ΠΟΥ: Ατομική προστασία από την UV (Μέρος Α΄)

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

pou_atomiki_prostasia_apo_tin_uv_meros_aΗ UV ζημία μπορεί ως επί το πλείστον να αποφευχθεί. Η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών συνδέεται στενά με τις ολοένα και πιο δημοφιλείς υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής και την έκθεση. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι ευρέως αποδεκτή ως η βασική αιτία για τις επιβλαβείς επιδράσεις στο δέρμα, τα μάτια και, ενδεχομένως, το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν την εντατική ηλιοθεραπεία να είναι φυσιολογική. Το μαύρισμα μπορεί να είναι αισθητικά επιθυμητό και έχει καθιερωθεί ως σύμβολο της ελκυστικότητας και της καλής υγείας, αλλά δεν υπάρχει τίποτα υγιές σε αυτό! Το μαύρισμα είναι στην ουσία η αντίδραση του δέρματος προκειμένου να αποτρέψει την περαιτέρω ζημία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τέσσερις στις πέντε περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Και η υιοθέτηση απλών πρακτικών είναι ένα σημαντικό βήμα πρόληψης.

Πώς μπορώ με ασφάλεια να απολαύσω τον ήλιο;

Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο είναι επικίνδυνη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να περάσετε ευχάριστες ώρες σε εξωτερικούς χώρους. Απλά θυμηθείτε να ακολουθήσετε μερικούς απλούς κανόνες. Αντί να τηγανίσετε το δέρμα σας στην παραλία το μεσημέρι, μπορείτε να απολαύσετε με ασφάλεια το απόγευμα χωρίς να υποστείτε θερμοπληξία και κάψιμο. Ποτέ μην κοιμηθείτε κάτω από τον ήλιο!

Ποια είναι τα απλά βήματα δράσης για την προστασία από τον ήλιο;

Σκιά, ρούχα και καπέλα είναι το πρώτο βήμα για την προστασία από τον ήλιο. Παράλληλα, η εφαρμογή αντηλιακού καθίσταται αναγκαία για εκείνα τα μέρη του σώματος που παραμένουν εκτεθειμένα, όπως το πρόσωπο και τα χέρια. Τα αντηλιακά δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται για να παρατείνουν τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο.

pou_atomiki_prostasia_apo_tin_uv_meros_aΠεριορίστε τον χρόνο στον ήλιο του μεσημεριού

Οι UV ακτίνες του ήλιου είναι ισχυρότερες μεταξύ 10 π.μ. και 16:00 το μεσημέρι. Στο μέτρο του δυνατού, περιορίστε την έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών.

Χρησιμοποιήστε τη σκιά σοφά

Επιδιώξτε τη σκιά όταν οι ακτίνες UV είναι πιο έντονες, αλλά να έχετε κατά νου ότι οι σκιές των δέντρων, της ομπρέλας, της τέντας δεν προσφέρουν πλήρη προστασία από τον ήλιο. Θυμηθείτε τον κανόνα: “Προσέξτε τη σκιά σας. Δεν υπάρχει σκιά, αναζητήστε ίσκιο!”

Να φοράτε προστατευτικό ρουχισμό

Ένα καπέλο με φαρδύ γείσο προσφέρει καλή προστασία από τον ήλιο για τα μάτια σας, τα αυτιά, το πρόσωπο και την πλάτη ή τον λαιμό σας. Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να παρέχουν 99-100% προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB μειώνοντας σημαντικά βλάβης των ματιών από την έκθεση στον ήλιο. Η πυκνή ύφανση και τα φαρδιά ρούχα θα παρέχουν πρόσθετη προστασία από τον ήλιο.

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό

Εφαρμόστε ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15+ γενναιόδωρα και εφαρμόστε το εκ νέου κάθε δύο ώρες μετά την εργασία, το κολύμπι, το παιχνίδι ή την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…