Πού μπορεί να κρύβονται τα μικρόβια;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Η ζωή και γενικά ο κόσμος γύρω μας, είναι γεμάτα από μικροσκοπικούς οργανισμούς, τα γνωστά σε όλους μας μικρόβια. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς το γνωρίζουμε ήδη από το σχολείο. Επίσης, γνωρίζουμε πως οι μικροοργανισμοί χωρίζονται σε «καλούς» και «κακούς» ανάλογα τις ιδιότητές τους και πως τις περισσότερες φορές δεν είναι καθόλου απείλητικοι για εμάς.

Επειδή όμως υπάρχουν και παθογόνα μικρόβια, ορισμένα από τα οποία είναι αρκετά επικίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου, καλό θα είναι να τηρούμε ορισμένους βασικούς κανόνες υγιεινής. Σε αυτή την πολύ σπουδαία συνήθεια, θα μας βοηθήσει ιδίαιτερα το να γνωρίζουμε σε ποια σημεία συγκεντρώνεται πλήθος μικροοργανισμών, ώστε να είμαστε πιο προσεχτικοί. Μιας λοιπόν τώρα που μπαίνει το φθινόπωρο, οι ιώσεις θα ξεκινήσουν πάλι να βρίσκονται σε έξαρση, ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο συχνά «στέκια» των μικροβίων.

Δημόσιες τουαλέτες

Από το κρεμοσάπουνο μέχρι το κάθισμα τουαλέτας, όλα σε μια δημόσια τουαλέτα φέρουν μικρόβια. Τα μικρόβια που κρύβονται σε αυτά τα μέρη μπορεί να προκαλέσουν βακτηριακές λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα όπως διάρροια, κοιλιακές κράμπες κλπ. Έτσι, την επόμενη φορά που αφήνετε ένα δημόσιο μπάνιο, πλύνετε καλά τα χέρια σας για περίπου 15 δευτερόλεπτα και χρησιμοποιήστε τον αγκώνα σας ή λίγο χαρτί για να κλείσετε τη βρύση ώστε να αποφύγετε μια πιθανή μόλυνση.

Εστιατόρια

Ακόμα και ένα φανταχτερό εστιατόριο με εντυπωσιακούς εσωτερικούς χώρους μπορεί να μολυνθεί από μικροοργανισμούς. Ίσως να μην πηγαίνει ο νους μας, αλλά κρύβονται στα πιο απίθανα μέρη! Τα μενού εστιατορίων, για παράδειγμα, αλλάζουν πολλά χέρια σε μια μέρα και δεν καθαρίζονται ποτέ μεταξύ των επισκεπτών του εστιατορίου. Άλλα μέρη σε ένα εστιατόριο που περιέχουν μικρόβια περιλαμβάνουν δοχεία σαπουνιού, μηχανές πάγου και επιτραπέζια καρυκεύματα.

Πού μπορεί να κρύβονται τα μικρόβια;

Πισίνες

Μια μελέτη που διεξήχθη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφερε ότι ένα μικρόβιο που ονομάζεται Cryptosporidium μπορεί να αντισταθεί στο απολυμαντικό του χλωρίου στις πισίνες και είναι η κύρια αιτία μικροβιακών εστιών που συνδέονται με τις πισίνες. Όποιος υποφέρει από διάρροια μπορεί να μολύνει την πισίνα και το χλώριο που υπάρχει σε αυτήν δεν μπορεί να σκοτώσει όλα τα μικρόβια. Έτσι, αποφύγετε να μπείτε στην πισίνα εάν είστε άρρωστος και κυρίως μην καταπιείτε το νερό της πισίνας!

Χώρος Εργασίας

Πράγματα όπως η επιφάνεια εργασίας, τα πληκτρολόγια, το ποντίκι, το τηλέφωνο και τα καθίσματα τουαλέτας είναι τα πιο μολυσμένα σημεία σε ένα γραφείο, σύμφωνα με βιοχημικές μελέτες. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι συχνά αγγίζουν όλες αυτές τις επιφάνειες πολλές φορές την ημέρα, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν μια λοίμωξη. Χρησιμοποιήστε απολυμαντικά σπρέι και απολυμαντικά χεριών για να διατηρήσετε την περιοχή γύρω σας καθαρή.

Σινεμά/ θέατρο

Πριν καθίσετε στα καθίσματα του σινεμά, σκεφτείτε τα σημεία στα οποία μπορεί να κρύβονται μικρόβια. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κάποια ίωση ή γρίπη συχνά επισκέπτονται αυτόν τον χώρο ψυχαγωγίας χωρίς να γνωρίζουν ότι ενδέχεται να αφήσουν μολυσμένα κατάλοιπα στα καθίσματα. Αποφύγετε να αγγίζετε τα καθίσματα με τα χέρια σας όσο μπορείτε, ειδικά όταν τρώτε. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφύγετε να πάτε στο θέατρο αν δεν νιώθετε καλά.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…