ΠΟΥ: Η κλιματική αλλαγή είναι πιο επικίνδυνη από τον ιό Έμπολα

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η εξάπλωση του ιού Έμπολα μπορεί να είναι δραματική, αλλά η αλλαγή του κλίματος είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία. Αυτό είναι το συμπέρασμα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Medical Journal (BMJ). Αυτή την εβδομάδα δημοσίευσε ένα editorial από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για να διακηρύξει την αλλαγή του κλίματος ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

«Οι θάνατοι από τη μόλυνση του Έμπολα, αν και είναι τραγικοί και τρομακτικοί, θα ωχριούν σε σύγκριση με το χάος που μπορούμε να περιμένουμε για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, αν ο κόσμος δεν κάνει τίποτα για να ελέγξει τις εκπομπές άνθρακα» δήλωσε η αρχισυντάκτρια του περιοδικού Fiona Godlee.

Η Godlee υπενθύμισε ότι όταν το BMJ ξεκίνησε να δημοσιεύει άρθρα για την κλιματική αλλαγή πριν από οκτώ χρόνια, δέχτηκε αρνητική κριτική που αφορούσε ότι η κλιματική αλλαγή δεν είχε καμία θέση σε ένα ιατρικό περιοδικό και τα δημοσιεύματα ήταν ένας μύθος.

«Είμαστε πεπεισμένοι για την απειλή στην ανθρώπινη υγεία και την επιβίωση» είπε. «Εμείς δημοσιεύσαμε άρθρα, συνδιοργανώσαμε συνέδρια και σεμινάρια, πιέσαμε χρηματοδότες, μιλήσαμε με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους πολιτικούς, και συνεργαστήκαμε με το BMA, τα βασιλικά κολλέγια και τα ισοδύναμά τους σε άλλες χώρες, ανησυχώντας ότι αυτές οι πράξεις δεν ήταν αρκετές. Η ελπίδα μας ήταν να ενθαρρύνουμε τους γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας για να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.»

Τώρα είπε ότι έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, δημοσιεύοντας ένα άρθρο χωρίς περιεχόμενο υγειονομικής περίθαλψης ή φάρμακο που καθορίζει τα πραγματικά περιστατικά της ανθρωπογενούς αλλαγής του κλίματος που κάθε γιατρός θα έπρεπε να γνωρίζει.

Η Godlee δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι στο πρώτο συνέδριο του Αυγούστου του ΠΟΥ για την υγεία και το κλίμα στη Γενεύη, «συμφώνησαν όλοι με την εκτίμηση του γενικού διευθυντή Margaret Chan του ΠΟΥ ότι η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία και το καθοριστικό ζήτημα του 21ου αιώνα. Το συνέδριο προειδοποίησε ξεκάθαρα: ότι χωρίς επαρκή μετριασμό, η κλιματική αλλαγή δημιουργεί μη αναμενόμενους κινδύνους για τη δημόσια υγεία σε όλο τον κόσμο.»

Η Godlee υποθέτει ότι η κλιματική αλλαγή είναι πράγματι επικίνδυνη για την υγεία, απαριθμώντας τις επιπτώσεις της.

«Η καύση ορυκτών καυσίμων προκαλεί περίπου 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους από τη ρύπανση του αέρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους» είπε. «Το νέφος στο Πεκίνο και άλλες μεγάλες πόλεις προειδοποιεί το κοινό και τις επιπτώσεις των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, στο χέρι μας είναι το ουσιαστικό μέρισμα για την υγεία των πιο ενεργών και βιώσιμων τρόπων ζωής χαμηλών εκπομπών άνθρακα: χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και του καρκίνου.»

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…