Πράγματα για τα οποία θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες κάθε μέρα

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Σε μικρότερη ή σε μεγαλύτερη έκταση, το κάνουμε όλοι μας: Συχνά, οι άνθρωποι επικεντρωνόμαστε σε όσα μας λείπουν και θα θέλαμε να έχουμε, αμελώντας να χαρούμε και να εκτιμήσουμε τις ευλογίες που είναι παντού γύρω μας. Η έμπρακτη ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που απολαμβάνουμε πρέπει όμως να είναι κομμάτι της καθημερινής μας πρακτικής.

Να αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστούμε τη ζωή για όσα ονομάζουμε «αυτονόητα». Ας είμαστε λοιπόν ευγνώμονες που:

Ξυπνήσαμε το Πρωί: Αυτό αρκεί  να καταλάβουμε ότι υπάρχουν λόγοι να είμαστε ευγνώμονες. Είτε είμαστε υγιείς, είτε μας ταλαιπωρεί κάποια αρρώστια, μία ακόμη ημέρα ζωής μας χαρίστηκε.

Έχουμε Υγεία: Ακόμη και αν η υγεία μας πάσχει, υπάρχει ελπίδα για ανακούφιση: Σίγουρα συνεχίζουμε να είμαστε υγιείς σε άλλα σημεία, πιθανόν στα περισσότερα, για τα οποία πρέπει να χαιρόμαστε.

Έχουμε τους γονείς μας: Ίσως να μην είναι οι καλύτεροι, είναι όμως οι άνθρωποι που μας χάρισαν τη ζωή με την οποία πρέπει να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε.

Ακούμε: Δεν είναι για όλους τους ανθρώπους αυτονόητο το άκουσμα της φωνής των αγαπημένων τους.

Βλέπουμε: Τα μάτια σας χαρίστηκαν για να θαυμάζετε τις ομορφιές του κόσμου γύρω σας.

Έχετε Φίλους: Δεν έχει σημασία πόσοι είναι. Το σημαντικότερο στις φιλικές σχέσεις είναι το βάθος και η ποιότητα της σχέσης.

Το σπίτι που έχετε ή που σας Φιλοξενεί: Μεγάλο ή μικρό, πλούσιο ή ταπεινό: μικρή σημασία έχει από τη στιγμή που είναι το σπίτι που μας κρατάει ασφαλείς.

Υπάρχει η αγάπη: Χωρίς την αγάπη ο κόσμος αυτός θα ήταν ένα ανυπόφορο μέρος να ζεις.

Έχουμε  οικονομίες: ακόμη και εάν είναι πενιχρές, αναλογιστείτε ότι για πολλούς συνανθρώπους δεν υπάρχουν ούτε αυτές.

Πιστεύετε Ελεύθερα: Φυσικά, στον τόπο και τον χρόνο που ζούμε μοιάζει δεδομένη η λατρεία του θρησκεύματός μας με ελευθερία και χωρίς φόβο τιμωρίας, αλλά δεν είναι. Ακόμη και σήμερα σε πολλούς τόπους η πρακτική της λατρείας δεν είναι αυτονόητη για τον κάθε πιστό πολίτη.

Έχετε Ελευθερία του Λόγου: Η άνεση και η ελευθερία της έκφρασης και της διαφωνίας μας είναι αυτονόητη: σε διάφορα όμως μέρη του λόγου τιμωρείται .

Έχουμε τον σύντροφό μας: Μέσα από τον σύντροφό μας ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας και μαζί του ανακαλύπτουμε τη ζωή.

Έχουμε τα παιδιά μας: Το να έχεις και να ανατρέφεις παιδιά είναι ευλογία. Πάντα έχεις μία σημαντική προτεραιότητα και ξέρεις τι είναι σημαντικό στη ζωή.

Έχουμε την ισορροπία του μυαλού: Πόσο δύσκολη θα ήταν η ζωή μας χωρίς την ικανότητα της μνήμης, ή της επίλυσης προβλημάτων.

Κάναμε τα λάθη του παρελθόντος: Τα λάθη που έχουμε κάνει είναι εφόδια και μαθήματα για το μέλλον. Τα λάθη μας είναι η σοφία μας για την οποία πρέπει να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη.

Έχουμε  μόρφωση: Ακόμη και στον Δυτικό πολιτισμό η μόρφωση δεν είναι αγαθό αυτονόητο για όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως.

Μπορούμε να διαβάζουμε: Είναι άραγε αυτονόητο για τον καθένα να μπορεί να διαβάζει αυτό το άρθρο;

Αναπνέουμε: Να είστε χαρούμενοι που πάντα έχετε την ευκαιρία να ανοίξετε την μπαλκονόπορτα και να γεμίσετε τα πνευμόνια σας με καθαρό αέρα.

