Πού αναζητώ ευκαιρίες εθελοντισμού στο εξωτερικό;

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Πού αναζητώ ευκαιρίες εθελοντισμού στο εξωτερικό;Πολλοί νέοι και νέες που έζησαν την εμπειρία του εθελοντισμού ή της πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό ισχυρίζονται πως ό,τι έζησαν ήταν ανεπανάληπτο και πως τους άλλαξε τη ζωή. Εάν και εσείς θέλετε να ζήσετε κάτι παρόμοιο και να προσφέρετε στον κόσμο ή να αποκτήσετε επαγγελματική ή/και εκπαιδευτική εμπειρία στο εξωτερικό, χρειάζεστε πάνω απ’ όλα ορθή πληροφόρηση. Πού θα βρω θέσεις εθελοντισμού ή πρακτικής άσκησης; Πώς θα επιλέξω την κατάλληλη ευκαιρία για εμένα;

Πηγές υπάρχουν πολλές, χρειάζεται όμως και θέληση

Ο εθελοντισμός πέρα από τα άμεσα οφέλη που έχει στο κοινωνικό σύνολο έχει και πολλαπλά οφέλη για αυτόν που προσφέρει: συναισθηματική νοημοσύνη, αυτογνωσία και αυτοεκτίμηση εκτοξεύονται στα ύψη για τον εθελοντή, που παράλληλα κερδίζει γνώσεις, αποκτά βιώματα, ανοίγει τους ορίζοντές του. Ο εθελοντισμός είναι ταξίδι στον κόσμο και γνωριμία με πολλούς διεθνείς με πολύ μικρό κόστος, γι’ αυτό, αδράξτε την ευκαιρία!

Στο πανεπιστήμιο

Εάν είστε ακόμη φοιτητής/τρια (σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο), μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες από το Γραφείο Διασύνδεσης του πανεπιστημίου στο οποίο σπουδάζετε. Ενδεικτικά, το Γραφείο Διασύνδεσης του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου φιλοξενεί καθημερινά στη σελίδα του (http://career.duth.gr/portal/) ανακοινώσεις για θέσεις εθελοντισμού, εργασία, πρακτικής άσκησης, κλπ., που συγκεντρώνει από ηλεκτρονικά μέσα.

Ακόμη, σε κάθε πανεπιστήμιο υπάρχει η τοπική επιτροπή της διεθνούς φοιτητικής οργάνωσης AIESEC. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φοιτητική οργάνωση παγκοσμίως, που λειτουργεί μόνο με τη συνεισφορά φοιτητών και πρόσφατων πτυχιούχων. Μπορείτε να λάβετε μέρος στα προγράμματα που ανακοινώνουν τακτικά εάν ακόμη σπουδάζετε, εάν λάβατε το πτυχίο σας μέχρι και 2 έτη πριν από σήμερα και εφόσον είστε έως 30 ετών: http://aiesec.gr/.

Στην Ευρώπη

Φυσικά, υπάρχει το Salto-Youth, το δίκτυο 8 γραφείων διασύνδεσης που εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Νεολαία». Στη σελίδα του (www.salto-youth.net) μπορεί κανείς να βρει ευκαιρίες για σεμινάρια και συνέδρια στο εξωτερικό, τα οποία είναι εξαιρετικά οικονομικά για τους συμμετέχοντες, καθώς τις περισσότερες φορές το σύνολο των εξόδων καλύπτεται σε ποσοστό τουλάχιστον 80%.

Επίσης, πολλές ευκαιρίες εθελοντισμού, εργασίας, πρακτικής άσκησης, υποτροφιών και διαγωνισμών μπορείτε να αντλήσετε από το δίκτυο Mladiinfo (http://network.mladiinfo.eu/) που δημιουργήθηκε το 2008, με σκοπό την προώθηση της επικοινωνίας μεταξύ των νέων, των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και των ΜΚΟ.

Στον κόσμο

Πού αναζητώ ευκαιρίες εθελοντισμού στο εξωτερικό;Υπάρχουν, όμως και πιο… διεθνείς πόροι στους οποίους μπορείτε να ανατρέξετε: το δίκτυο Relief Web (http://reliefweb.int/) είναι ο παράδεισος του ατόμου που αναζητά θέσεις εθελοντισμού ανά τον κόσμο. Στην αναζήτησή του μπορείτε να επιλέξετε τη γεωγραφική περιοχή ή τον τομέα με τον οποίο θέλετε αν ασχοληθείτε, ώστε να βρείτε ακριβώς αυτό που ψάχνετε.

Διεθνώς μπορείτε να κινηθείτε και στο Gap Year (http://www.gapyear.com/volunteering), μια σελίδα που εμπεριέχει θέσεις εθελοντισμού και εργασίας στο εξωτερικό, αλλά και κάτι ακόμη πιο δελεαστικό για πολλούς: βοήθεια στην οργάνωση ενός ταξιδιού για αυτούς που θέλουν να πάρουν μια μακρά άδεια (gap year). Επιστρέφοντας στον εθελοντισμό, ωστόσο, πρέπει να αναφέρουμε πως και σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να επιλέξετε τα προγράμματα που σας ενδιαφέρουν βάσει του αντίστοιχου τομέα.

Μην καθυστερείτε, λοιπόν, εάν νιώθετε πως επιθυμείτε και εσείς να προσφέρετε και παράλληλα να βγείτε κερδισμένοι από ένα μακρύ και περιπετειώδες ταξίδι!

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Influence:

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Μετάφραση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών…