Πού χάθηκε το μέτρο;

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη

Όλα τα πράγματα στη ζωή-είτε καλά, είτε άσχημα- έχουν ένα επιτρεπτό όριο. Αυτό μπορεί να είναι προσωπικό και άρα να διαφέρει από άτομο σε άτομο, μπορεί όμως και να έχει καθοριστεί από κάποιον άλλον ή άλλους στο παρελθόν και, έκτοτε, να παρέμεινε έτσι. Όπως ένας άτυπος κανόνας. Είναι, πλέον, εμφανές ότι αυτό το όριο δέχεται πίεση να αλλάξει.

Με μια γρήγορη ματιά δεν υπάρχει κάποιο έντονο πρόβλημα. Οι άνθρωποι, οι συνήθειες  και οι προτιμήσεις τους εξελίσσονται συνεχώς και αυτό αποτελεί μια λογική  συνέχεια αυτής της εξέλιξης. Επιπρόσθετα, τα όρια του παρελθόντος δεν μπορούν για πάντα να ταυτίζονται με τα μελλοντικά. Γιατί, λοιπόν, υπάρχει θέμα όταν ξεπερνούνται αυτά τα όρια;

Το θέμα δημιουργείται από τα αίτια της αλλαγής αυτής, δηλαδή τη στιγμή που γίνεται φανερό ότι η αλλαγή δεν έχει σκοπό και ουσία. Εύλογα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί γιατί χρειάζεται πάντα να υπάρχει σκοπός πίσω από κάποια αλλαγή, ειδικά όταν ακούσιες αλλαγές έχουν καταφέρει να φέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, ικανά να αλλάξουν τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Η απάντηση συνοψίζεται στην εξής πρόταση: γιατί μπορεί και να μη φέρουν.

Πού χάθηκε το μέτρο;

Αν μια αλλαγή δεν φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, δύο ακόμη ενδεχόμενα μπορεί να συμβούν. Να φέρει μέτρια αποτελέσματα ή άσχημα. Για τα μέτρια κανείς δεν ενδιαφέρεται καθώς δεν είναι ικανά να τραβήξουν την προσοχή. Οπότε μένουν τα άσχημα. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτά γίνονται αμέσως αντιληπτά.

Ο κόσμος μπορεί να μη φαίνεται ποτέ έτοιμος για τα άσχημα αποτελέσματα, αλλά πάντα είναι έτοιμος να τα κρίνει. Και εκεί χάνεται το μέτρο, μπερδεύονται οι ρόλοι και παρεξηγούνται άνθρωποι και καταστάσεις.

Και πάλι όμως δεν αρκούν τα αποτελέσματα να  χαρακτηρίσουν μια αλλαγή ως επιθυμητή ή όχι. Ούτε για να φανεί αν άξιζε που ξεπεράστηκαν τα μέχρι τώρα όρια. Ο λόγος για τον οποίο συνέβη, είναι επίσης κάτι το οποίο χρειάζεται εξέταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη,

Influence:

Η Γεωργία Κρικέλλη είναι απόφοιτη οικονομικής σχολής και τώρα ασχολείται με το μεταπτυχιακό της. Η αρθρογραφία αποτελούσε από μικρή ηλικία ένα από τα αγαπημένα της χόμπι…