Πότε οι τοξίνες ξεπερνούν τα όρια του οργανισμού

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν ότι το σώμα τους φιλοξενεί όλα τα είδη των ξενοβιωτικών τοξινών. Αυτές μπορεί να είναι άπεμπτα υπολείμματα τροφής, καθώς επίσης χημικά ή τοξίνες που παράγει το σώμα από μόνο του. Κατ’ εκτίμηση αυτές οι τοξίνες μπορούν να ανέλθουν σε αρκετά κιλά κάθε χρόνο!

Πώς εισρέουν οι τοξίνες στο σώμα μας

Οι τοξίνες μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό με την τροφή, την αναπνοή, τη δερματική επαφή ή την ακτινοβολία. Παράγοντες όπως το στρες και η έλλειψη ύπνου μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν την παραγωγή βλαπτικών ουσιών, που αποκαλούμε ελεύθερες ρίζες. Συνήθως η παρουσία των τοξινών στον οργανισμό προκαλείται από έναν συνδυασμό παραγόντων. Όταν αναλογιστούμε τη συνολική ποσότητα βλαπτικών παραγόντων που οι οργανισμοί μας καλούνται να διαχειριστούν, τότε δυστυχώς φτάνουμε σε ένα σημαντικό ποσό.

Ποια συμπτώματα προδίδουν τις τοξίνες στον οργανισμό σας

Μερικά συμπτώματα που υποδεικνύουν την παρουσία τοξινών στον οργανισμό είναι: ένα λευκό φιλμ στη γλώσσα, μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, λευκά στίγματα στα νύχια, εκχυλώσεις ή μώλωπες, ξηρό δέρμα και ξηρά μαλλιά, μια έντονη σωματική ή στοματική οσμή, αφύσικες συσπάσεις των μυών του ματιού και ανεπαρκής μνήμη. Όπως σε όλα τα θέματα, είναι καλύτερα να προλαμβάνεις, παρά να θεραπεύεις. Ειδικά στην υγεία, είναι ευκολότερο και οικονομικότερο να προλαμβάνουμε τις παθήσεις παρά να τις αντιμετωπίζουμε αφότου εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Ο οργανισμός έχει έμφυτη ικανότητα αποβολής των τοξινών

Ένας οργανισμός που λειτουργεί σωστά θα αποβάλλει όλες τις τοξίνες και τα χημικά από μόνος του. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να διακρίνει μεταξύ των ουσιών αυτές που ανήκουν ή δεν ανήκουν στον οργανισμό. Οι ουσίες που αναγνωρίζονται σαν ξένα χημικά απομακρύνονται από την πλησιέστερη έξοδο. Για παράδειγμα, αν καταπιούμε ένα κέρμα τελικά αυτό θα εμφανιστεί στη λεκάνη της τουαλέτας. Εάν έχουμε πυρετό, ο ιδρώτας θα εξυπηρετήσει ως μέσο αποβολής των απεκκρινόμενων τοξίνων, όπως ακριβώς η διάρροια είναι μια φυσική αντίδραση που στοχεύει στην αποβολή των βλαπτικών κυττάρων από τα έντερά μας.

Από τι εξαρτάται η σωστή λειτουργία αποτοξίνωσης του οργανισμού

Με παρόμοιο τρόπο, ένα ανοσοποιητικό σύστημα που λειτουργεί σωστά είναι σε θέση να απενεργοποιήσει και να αποβάλει (καρκινικά) κύτταρα που έχουν μεταλλαχθεί ανώμαλα. Η λειτουργία αυτού του φυσιολογικού συστήματος αποτοξίνωσης εξαρτάται από:

-τη γενετική μας ή την κληρονομημένη ικανότητα

-την έκταση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τα χημικά που μας κατακλύζουν

Το βαθμό στο οποίο κάθε οργανισμός προστατεύεται ενάντια στην έκθεση σε αυτά τα χημικά.

