Που οφείλονται οι λιγούρες και πώς να τις αντιμετωπίσεις

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου

Το αίσθημα της λιγούρας είναι κάτι που όλοι μας αντιμετωπίζουμε. Οι λιγούρες δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένες με το αίσθημα της πείνας. Συνήθως, τα τρόφιμα που επιζητούμε είναι αυτά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλατιού ή και λιπαρών, τρόφιμα τα οποία απολαμβάνουμε και μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα όταν τα καταναλώνουμε. Τα αίτια της λιγούρας μπορεί να είναι ψυχολογικά, αλλά και οργανικά.

Συμβουλές που θα βοηθήσουν να καταλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις λιγούρες

  • Αναγνωρίστε τους παράγοντες που σας προκαλούν λιγούρες. Είναι η βαρεμάρα, η μοναξιά ή το άγχος; Βρείτε έναν τρόπο να τα αντιμετωπίσετε που δεν θα περιλαμβάνει φαγητό.
  • Νερό. Μερικές φορές μπερδεύουμε την πείνα με την δίψα για αυτό μια εύκολη λύση κάθε φορά που έχουμε λιγούρες είναι να πίνουμε νερό.
  • Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά. Όσο πιο κουρασμένοι είμαστε, τόσο συχνότερα θέλουμε να τρώμε.
  • Ασκηθείτε. Η γυμναστική προκαλεί έκκριση ενδορφινών οι οποίες κόβουν την όρεξη και προκαλούν συναισθήματα ευφορίας. Προσπαθήστε να γυμνάζεστε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.
  • Αντικαταστήστε τα «άχρηστα» φαγητά με υγιεινά. Αν θέλετε σαν τρελοί σοκολάτα, προτιμήστε ένα άπαχο γιαούρτι με κακάο ή μπάρες δημητριακών με κομματάκια σοκολάτας.
  • Μην παραλείπετε γεύματα. Αν τρώτε ένα σωστό γεύμα κάθε 3 με 5 ώρες οι λιγούρες σας θα μειωθούν σημαντικά. Ιδανικά, χωρίστε τα γεύματά σας σε 6 μικρότερα γεύματα μέσα στην ημέρα.
  • Κρατήστε τον εαυτό σας απασχολημένο. Όταν δεν κάνετε τίποτα, οι λιγούρες γίνονται μεγαλύτερες και το ρίχνετε στο φαγητό. Βρείτε μια ασχολία να κάνετε σε κάθε στιγμή ώστε να σας αποσπά από το φαγητό και να σας κρατά σε εγρήγορση.
  • Μην τα παρατάτε ποτέ. Ακόμα κι αν παρασυρθείτε μερικές φορές, μην το βάλετε κάτω. Οργανωθείτε, συγκεντρωθείτε στον στόχο και σκεφτείτε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε και όχι την αποτυχία.
  • Τσίχλα. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που μασάνε τσίχλα μετά το μεσημεριανό σημειώνουν μειωμένη επιθυμία για γλυκό ή αλμυρό σνακ ενώ αισθάνονται και περισσότερη ενέργεια.

Tips: Αποχή από τους πειρασμούς. Όταν για κάποιο χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο των τριών ημερών, δεν καταναλώσουμε κάποιο τρόφιμο που συχνά λιγουρευόμαστε και θέλουμε να τρώμε, οι γευστικοί μας κάλυκες και ο εγκέφαλος παύουν να το επιζητούν μέχρι την επόμενη φορά που θα το ξαναδοκιμάσουμε.

Προσοχή: Όταν δεν αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας δημιουργείτε εσωτερικό άγχος και δυσαρέσκεια με αποτέλεσμα χωρίς να το καταλάβουμε αρχίζουμε να τσιμπάμε.

Τροφές που θα καλύψουν το αίσθημα της πείνας

Βρώμη

Μήλα

Σπαράγγια

Στήθος γαλοπούλας

Γιαούρτι χωρίς ζάχαρη

Σπανάκι

Αμύγδαλα

Μην γίνεται όμως υστερικοί με τους κανόνες. Κρατήστε τις ισορροπίες και προσπαθήστε να τρώτε όσο πιο υγιεινά γίνεται. Προσπαθήστε να είστε υγιείς μέσα και έξω.

(Πηγή: https://www.queen.gr/wellbeing/diatrofhdiaites/story/31319/valtetelosstisligoyres )

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.