Πότε θα επέλθει η διόρθωση στις τιμές των ακινήτων;

Συντάκτης: Μαρία Σοφία Αρώνη

Πότε θα επέλθει η διόρθωση στις τιμές των ακινήτων;Τα μηνύματα της αγοράς δείχνουν τάση σταθεροποίησης στις τιμές των ακινήτων, γεγονός που επιβεβαιώνεται, τόσο από τους ξένους επενδυτικούς οίκους, όσο και από τις εγχώριες εταιρείες στατιστικών αναλύσεων. Όμως, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων αρνούνται πεισματικά να προσαρμοστούν στις πραγματικές συνθήκες του χώρου…

Τα ακίνητα υπήρξαν για καιρό υπερτιμημένα, με την κατάσταση να διαμορφώνεται από τις πιέσεις που δέχτηκαν οι τιμές των σπιτιών, οικοπέδων και επαγγελματικών χώρων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Αιτία δεν ήταν άλλη από την παγκόσμια και εγχώρια κρίση.

Και ενώ έχει επέλθει η αναστροφή του κλίματος, επικρατεί μια δυσκολία ομαλής διασταύρωσης προσφοράς και ζήτησης, διότι, ένα υπολογίσιμο ποσοστό ιδιοκτητών λειτουργεί σαν να υπάρχουν συνθήκες προ κρίσης. Η συγκεκριμένη τάση -με βάση τις εκτιμήσεις ειδικών- οφείλεται στο ότι κάποιοι αγόρασαν υπερτιμημένα τα ακίνητα τους. Βλέποντας τις τιμές των ακινήτων να έχουν επί έτη ανοδικές τάσεις, πίστευαν, όχι μόνο σε μία καλή αγορά ακινήτων, αλλά υπολόγιζαν και σε επίτευξη υψηλού κέρδους.

Η συγκεκριμένη ομάδα επίδοξων επενδυτών ακινήτων, «οι μεγάλοι χαμένοι», δεν είδαν τα σημάδια της επερχόμενης κρίσης και ότι το ράλι τιμών είχε φτάσει στο τέλος του και φαίνεται ότι εξακολουθούν να μην βλέπουν τις αλλαγές και προσαρμογές της αγοράς.

Τη συγκεκριμένη ομάδα συμπληρώνουν και όσοι δεν υπολόγισαν σωστά και σε βάθος χρόνου τις οικονομικές τους δυνατότητες. Κατέφυγαν με μεγάλη ευκολία σε ανάληψη μεγάλου δανείου για την αγορά σπιτιού, με αποτέλεσμα τώρα να ελπίζουν ότι θα πετύχουν πώληση, που θα καλύψει όλες τους τις υποχρεώσεις, ενώ βέβαια η αξία του ακίνητου τους έχει μειωθεί σημαντικά.

Πότε θα επέλθει η διόρθωση στις τιμές των ακινήτων;Ένας ακόμη λόγος, που η αγορά ακινήτων παραμένει «αδιόρθωτη», είναι ότι αν στην εμπορική τιμή προστεθεί και η συναισθηματική αξία, που τρέφει ο κάθε ιδιοκτήτης για το ακίνητό… τότε και πάλι ανεβαίνουν οι τιμές σε υψηλά επίπεδα! Η νοοτροπία και η συναισθηματική αξία, που προσδίδουμε στην έννοια «Εστία», διαμορφώνουν τις αποφάσεις μας. Η αλήθεια είναι ότι απόκτηση ενός σπιτιού είναι ενσωματωμένη στην Ελληνική οικογενειακή κουλτούρα και τις περισσότερες φορές η αγορά ή η κατασκευή του πραγματοποιείται με μεγάλο κόπο και πολλές θυσίες.

Παρ’ όλα αυτά, κάθε τάση πάντα διαθέτει θετική και αρνητική πλευρά. Η καθυστέρηση διόρθωσης μπορεί να απορυθμίζει σε ένα ποσοστό την ομαλή λειτουργία της αγοράς, αλλά εμποδίζει και τις απότομες μεταβολές ή τα φαινόμενα κερδοσκοπίας που αναταράσσουν δραματικά τις συνθήκες.

Γενικά, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων επιθυμούν πραγματικά να προβούν σε πώληση, αλλά έχουν στο μυαλό τους άλλες εποχές και αγορές, όπως πχ. Αμερικάνικη αγορά, απλά τοποθετούν το ακίνητό τους στα αζήτητα. Μια πετυχημένη αγορά και πώληση ακινήτου, ειδικά στις μέρες μας, απαιτεί σε κάθε περίπτωση πολύ καλή γνώση της αγοράς. Η ρεαλιστική προσαρμογή στις παρούσες συνθήκες θα οδηγήσει, όπως εκτιμάται, σε περεταίρω ομαλοποίηση των συνθηκών της αγοράς.

Συντάκτης: Μαρία Σοφία Αρώνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.