Πότε πρέπει να μας ανησυχεί ο βήχας που μας ταλαιπωρεί;

Συντάκτης: Εύη Λιόλιου

Πόσες φορές δεν ανησυχήσατε και δεν αναρωτηθήκατε μήπως ο βήχας σας, ιδιαίτερα αν είναι επίμονος και διαρκεί αρκετό χρόνο μπορεί να σημαίνει κάτι σοβαρό; Αυτός ο φόβος βέβαια θεωρείται δικαιολογημένος αφού ο βήχας αποτελεί βασικό σύμπτωμα για πολλές ασθένειες. Πότε λοιπόν ο βήχας πρέπει να μας ανησυχήσει και πρέπει να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια;

Πώς χαρακτηρίζεται ο βήχας

Ένας βήχας μπορεί να είναι:

1. Ξηρός: αρχικά γίνεται αισθητός σαν φαγούρα ή γδάρσιμο στο λαιμό και παρ’ ότι πολλές φορές είναι έντονος και σπαστικός δεν συνοδεύεται από φλέγματα. Ο ξηρός βήχας συνήθως οφείλεται σε οξείες φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος(λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα)

2. Παραγωγικός: είναι λιγότερο έντονος από τον ξηρό, αλλά συνοδεύεται από φλέγματα., που μπορεί να είναι υποκίτρινα ή πράσινα και πρέπει να αποβάλλονται. Ο παραγωγικός βήχας οφείλεται συνήθως σε μικροβιακές λοιμώξεις του αναπνευστικού και πρέπει να καταφεύγουμε στο γιατρό για την αντιμετώπισή του. Ένας αρχικά ξηρός βήχας μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε παραγωγικό.

3. Παροξυσμικός: είναι κατά κανόνα ο βήχας των καπνιστών το πρωί, αλλά και αυτός που παρουσιάζεται κάποιες φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς προφανείς αιτίες και άλλα συμπτώματα.

4. Αλλεργικός: είναι ο βήχας που παρουσιάζεται ως αλλεργική αντίδραση στην εισπνοή ερεθιστικών ουσιών. Είναι συνήθως ξηρός και αρκετά έντονος.

5. Βήχας με εμετό: ιδιαίτερα δυσάρεστος, με κύριο χαρακτηριστικό ότι παρουσιάζεται ύστερα από τα γεύματα και συνοδεύεται από εμετό. Εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς με χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος.

Πότε πρέπει να πάμε στο γιατρό

*Δεν πρέπει να μας ανησυχεί ο βήχας που παρουσιάστηκε μαζί με ένα κρυολόγημα και δεν συνοδεύεται από φλέγματα ή άλλα συμπτώματα, γιατί δεν χρήζει άμεσης βοήθειας από γιατρό.

*Πρέπει να ελεγχθεί από γιατρό ο βήχας που επιμένει περισσότερο από τρεις ημέρες, είναι παραγωγικός και δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης.

*Έλεγχο χρειάζεται επίσης και ο χρόνιος βήχας, είτε είναι ξηρός είτε παραγωγικός. Δεν μπορεί να βήχουμε καθημερινά και να θεωρούμε ότι είναι φυσιολογικό. Και βέβαια η συχνότατη δικαιολογία των καπνιστών ότι πρόκειται για τσιγαρόβηχα, μπορεί να αποδειχτεί μοιραία. Γιατί ένας επίμονος βήχας μπορεί να είναι από χρόνια βρογχίτιδα και άσθμα μέχρι και καρκίνος των πνευμόνων.

Πότε πρέπει να πάρουμε αντιβηχικό σιρόπι;

Από τα συχνότερα λάθη που κάνουμε όλοι είναι ότι αποφασίζουμε μόνοι μας για το αν πρέπει να πάρουμε αντιβηχικό σιρόπι, αλλά και ποιο θα επιλέξουμε. Υπάρχουν πολλά είδη σιροπιών που το καθένα κάνει για συγκεκριμένες παθήσεις. Έτσι λοιπόν τα σιρόπια που χρησιμοποιούνται για το βήχα μπορούν να διακριθούν στις εξής κατηγορίες:

1. Αντιβηχικά. Τα σιρόπια αυτά δρουν στους μηχανισμούς πρόκλησης του βήχα αναστέλλοντάς τους και σαν αποτέλεσμα έχουν την καταστολή ή τη μείωση του βήχα. Τα σιρόπια αυτά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του ξηρού (μη παραγωγικού) βήχα. Είναι λάθος όταν υπάρχουν πτύελα που πρέπει να αποβληθούν να χορηγούμε αντιβηχικά σιρόπια.

2. Βλεννολυτικά. Τα σιρόπια αυτά βοηθούν τη ρευστοποίηση των παχύρρευστων κυρίως εκκρίσεων των βρόγχων και των πνευμόνων συμβάλλοντας στην καλύτερη αποβολή τους

3. Αποχρεμπτικά. Τα σιρόπια αυτά κατάλληλα για τον παραγωγικό βήχα, όχι βεβαίως για να τον καταστείλουν, αλλά για να βοηθήσουν στην ευκολότερη αποβολή των φλεγμάτων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο οργανισμός παράγει τα φλέγματα σαν αντίδραση σε κάποιο ερέθισμα ή σε κάποια φλεγμονή και χρησιμοποιεί τον βήχα για να απομακρύνει τις εκκρίσεις, τα μικρόβια και τα ξένα σώματα που έχουν εισβάλλει στο αναπνευστικό σύστημα.

Γι’ αυτό λοιπόν για το αν έχουμε ανάγκη από κάποιο σιρόπι και ποιο πρέπει να είναι αυτό μπορεί να το κρίνει μόνο ο γιατρός μας. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πίνουμε ζεστά αφεψήματα τα οποία ενυδατώνουν τον οργανισμό μας και βοηθούν στη ρευστοποίηση των εκκρίσεων και να χρησιμοποιούμε τις ειδικές καραμέλες, που βέβαια δεν θεραπεύουν τον βήχα, αλλά σίγουρα τον κάνουν ηπιότερο.

Συντάκτης: Εύη Λιόλιου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.