Κοιμόμαστε σε Κρεβάτι: Το κρεβάτι που κοιμόμαστε είναι από τα πράγματα που σχεδόν ξεχνάμε: το εκτιμούμε μόνον όταν καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι πάντα και σε όλους δεδομένο.

Έχουμε ασφάλεια και Σιγουριά: Να ευχαριστούμε για το ότι μπορούμε και κοιμόμαστε και ξυπνάμε χωρίς φόβο ή απειλή: μόνο έτσι μπορούμε να ζούμε ανθρώπινα.

Μάς  χαρίζεται χρόνος: Συχνά παραπονιόμαστε γιατί δεν μας είναι αρκετός. Μα, οι στιγμές που μας δίνονται δεν είναι καν δεδομένες!

Πίνουμε Καθαρό Νερό: Χωρίς καθαρό νερό δεν μπορεί να υπάρξει η ζωή και είναι ένα μοναδικό αγαθό που δεν είναι για όλους τόσο αυτονόητο.

Για τα βιβλία: Το διάβασμα έχει την ικανότητα να μας ταξιδεύει από τον καναπέ μας.

Για την Καλοσύνη των ανθρώπων:  Μη θεωρείτε την ευγένεια των ξένων αυτονόητη, και μην λησμονείτε να εκφράζετε την ευγνωμοσύνη σας γι’ αυτήν.

Για τον Πόνο: Χωρίς τον πόνο δεν θα λαχταρούσαμε τη  ζωή χωρίς αυτόν.

Για τις Διακοπές: Οι αργίες και οι διακοπές μας θυμίζουν ότι πάντα υπάρχουν λόγοι για να γιορτάζουμε.

Δακρύζουμε: Επειδή τα δάκρυα είναι τα λόγια που δεν λέγονται.

Για τη σοφία και την ωριμότητα: Ευτυχώς που όσο μεγαλώνουμε ωριμάζουμε.

Τη διασκέδαση: Η κάθε μορφή διασκέδασης είναι μία δόση χαλάρωσης και απόλαυσης.

Για την Εργασία μας: Μπορεί να μην είστε ενθουσιασμένοι με την τωρινή σας εργασία: να θυμάστε ότι την αποκτήσατε επειδή κάποιος σας έκρινε αρκετά άξιο και σας εμπιστεύεται.

Για τη διαφορετικότητα: Αρκεί μόνο να σκεφτούμε πόσο βαρετός και προβλέψιμος θα ήταν ο κόσμος μας αν δεν ήμασταν τόσο διαφορετικοί.

Για το Φεγγάρι και αστέρια:  Μία ματιά στον έναστρο νυχτερινό ουρανό μας κάνει να ονειρευόμαστε.

Για την ικανότητα της Γνώσης: Το ότι μπορούμε και μαθαίνουμε σημαίνει πως οι δυνατότητές μας είναι άπειρες.

Για τους ανθρώπους που θέλουν να μάς διδάσκουν:  Να είστε ευγενικοί και να ευχαριστείτε που τους έχετε μέσα στη ζωή σας: ίσως είναι η γιαγιά μας που θέλει να μας μάθει πλέξιμο, ίσως είναι οι γονείς μας που θέλουν να μας μάθουν ν’ αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της ζωής.

Για τη θάλασσα. Να χαίρεστε τη θάλασσα και τα θαλάσσια πλάσματά της που μοιάζουν εξωτικά, σχεδόν παραμυθένια.

Για τη Δυτική Ιατρική: Η ανθρωπότητα οφείλει πολλά στη συμβολή της.

Για τη μουσική:  Να είστε ευτυχισμένοι για όλα τα συναισθήματα που μας ξυπνά η μουσική.

Για τα ζεστά ρούχα: Όσοι τα έχουμε, ας σκεφθούμε τι θα γινόμασταν χωρίς αυτά ειδικά τις κρύες ημέρες σαν και αυτές.

Για τις Δυσκολίες: Εάν σας ακούγεται παράξενο ότι πρέπει να χαίρεστε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε, σκεφθείτε αν χωρίς αυτές θα ήσασταν σήμερα ο ίδιος άνθρωπος.

Για τα Εμβόλια: Επειδή είναι ένα δώρο της επιστήμης στον άνθρωπο και του χαρίζουν την υγεία.

Όλα αυτά, είναι δώρα που υπάρχουν στη ρουτίνα μας και που ποτέ δεν τα βλέπουμε σαν μια πολυτέλεια για να εκτιμήσουμε τη ζωή μας. Οφείλουμε όμως να αισθανόμαστε τη διαφορά που κάνει  η ύπαρξη όλων αυτών στη ζωή μας.

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.