Πουράκια: Η γεμάτη απόλαυση

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Το κάπνισμα είναι μια απόλαυση που συνδυάζει την ηρεμία με τη διασκέδαση, τη μακαριότητα με την ενόραση και τη χαρά με την έκσταση. Μια κατηγορία από μόνα τους, όμως, είναι τα πουράκια, που υπόσχονται στιγμές αγαλλίασης, ρομαντζάδας και πάθους.

Η ιερή στιγμή του καπνίσματος

Για πολλούς ανθρώπους το κάπνισμα, πέρα από συνήθεια, είναι μια ιερή πρακτική. Αν και δε γίνεται συνειδητά αντιληπτό, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι η στιγμή που πάει να ανάψει κάποιος πούρο ή τσιγάρο, δε δέχεται αναβολή και ακολουθεί μια ψυχολογική επιθυμία που κατατρώει τη ρουτίνα και αποδίδει φόρο τιμής στη μυστική δράση του καπνού. Άλλους τους ηρεμεί, άλλους τους καταστέλλει και πιθανώς όσους δεν καπνίζουν τους ενοχλεί. Πάντως το κάπνισμα είναι μια πράξη με αρχαία ιστορία και επίδραση στον ανθρώπινο ψυχισμό.

Τα πούρα και τα πουράκια

Η κορωνίδα του καπνίσματος είναι αδιαμφισβήτητα το πούρο. Η αυθεντικότητά του και η μυσταγωγία του, καθώς και η νοστιμιά της μυρωδιάς και του αγγίγματός του το καθιστούν κορυφαία επιλογή για όσους αγαπούν τον καπνό. Χωρίς φίλτρα ή άλλες χημικές αλλοιώσεις εισπράττεις το γνήσιο προϊόν της γης και εκφράζεις ποικιλοτρόπως το συναίσθημά σου μέσα από αυτή την ιδιαίτερη επαφή με το στοιχείο της φύσης. Τα πουράκια έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι πιο ελαφριά από τα πούρα και πιο φτηνά, οπότε ικανοποιούν όλα τα εισοδηματικά στρώματα. Είναι μια εξαιρετική συντροφιά σε νυχτερινές εξόδους, γιορτές, διακοπές αλλά και για μέσα στο σπίτι.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το τσιγάρο μειώνει το στρες – Μύθος ή πραγματικότητα;


Διασκεδαστική παραζάλη

Η επιρροή του καπνίσματος διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δε θα ήταν όμως σωστό να μην αναφερθούμε στη διασκέδαση που προσφέρει τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Είναι μια μορφή εκτόνωσης και μάλιστα αρκετά ειρηνικής. Ξεσπάς και σβήνεις, ταυτόχρονα, διαμέσου της ειδικής αυτής εκδήλωσης. Χαλαρώνεις και περιεργάζεσαι πιο ελεύθερα σκέψεις, ιδέες, προβλήματα, επιδιώξεις, κλπ. Ξεφεύγεις από το καταναγκαστικό υπερεγώ σου και γειώνεσαι περισσότερο με τα πράγματα. Αλλάζεις προς μια πιο ειδυλλιακή φύση ακόμη και αν δε σου ταιριάζει απόλυτα. Γίνεσαι πιο διακριτικός και πιο αόρατος, ενώ παράλληλα σηματοδοτείς την παρουσία σου με σύννεφα καπνού. Αφήνεις τη ρουτίνα των άλλων και μπαίνεις σε μια δική σου ρουτίνα με νόημα και ελπίδα. Τελικά, είναι υποκειμενικό τι νιώθεις και τι αισθάνεσαι, όμως, δεν είναι αμελητέο το κέρδος που αποκομίζεις και μεταφράζεται έμπρακτα σε μελλοντικές αποφάσεις και κινήσεις.

Η εμμονή στην υγιεινή ζωή

Στις μέρες μας δίνεται μεγάλη έμφαση στις μεθόδους της υγιεινής ζωής και το αντικαπνιστικό κίνημα έχει γίνει η εδραιωμένη αναφορά ακόμη και για καπνιστές. Το μεράκι της ενασχόλησης με τον όμορφο και μυρωδάτο καπνό, η προσπάθεια διαφυγής από την τετριμμένη πραγματικότητα και η απλή ξεκούραστη ανάπαυλα από τις καθημερινές υποχρεώσεις μοιάζουν ανίσχυρα επιχειρήματα μπροστά στη συντριπτική ισχύ των συνθημάτων που προειδοποιούν για τις θανάσιμες και επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία.

Το τέλειο αξεσουάρ

Τα πουράκια είναι ένα άψογο αξεσουάρ για κάθε περίσταση, είτε στην πόλη είτε στην εξοχή. Συνδυάζουν την αφέλεια με το σκεπτικισμό και την αφασία με τον ρομαντισμό. Προωθούν τα βαθύτερα ένστικτά μας και αυξάνουν την έμμεση επικοινωνία μας με πρόσωπα και πράγματα. Μας ξεκουράζουν από το άγχος και τα προβλήματα. Μας εμφυσούν το δίδαγμα της μητέρας Γης όπως διαμοιράστηκε από πρακτικές γενεών. Μας δίνουν το περιθώριο να ζήσουμε μια προσωπική στιγμή είτε μόνοι είτε με φίλους. Είναι μια κοινωνική και συνάμα ιδιωτική εμπειρία που αξίζει να δοκιμάσετε αν δεν σας έχουν κυριεύσει οι ηθικές διδαχές όσων απέχουν από το κάπνισμα. Η ζωή είναι μικρή και η γνωστή ξενόφερτη φράση τα λέει «όλα» σε πέντε λέξεις one life live it well!

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…