Πότε τα παιδιά είναι έτοιμα να αποφύγουν τις παγίδες της τεχνολογίας;

Συντάκτης: Flowmagazine

Το Διαδίκτυο είναι απέραντη πηγή γνώσης, ωστόσο κρύβει και παγίδες για τα παιδιά, γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να έχουν τον πλήρη έλεγχο.

Σε έναν κόσμο ο οποίος καθημερινά βομβαρδίζεται από έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών και μηνυμάτων, μέσω των πλέον αναπτυσσόμενων μέσων επικοινωνίας, ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο έχει απασχολήσει πολλούς ερευνητές και ψυχολόγους αλλά και πολλές οικογένειες, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά. Καθημερινά παρατηρούμε ότι τα σημερινά παιδιά καθώς και οι έφηβοι χρησιμοποιούν διάφορες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, και ειδικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό την επικοινωνία με τους φίλους τους. Μέσα όπως το Facebook, το Instagram, το Tik Tok, το Snapchat αποτελούν αγαπημένες τους επιλογές. Ωστόσο, οι κίνδυνοι στο Διαδίκτυο είναι πολλοί, γι’ αυτόν τον λόγο τα παιδιά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν την τεχνολογία χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο από τους γονείς.

Ακολουθούν κάποια βασικά πράγματα, που δυστυχώς δεν τους δίνουμε τη δέουσα σημασία, αλλά πρέπει να έχουμε όλοι στον νου μας:

Αξιολογούμε την ωριμότητα του παιδιού

Βλέπουμε τη γενική συμπεριφορά του παιδιού. Πιστεύουμε ότι μπορεί να χειριστεί καταστάσεις που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη χρήση smartphone ή Facebook; Μπορεί να χειριστεί σωστά τις σχέσεις με κάποιον ξένο ή άσχημες συμπεριφορές εναντίον του (π.χ bullying);

Προσπαθούμε να καταλάβουμε τον κόσμο του παιδιού

Εάν το παιδί, μας πει ότι όλοι οι φίλοι του έχουν smartphone, πρέπει να το σκεφτούμε πολύ καλά πριν προβούμε στην αγορά ενός τέτοιου μέσου. Για πολλά παιδιά, από ψυχολογικής απόψεως και μόνο, το γεγονός ότι όλοι οι φίλοι τους κάνουν κάτι είναι πολύ σημαντικό. Στην εποχή μας, τα παιδιά και οι έφηβοι δεν έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν με πολλές δραστηριότητες και να συναντούν τους φίλους τους εκτός σχολείου. Επομένως, η τεχνολογία σε αυτήν την περίπτωση προσφέρει έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους. Εάν το παιδί διαφέρει από τους συνομηλίκους του, όσον αφορά τη χρήση της τεχνολογίας, μπορεί να οδηγηθεί ακόμα και σε κοινωνική απομόνωση. Επομένως, μπορούμε να του επιτρέψουμε να χρησιμοποιεί τεχνολογικά μέσα με ασφάλεια και έλεγχο.

Μιλάμε με άλλους γονείς

Είναι καλό να επικοινωνούμε με τους γονείς των φίλων των παιδιών μας, για να βλέπουμε την τακτική που ακολουθούν. Το ιδανικό είναι να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των γονέων, ώστε να υπάρχει μια κοινή αντιμετώπιση. Όλοι οι φίλοι των παιδιών θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και τους ίδιους ελέγχους.

Ποια θεωρείται πως είναι η κατάλληλη ηλικία για κάθε τεχνολογικό μέσο;

Διαδίκτυο

Τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και κάτω δεν θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο χωρίς την άδεια του γονέα. Η χρήση ενός λογισμικού γονικού ελέγχου, που περιορίζει την πρόσβαση των παιδιών σε ακατάλληλο υλικό, είναι απαραίτητη. Ο υπολογιστής πρέπει να βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο στο σπίτιν για να υπάρχει η δυνατότητα άμεσου ελέγχου.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα social media, όπως το Facebook, έχουν όριο ηλικίας. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει πολλά παιδιά κάτω των 14 ετών να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα. Τα μικρά παιδιά μπορεί να εκτεθούν σε ακατάλληλο υλικό και συμπεριφορές. Όμως, συχνά δεν έχουν την ωριμότητα για να χειριστούν τέτοιο υλικό και καταστάσεις πριν τα 13-14.

Εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και SMS

Τα παιδιά στην προ-εφηβεία που έχουν δείξει κάποια ωριμότητα μπορεί να είναι σε θέση να στέλνουν μηνύματα και να χρησιμοποιούν τέτοιες εφαρμογές. Ωστόσο, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά και να αναφέρουν αμέσως οποιαδήποτε περίεργη συμπεριφορά.

Κινητά νέας τεχνολογίας (Smartphones)

Όσον αφορά τη χρήση smartphones, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θέλουμε το παιδί να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο. Πρέπει να γνωρίζουμε όλες τις λειτουργίες του τηλεφώνου και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να τις χρησιμοποιεί το παιδί (συχνά υπάρχουν προβλήματα με αδιάκριτες φωτογραφίες). Ορισμένα σχολεία απαγορεύουν τα κινητά τηλέφωνα. Μην ξεχνάμε όμως και την κρυφή όψη του GPS και πώς μπορεί το συγκεκριμένο εργαλείο να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Έχετε άραγε αναρωτηθεί αν θα μπορούσε κάποιος να παρακολουθεί το παιδί σας ανά πάσα ώρα και στιγμή, έχοντας τεθεί σε λειτουργία ο εντοπιστής θέσης του κινητού σας;

Το πότε είναι έτοιμα τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία δεν έχει να κάνει τόσο με την ηλικία όσο με την ωριμότητα. Αυτό μπορεί να αξιολογηθεί μόνο με την παρατήρηση της γενικής συμπεριφοράς του παιδιού και τη συζήτηση μαζί του. Σε κάθε περίπτωση, όσο ώριμο και αν είναι το παιδί, πρέπει να υπάρχουν όρια στη χρήση και γονικός έλεγχος.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…