Πότε πρέπει να χωρίσω;

Συντάκτης: Κατερίνα Σπαθαράκη

Μία από τις πιο δύσκολες και τις πιο ώριμες αποφάσεις που οφείλει να πάρει κάποιος στη ζωή του είναι, πότε πρέπει να χωρίσει. Φυσικά, είναι δύσκολο όταν έχεις επενδύσει σε κάποιον και έχεις φανταστεί το μέλλον σου μαζί του, τελικά να συνειδητοποιείς πως η σχέση σας δεν εξελίσσεται και οφείλετε να την τερματίσετε.

Εάν θέλαμε να αποδώσουμε επιγραμματικά τους λόγους για τους οποίους ένα ζευγάρι οφείλει να επιλέξει τον χωρισμό, θα λέγαμε πως αυτός πρέπει να επιλέγεται όταν τουλάχιστον το ένα από τα μέλη της σχέσης δεν παίρνει ευχαρίστηση από αυτή, αφού οι ανάγκες του δεν καλύπτονται. Επίσης, σημαντικό είναι από τη σχέση του να λαμβάνει τόση υποστήριξη και αγάπη που να μπορεί να είναι ο εαυτός του μέσα σε αυτή. Εάν αντίθετα αυτό δεν συμβαίνει, ο άλλος οφείλει να αναρωτηθεί εάν του δείχνει την αναμενόμενη εκτίμηση και σεβασμό. Παρόλα αυτά, ακόμα κι αν τα άτομα συνειδητοποιήσουν πως έχει έρθει η ώρα να χωρίσουν, ο χωρισμός παραμένει μία επίπονη διαδικασία που ισοδυναμεί με μικρό θάνατο, ενώ το άτομο που τον βιώνει περνάει τα στάδια του πένθους για να τον ξεπεράσει. Επιπλέον, η επιλογή του να χωρίσει κανείς, συνήθως είναι μη αναστρέψιμη, οπότε πριν κάποιος ξεστομίσει αυτή την επιλογή, καλό θα ήταν να διερωτηθεί εάν η σχέση του όντως έχει βρεθεί σε ένα τέλμα, ή εάν απλά πρόκειται για μία κακή φάση που μπορεί να ξεπεραστεί εάν και τα δύο άτομα το επιδιώξουν.

Πότε πρέπει να χωρίσω;

Καταρχάς, όταν κάποιος ερωτεύεται είναι αναμενόμενο να εξιδανικεύσει τον άλλο και να ονειρεύεται πως η σχέση τους θα κρατήσει για πάντα. Οι περισσότεροι όμως από εμάς μέχρι να βρούμε τη σχέση στην οποία θα κατασταλάξουμε, έχουμε δοκιμάσει τον εαυτό μας συσχετιζόμενοι και με άλλα άτομα. 

Αλλά ενδέχεται, αφού παρέλθει ο μήνας του μέλιτος και κοιτάξουμε κατάματα ο ένας τον άλλον, διαπιστώνουμε πως ο άλλος έχει ελαττώματα τα οποία για εμάς δεν είναι ανεχτά. Ή απλώς η τριβή και η ρουτίνα μπορεί να τον απομυθοποιήσουν στα μάτια μας. Έτσι, μπορεί να καταλήξουμε να βρισκόμαστε σε μία σχέση στην οποία έχει εκλείψει το ερωτικό ενδιαφέρον, και τα συναισθήματά μας για τον άλλο είναι κυρίως φιλικά. Οι λεγόμενες σχέσεις ρουτίνας. Σε αυτού του είδους σχέσεις υπάρχει συναισθηματική απομάκρυνση των συντρόφων, και εάν αυτή η σχέση διαιωνίζεται οι σύντροφοι προτιμάνε να περνάνε χρόνο με φίλους ή με την οικογένεια, παρά μεταξύ τους.

Υπάρχει μάλιστα και η περίπτωση οι σύντροφοι να οδηγηθούν στην απιστία, εάν γνωρίσουν κάποιο άλλο άτομο που να τους διεγείρει το ενδιαφέρον, και δεν είχαν την ωριμότητα και την εντιμότητα να τερματίσουν την προηγούμενη σχέση τους.