Πώς δυσκολεύουμε το σώμα μας

Τα όργανα στο σώμα μας που εργάζονται για να καθαρίζουν, όπως το ήπαρ και τα νεφρά, πρέπει να δουλεύουν πολύ σκληρά για να απαλλαγούν από τις τοξίνες. Όταν η ποσότητά τους είναι μεγαλύτερη από αυτήν που το σώμα μπορεί να επεξεργαστεί, οι πλεονάζουσες τοξίνες αποθηκεύονται σαν απορρίμματα σε όργανα, αρθρώσεις και συνδετικούς ιστούς σε κάποια χρονική στιγμή, αυτές οι αποθηκευμένες τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Ένα υπερφορτωμένο ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί πλέον να λειτουργεί σωστά.

Πότε οι τοξίνες ξεπερνούν τα όρια του οργανισμού

Ο βαθμός, στον οποίο η υγεία του καθενός επηρεάζεται από την παρουσία τοξινών, εξαρτάται από την προσωπική ευαισθησία στις χημικές ουσίες. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν ποτέ κάποια επίδραση, ενώ άλλοι μπορεί να υποφέρουν από πονοκεφάλους, κόπωση ή έκζεμα.

Τα προβλήματα υγείας συνήθως εμφανίζονται μόνο μετά από παρατεταμένη έκθεση σε τοξίνες. Σαν αποτέλεσμα, η φυσιολογική ανοχή στις τοξίνες έχει ήδη ξεπεραστεί. Οι παθήσεις πλέον φαίνεται να αναπτύσσονται σχεδόν ξαφνικά. Ο οργανισμός έχει αναπτύξει μια χημική ευαισθησία στις τοξίνες.

Επιπρόσθετα, υπάρχει ο κίνδυνος του εθισμού: ο οργανισμός είναι ολοένα και λιγότερο ικανός στο να αναγνωρίσει μια τοξίνη ως τέτοια και επομένως η τοξίνη πλέον δεν αποσυντίθεται, ούτε αποβάλλεται. Η χημική ευαισθησία βρίσκεται στη βάση πολλών προβλημάτων υγείας της εποχής μας, όπως η χρόνια κόπωση, η κατάθλιψη, οι πονοκέφαλοι, ακόμα και ο καρκίνος.

Κάντε αποτοξίνωση για να βοηθήσετε το σώμα σας

Αποτοξίνωση είναι ο εσωτερικός καθαρισμός του οργανισμού, δηλαδή η αποβολή χημικών, τοξινών και άλλων ουσιών που είναι ξένες για τον οργανισμό. Ιδιαίτερα σε ένα βιομηχανοποιημένο περιβάλλον, η αποτοξίνωση είναι σημαντική για καλή υγεία. Η διαδικασία της αποτοξίνωσης αποτελείται από την αναγνώριση και την αποσύνθεση των «απορριμμάτων» του οργανισμού και τη συνακόλουθη αποβολή τους μέσω των ούρων, των κοπράνων και του ιδρώτα. Έχει θετικό αποτέλεσμα, μεταξύ πολλών άλλων, στις κενώσεις, στον ύπνο, στο δέρμα, στις αρθρώσεις, στην πέψη, στη διάθεση, στον έλεγχο του βάρους, στα επίπεδα ενέργειας και στην αντοχή. Δεν χρειάζεται να είστε ασθενείς για να κάνετε αποτοξίνωση στο σώμα σας. Τόσο οι υγιείς, όσο και οι ασθενείς, μπορούν να ευεργετηθούν από την αποτοξίνωση του οργανισμού τους.

Πρόληψη, καθαρισμός και σωστή τροφοδοσία του οργανισμού

Τρία είναι τα βήματα για την προστασία του οργανισμού από τις τοξίνες, έτσι ώστε να προλάβετε πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον. Αποβολή των τοξινών (αποτοξίνωση), προσεκτική διατροφή και αποφυγή τοξινών οποτεδήποτε είναι δυνατόν.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.