Πότε να μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ;

Συντάκτης: Πόπη Βασιλάκη, Υπ. Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης

Σε ποια ηλικία τα παιδιά είναι έτοιμα να δεχτούν τα πρώτα μηνύματα από τους γονείς σχετικά με το σεξ και την διαπαιδαγώγηση γύρω από αυτό; Ειδικά όταν στην εποχή μας σεξουαλικές εικόνες υπάρχουν παντού και το σεξ δεν αποτελεί πια απαγορευμένη λέξη.

Πολλοί γονείς μπορεί να θεωρούν ότι τα παιδιά τους είναι μικρά και άρα ανέτοιμα να καταλάβουν αυτά που θα ακούσουν γύρω από το σεξ. Ακόμη, σε περιπτώσεις που τα ίδια τα παιδιά ρωτούν τους γονείς, εκείνοι συχνά αισθάνονται ντροπή και αμηχανία. Βέβαια, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι γονείς, ήδη μέσα από την συμπεριφορά τους προς τον/την σύντροφό τους (άγγιγμα, τρόπος ομιλίας, επαφή), περνούν στα παιδιά μηνύματα όσον αφορά τη σεξουαλικότητα και τον ερωτισμό εν γένει.

Ωστόσο, όσο παραγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα του ζητήματος αυτού, αφήνουμε το τιμόνι της διαπαιδαγώγησης του παιδιού μας σε άλλους. Αν εμείς οι ίδιοι δεν φροντίσουμε να πληροφορήσουμε κατάλληλα το παιδί μας, εκείνο θα στραφεί αλλού, προκειμένου να αποκομίσει τις πληροφορίες που χρειάζεται.

Πότε να αρχίσω να μιλάω στο παιδί μου για το σεξ;

Όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο. Ακόμα και στην προσχολική ηλικία, κατά την οποία τα παιδιά μπορούν να εκφραστούν χωρίς ντροπή, είναι ευκολότερο να μπουν οι σωστές βάσεις, έτσι ώστε να γίνονται γονιμότερες συζητήσεις αργότερα. Αρκετοί γονείς θεωρούν ότι, ανοίγοντας τη συζήτηση γύρω από το σεξ σε μικρή ηλικία, το παιδί μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα τη σεξουαλική του ζωή, όμως αυτό δεν φαίνεται να έχει βάση. Αντιθέτως, όσο πιο προετοιμασμένο είναι ένα παιδί, τόσο δυσκολότερο είναι να πέσει σε παγίδες λόγω άγνοιας και να παρασυρθεί από αυτά που θα ακούσει από άλλους.

Τι ακριβώς να πω;

Καλό είναι να πούμε στο παιδί αυτά που είναι απαραίτητα να γνωρίζει αναλόγως της ηλικίας του και πάντα με λόγια που μπορεί να αντιληφθεί και να κατανοήσει. Μπορούμε, για παράδειγμα, να ξεκινήσουμε τη συζήτηση μιλώντας για το γεννητικό σύστημα του άντρα και της γυναίκας και πώς ονομάζονται τα μέρη αυτά. Είναι προτιμότερο μάλιστα να τα ονοματίσουμε με την κανονική τους λέξη και όχι με υποκοριστικά ή με άλλα ονόματα.

Ακόμη, σημαντικό είναι να γνωρίσουν το πώς πραγματικά συλλαμβάνεται και κυοφορείται ένα παιδί, τους διαφορετικούς τύπους οικογένειας που υπάρχουν (ομόφυλη, μονογονεϊκή κ.ά.). Υπάρχουν, επίσης, πολύ καλά βιβλία για τη διαπαιδαγώγηση στο σεξ στην παιδική ηλικία από έγκριτους παιδοψυχολόγους, εικονογραφημένα και ειδικά διαμορφωμένα έτσι ώστε να μπορεί να τα διαβάσει ένα παιδί. Αυτό αποτελεί ένα καλό βήμα, ειδικά αν ορισμένοι γονείς αισθάνονται ότι θα δυσκολευτούν με την ενημέρωση των παιδιών τους στα εν λόγω ζητήματα.

Τι κάνω αν με ρωτήσει πρώτα το παιδί και με βρει απροετοίμαστο;

Συνήθως, όταν τα παιδιά έρχονται σε εμάς με μια τέτοιου είδους ερώτηση είναι γιατί από κάπου πήραν μια πληροφορία και περιμένουν να την επιβεβαιώσουμε. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάθε γονιός είναι να καταλάβει τι ακριβώς ξέρει το παιδί και τι ακριβώς εννοεί. Επομένως, μια καλή ερώτηση που θα μας βοηθήσει να διαπιστώσουμε τι γνωρίζει και να κερδίσουμε και χρόνο, προκειμένου να σκεφτούμε καλά την απάντηση, είναι “τι εννοείς με αυτό;” ή “τι πιστεύεις εσύ;”. Αν, παρ’ όλα αυτά, ο γονιός δυσκολεύεται να δώσει μια απάντηση που θεωρεί ότι θα είναι ταιριαστή, μπορεί να πει στο παιδί του να ψάξουν μαζί σε κάποιο βιβλίο ή να αναζητήσουν την απάντηση στο Διαδίκτυο.

Να του μιλήσω για τη σεξουαλική παρενόχληση;

Το παιδί θα πρέπει να είναι ενήμερο από μικρή ηλικία σε σχέση με το ποιες είναι οι απαγορευμένες ζώνες, στις οποίες δεν πρέπει να το αγγίζουν, αλλά και πώς να μην επιτρέπει σε άλλους να το προσβάλουν ή να το φέρνουν σε δύσκολη θέση σε σχέση με το σεξ. Τέλος, στο Διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα ενημερωτικών βίντεο για παιδιά κάθε ηλικίας, που δείχνουν με φιλικές και απλές εικόνες τους κινδύνους και τους κανόνες όσον αφορά το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Συντάκτης: Πόπη Βασιλάκη, Υπ. Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης

Influence:

Το βιογραφικό μου περιλαμβάνει σπουδές στην Ελληνική φιλολογία, μεταπτυχιακά στους τομείς της Ιστορίας και της Ειδικής Αγωγής…