Πότε πρέπει να χωρίσω;

Ένας παρεμφερής παράγοντας που ενδέχεται να μας κάνει να επιλέξουμε τον χωρισμό, είναι όταν ο άλλος εξελίσσεται ή αλλάζει με τρόπο που δεν ταιριάζει με το δικό μας αξιακό σύστημα. Ή αντίστροφα, όταν εμείς αλλάζουμε, ενώ ο άλλος μένει στάσιμος, με αποτέλεσμα να μην νιώθουμε πια ότι μας προάγει αυτή η σχέση. Για παράδειγμα, εάν ο σύντροφός μας πάρει κάποια προαγωγή στη δουλειά του, και ενώ εμείς χαιρόμαστε και τον στηρίζουμε για αυτό, διαπιστώσουμε ότι αρχίζει και του αρέσει η επίδειξη και η προβολή. Ένα άλλο παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι η σχέση ανάμεσα σε ένα άτομο με ναρκισσιστικά στοιχεία και ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Εάν το άτομο με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση αρχίζει και δουλεύει με τον εαυτό του και μαθαίνει να διεκδικεί τα δικαιώματά του και να λέει όχι, ενώ το άλλο άτομο δεν προσπαθεί να δομήσει την εικόνα που έχει για τον εαυτό του σε αυθεντικότερη βάση, το πιο πιθανό είναι αυτά τα δύο άτομα θα πάψουν να αισθάνονται έλξη. Σχετικό με αυτά, είναι όταν οι δύο σύντροφοι καταλήγουν να αισθάνονται πως βρίσκονται σε διαφορετική φάση, με τον έναν από τους δύο να επιδιώκει να κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους, ενώ ο άλλος να θέλει να παραμείνει ως έχει.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που ελλοχεύει, είναι η έλλειψη επικοινωνίας. Η επικοινωνία είναι το Άλφα και το Ωμέγα στις ανθρώπινες σχέσεις, πόσο μάλλον στις ερωτικές οι οποίες είναι και οι πιο εύθραυστες. Μόνο με την ειλικρινή συζήτηση και τον διάλογο οι σύντροφοι μπορούν να υπερβούν τα προβλήματα και τις συγκρούσεις που αναπόφευκτα προκύπτουν μέσα σε μία σχέση. Η επικοινωνία όμως καθίσταται μη λειτουργική όταν έστω ο ένας από τους δύο δεν νιώθει την απαιτούμενη ασφάλεια και άνεση για να εκφράσει τις ιδέες και τις επιθυμίες του ελεύθερα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως επιλέγει να τις εκφράζει ωραιοποιημένα, δηλαδή με έναν τρόπο που να ελπίζει πως θα παραμείνει αρεστός στον άλλο. Ή, εάν έστω το ένα από τα δύο άτομα υποτιμά τα συναισθήματα του άλλου, και δεν είναι πρόθυμο να τα αφουγκραστεί και να διαπραγματευτεί τη συμπεριφορά του. Αντίθετα, αυτό που τον ενδιαφέρει σε μία σύγκρουση είναι να αποδείξει πως αυτό έχει δίκιο, και να μην κλονιστεί έτσι ο εγωϊσμός του. Καμία σχέση όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα δύο μέλη της.

Πότε πρέπει να χωρίσω;

Ένα άλλο βασικό συστατικό στοιχείο για μια ολοκληρωμένη σχέση είναι αυτό της εμπιστοσύνης. Φυσικά, χρειάζεται ένας ήπιος έλεγχος για να επανέρχεται ο άλλος όταν τείνει να παρεκκλίνει, αλλά πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη πως ακόμα κι αν το ταίρι μας περιτριγυρίζεται από πειρασμούς, δεν θα ενδώσει. Εάν όμως στη σχέση ασκείται υπερβολικός έλεγχος, καταπίεση, περιορισμός της ελευθερίας και συνεχείς καυγάδες, αυτή είναι μια δυσλειτουργική σχέση. Οι σχέσεις αναπτύσσονται ανάμεσα σε ώριμους ανθρώπους που θέλουν να είναι μαζί από επιλογή, κι όχι από υποχρέωση.

Ειδικά, εάν οι σύντροφοι κατά τους τσακωμούς τους δεν σέβονται ο ένας τον άλλο και αλληλοχαρακτηρίζονται προσβλητικά, τότε αυτή δεν είναι μία υγιής σχέση.  Είναι περισσότερο η ανάγκη των μελών της να επιβεβαιωθούν, και να απαλύνουν το άγχος εγκατάλειψης και μοναξιάς που ενδεχομένως να νιώθουν. Όμως, το δικαίωμα να ερωτευτούμε και να αγαπηθούμε είναι καθολικό και ανθρώπινο. Για αυτό, όσο σημαντικό είναι να επιμένουμε και να προσπαθούμε να βελτιώσουμε μια σχέση που αξίζει, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μπορούμε να αφήνουμε πίσω μας καταστάσεις που δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας. Η ζωή είναι λίγη για να συμβιβαζόμαστε με άτομα που δεν μας αξίζουν, και για να μην βγαίνουμε εκεί έξω να διεκδικήσουμε αυτό που λαχταράει η καρδιά μας.

Συντάκτης: Κατερίνα Σπαθαράκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.