Πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από τους πόνους χαμηλά στην πλάτη

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος

Ο τρόπος ζωής μας, η πυκνή σε ασχολίες καθημερινότητά μας, δεν μας αφήνει πολύ χρόνο για δραστηριότητες που μπορούν να μας χαλαρώσουν. Αποτέλεσμα αυτού είναι  ότι σήμερα πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από διάφορους πόνους και ειδικά στην πλάτη.

Πώς μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε πέρα από το να παίρνουμε φαρμακευτική αγωγή; Όπως αρκετοί παράγοντες επηρεάζουν τον πόνο, έτσι υπάρχουν τρόποι για να ανακουφιστούμε από τον πόνο αυτό.

Ας δούμε κάποιους απ’ αυτούς…

  1. Παρέα με φίλους

Η καλή παρέα με αγαπημένα πρόσωπα έχει σαν αποτέλεσμα να απελευθερώνει ο οργανισμός ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες αποτελούν το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης, όπως επίσης έχουν τη δυνατότητα να ανακουφίσουν τον πόνο.

Οι ενδορφίνες μας ηρεμούν, εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης και έτσι μειώνουν το άγχος. Αντίθετα η απομόνωση συνδέεται με την αύξηση του πόνου.

  1. Γέλιο

Το γέλιο είναι φάρμακο γιατί μειώνει τον πόνο ενώ συγχρόνως μεγαλώνει την αντοχή στον πόνο.

  1. Μασάζ

Το μασάζ αποτελεί μια μέθοδο η οποία μπορεί να φανεί χρήσιμη στην εξάλειψη ή τη μείωση του πόνου ή στην αντίληψη του πόνου.

Το δέρμα μας με τους υποδοχείς του ανταποκρίνεται στο άγγιγμα κατά τη διάρκεια του μασάζ και έτσι ενεργοποιούνται εγκεφαλικά νεύρα που ανακουφίζουν απ’ το άγχος κι όταν το άγχος εξασθενεί, ο πόνος γίνεται πιο ήπιος.

  1. Άσκηση

Ασκήσεις που μπορούμε να χρησιμοποιούμε κυλίνδρους από ειδικό αφρώδες υλικό μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τον πόνο στην πλάτη. Ο βελονισμός σύμφωνα με έρευνες μπορεί επίσης να μειώσει τον πόνο.

  1. Αεροβική γυμναστική

Το τρέξιμο, η ποδηλασία, το κολύμπι μπορούν να μειώσουν τον πόνο μέχρι και κατά 28%.  Η άσκηση ενεργοποιεί τους υποδοχείς των οπιοειδών στον εγκέφαλο και αυτή με τη σειρά τους μειώνουν τον πόνο.

  1. Διαλογισμός

Έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που δοκίμασαν το διαλογισμό είδαν καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πόνου.

  1. Γιόγκα –διατάσεις

Μία ώρα γιόγκα  ή αντίστοιχα μια ώρα διατάσεις εβδομαδιαία, μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο χαμηλά στην πλάτη, ακόμα και από την οσφυαλγία. Γενικότερα η γιόγκα μεγιστοποιεί τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας η τακτική άσκηση.

Πέρα από τα παραπάνω, το βασικότερο ίσως όλων είναι να έχουμε ένα δίκτυο αγαπημένων μας ανθρώπων οι οποίοι να μας στηρίζουν με τη θετική τους ενέργεια, γεγονός που σίγουρα θα έχει θετικότατα αποτελέσματα τόσο στην αντιμετώπιση του πόνου, όσο και στην αντιμετώπιση γενικότερα των καθημερινών προβλημάτων.

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr