (νερό από ρεβίθια) μπορεί να γίνει μια vegan μαγιονέζα, τηγανίστε σπόρους κολοκύθας σε λάδι και πασπαλίστε με αλάτι για σνακ, κόψτε τα κοτσάνια κολοκυθιού και μαγειρέψτε τα όπως τα ζυμαρικά. Πρέπει να βρίσκετε δημιουργικούς τρόπους για να χρησιμοποιείτε τα πάντα. Η σπατάλη τροφίμων οφείλεται στην έλλειψη φαντασίας.

Πρακτικά βήματα για την υιοθέτηση ενός φιλικού προς το περιβάλλον τρόπου ζωής

Ψωνίστε λίγο και συχνά

Πολλά από τα απορρίμματα προέρχονται από τα μεγάλα ψώνια, τις “ευκαιρίες” 1 συν 1 στο καροτσάκι και τις επαναλαμβανόμενες αγορές αντί για τον προγραμματισμό των γευμάτων. Είναι επίσης χρήσιμο να βρείτε τι είδους μάγειρας είστε και στη συνέχεια να σχεδιάσετε αντίστροφα τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζετε. Δεν έχει νόημα να κάνετε εβδομαδιαίο shopping αν σας αρέσει να αποφασίζετε τι θα φτιάξετε για δείπνο στις 6 το απόγευμα. Ψωνίζοντας σε μικρές δόσεις διαπιστώνουμε ότι με αυτόν τον τρόπο σπαταλάμε λιγότερα.

Ελαχιστοποίηση της συσκευασίας

Αναζητήστε χύμα φρούτα και λαχανικά και πάρτε τα δικά σας δοχεία στα καταστήματα και τις αγορές. Αν αγοράζετε συσκευασμένα τρόφιμα, κοιτάξτε από πού προέρχεται το προϊόν και προσπαθήστε να επιλέξετε την πιο τοπική επιλογή. Τα πιο ανακυκλώσιμα πλαστικά είναι το ΡΕΤ, που βρίσκεται στα μπουκάλια ποτών και στα κουτιά φρούτων, και το HDPE, στα μπουκάλια γάλακτος και στις θήκες των κουτιών δημητριακών- οπότε, αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, προτιμήστε αυτά, και στη συνέχεια επαναχρησιμοποιήστε ή ανακυκλώστε ό,τι μπορείτε.

Όλα πράσινα στο σπίτι

Προσωπική φροντίδα χωρίς πλαστικό

Υπάρχει ένας κόσμος υγιεινής προστασίας χωρίς απορρίμματα που μπορείτε να εξερευνήσετε, όπως να αγοράσετε ένα επαναχρησιμοποιούμενο εφαρμοστή ταμπόν. Η επαναχρησιμοποιούμενη έκδοση ταιριάζει σε κάθε μέγεθος ταμπόν, είναι αντιμικροβιακή και εισάγεται εύκολα. Μετά τη χρήση, σκουπίστε το, ξεπλύνετε και επιστρέψτε το στο κουτί αποθήκευσης που χωράει στην τσάντα σας. Αποστειρώστε το σε ζεστό νερό μεταξύ των περιόδων.

Πρακτικά βήματα για την υιοθέτηση ενός φιλικού προς το περιβάλλον τρόπου ζωής

Φροντίστε τις ηλεκτρικές σας συσκευές

Το πρώτο βήμα για τη διατήρηση των οικιακών συσκευών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι ο τακτικός καθαρισμός. Με τον απλό καθαρισμό και τη συντήρηση των λευκών συσκευών, του φορητού υπολογιστή ή του κινητού σας, θα παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους. Αν η ηλεκτρική σας συσκευή είναι πραγματικά μη επισκευάσιμη, καλέστε τον κατασκευαστή ή την εταιρεία αγοράς για να δείτε αν θα πάρουν πίσω αντικείμενα ή συσκευασίες για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση.

Δημιουργία καθαρού αέρα

Ποτέ δεν μπορείς να έχεις αρκετά φυτά στο σπίτι. Ορισμένα φυτά είναι καλύτερα για συγκεκριμένα δωμάτια. Η γλώσσα της πεθεράς εκπέμπει οξυγόνο τη νύχτα, γεγονός που την καθιστά καταλληλότερη για την κρεβατοκάμαρα. Τα κρίνα και οι φτέρες ευδοκιμούν σε δωμάτια με υψηλή υγρασία και μπορούν να μειώσουν τη μούχλα στον αέρα, καθιστώντας τα ιδανικά για τα μπάνια.

Αλλάξτε την κεφαλή του ντους σας

Η επένδυση σε μια αεριζόμενη κεφαλή ντους θα κάνει σημαντική διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας και νερού. Εισάγουν αέρα στη ροή του νερού, περιορίζοντας τη χρήση νερού.

Επανεκκίνηση της γκαρνταρόμπας σας

Ορίστε έναν πήχη

Αν ένας χρόνος χωρίς να αγοράσετε τίποτα καινούργιο φαίνεται πολύ μεγάλη πρόκληση, δοκιμάστε έναν μήνα ή αγοράστε μόνο μεταχειρισμένα.

Πρακτικά βήματα για την υιοθέτηση ενός φιλικού προς το περιβάλλον τρόπου ζωής

Βρείτε ένα second-hand που σας εξυπηρετεί

Η επιλογή του vintage ή του second-hand είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να ψωνίσετε με βιώσιμο τρόπο, αλλά ενώ κάποιοι οπαδοί θα εκθειάσουν τις αρετές του ξεψαχνίσματος σε γιγαντιαίες αποθήκες, αυτή η προσέγγιση δεν είναι για όλους.

Επιλέξτε υλικά με σύνεση

Ορισμένα υφάσματα παλαιώνουν καλύτερα από άλλα. Τα δερμάτινα σακάκια, παπούτσια και ζώνες διαρκούν για χρόνια και συχνά φαίνονται και αισθάνονται καλύτερα όταν έχουν φορεθεί. Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος του τζιν – ενός άλλου ανθεκτικού υφάσματος – σημαίνει ότι τα τζιν είναι επίσης καλύτερο να αγοράζονται μεταχειρισμένα.

Εξοικονομήστε για να σώσετε τον πλανήτη

Εξοικονομήστε νερό και μειώστε τους λογαριασμούς σας

Επενδύστε χρήματα σε συσκευές και υδραυλικά συστήματα εξοικονόμησης νερού, όπως συστήματα συλλογής βρόχινου νερού και ανακύκλωσης γκρίζου νερού.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.