Πράγματα που δεν ήξερες για τον Stephen Hawking

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη

Ο Hawking υπήρξε ένας από τους πιο αξιόλογους φυσικούς του 20ου αιώνα επηρεάζοντας τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το σύμπαν. Η ασθένειά του μπορεί να του στέρησε την κίνησή του, αλλά ευτυχώς όχι και την θέληση του για τη ζωή.

O Stephen Hawking (1942-2018) ήταν Άγγλος θεωρητικός φυσικός που έγινε γνωστός για την έρευνά του πάνω στις μαύρες τρύπες. Η θεωρία του για την έκρηξη μαύρων τρυπών βασίστηκε τόσο στη θεωρία της σχετικότητας όσο και στην κβαντομηχανική. Η συνεισφορά του στη φυσική τον έκανε να κερδίσει πολλαπλές τιμές – η Βασιλική Εταιρεία τον εξέλεξε συνεργάτη της, έγινε καθηγητής βαρυτικής φυσικής στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το 1979 διορίστηκε Λουκάσιος καθηγητής μαθηματικών του Κέιμπριτζ, θέση που κάποτε κατείχε ο Νεύτων. Η ζωή του ήταν τόσο ενδιαφέρουσα που το 2014 αποτέλεσε το θέμα της ταινίας “The Theory of Everything”, με τον Eddie Redmayne σε πρωταγωνιστικό ρόλο να τον υποδύεται.

#1: Οι γιατροί τού έδιναν ελάχιστα χρόνια ζωής

Ο Hawking διαγνώστηκε με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) ή νόσο του Lou Gehrig, όταν ήταν 21 ετών. Η ασθένεια αυτή επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα που εμπλέκονται στην εκούσια μυϊκή κίνηση, μειώνοντας σταδιακά την ικανότητα του ατόμου να κινείται και να μιλάει. Συνήθως, τα συμπτώματα αναπτύσσονται μετά την ηλικία των 50 ετών και οδηγούν σε θάνατο μέσα σε λίγους μήνες ή χρόνια. Έτσι, όταν οι γιατροί έκαναν τη διάγνωση, προέβλεψαν ότι θα ζούσε μόνο μερικά χρόνια. Παρόλα αυτά, ο Hawking κατάφερε να ζήσει μέχρι τα 76. 

#2: Οδηγούσε ταχέως (το αναπηρικό αμαξίδιό του!)

Ο Hawking άρχισε να χρησιμοποιεί πατερίτσες μετά τη διάγνωσή του και αντιστεκόταν στη μετάβαση σε αναπηρικό αμαξίδιο. Ωστόσο, μόλις ξεκίνησε να το χρησιμοποιεί, αποδείχτηκε αρκετά “άγριος” οδηγός. Μάλιστα, έγινε διαβόητος επειδή το οδήγησε γρήγορα στους δρόμους του Κέιμπριτζ περνώντας πάνω από τα δάχτυλα των ποδιών άλλων μαθητών!

Πράγματα που δεν ήξερες για τον Stephen Hawking

#3: Ήθελε όλοι να καταλαβαίνουν τι κάνει – όχι μόνο οι επιστήμονες

Ο Hawking ήθελε το έργο του να είναι προσβάσιμο σε όλους, όχι μόνο σε ειδικούς. Έγραψε βιβλία που εξηγούσαν τις θεωρίες του με απλά λόγια προκειμένου να μπορούν να τα κατανοήσουν όλοι, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδικού βιβλίου. Το πιο γνωστό βιβλίο του (A Brief History of Time) πούλησε περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα!

#4: Ήταν λάτρης των στοιχημάτων

Όπως γίνεται σε κάθε περίπτωση επιστήμονα, δεν γινόταν οι θεωρίες του να είναι πάντα σωστές και να έχει πάντα δίκιο. Λέγεται πώς o Hawking έβαζε και έχανε στοιχήματα σχετικά με επιστημονικές έννοιες. Το 1975, έβαλε στοίχημα μία συνδρομή για το περιοδικό Penthouse με τον φυσικό Kip Thorne ότι ένα αστρονομικό αντικείμενο (Cygnus X-1) δεν ήταν μαύρη τρύπα. Αργότερα, πόνταρε σε κάποιον μια εγκυκλοπαίδεια για το ότι οι πληροφορίες χάνονται στις μαύρες τρύπες. Τέλος, πόνταρε 100 δολάρια ότι κανείς δεν θα ανακαλύψει ποτέ το μποζόνιο Χιγκς. Εν τέλει, έχασε και τα τρία στοιχήματα.

Πράγματα που δεν ήξερες για τον Stephen Hawking

#5: Δεν είχε μία συμβατική οικογενειακή ζωή

Όταν η ταινία για τη ζωή του έκανε το ντεμπούτο της το 2014, δέχτηκε κριτική για την απεικόνιση του γάμου του με την πρώτη του σύζυγο, Jane Wilde. Λόγω του ότι η ταινία βασίστηκε στα γραπτά της Wilde για τη ζωή και τον γάμο τους, η πρώτη του σύζυγος απεικονίζεται ως μία ρομαντική, συναισθηματική γυναίκα που έκανε θυσίες για τον σύζυγό της και την ασθένειά του. Στην πραγματικότητα, όμως, τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά. Η Jane ανέλαβε τη φροντίδα του συζύγου της μαζί με τρία παιδιά καθώς ο Hawking αρνήθηκε να μιλήσει μαζί της για την ασθένειά του. Κάποια στιγμή, η Jane τον χαρακτήρισε «ένα παιδί με τεράστιο και σπασμωδικό εγώ». Μάλιστα, στα τελευταία χρόνια του γάμου τους, ο Hawking άφησε την Jane για τη νοσοκόμα του, η οποία έγινε η δεύτερη σύζυγός του.

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη,

Influence:

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην πολύπλευρη πρωτεύουσα, διανύοντας την δεκαετία των ρίσκων και των μεγάλων αλλαγών για την ώρα…