Πότε είναι το διαζύγιο η μόνη λύση;

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη

Καθώς χαλαρώνει η καραντίνα, έχει ήδη παρατηρηθεί αύξηση των διαζυγίων. Πότε όμως είναι η ώρα που το διαζύγιο είναι η μόνη λύση;

Καραντίνα και διαζύγια

Ο εγκλεισμός εν μέσω της καραντίνας μεταξύ άλλων δημιούργησε πρόωρους δεσμούς ή έφερε τα εγγενή προβλήματα μιας σχέσης στην επιφάνεια, από ασυμφωνίες χαρακτήρων μέχρι και ενδοοικογενειακή βία. Αρκετά διαζύγια θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με τη συμβουλευτική και τη συνεργασία μεταξύ του ζευγαριού. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις, που οι προσπάθειες επανόρθωσης της σχέσης προκαλούν ψυχολογική φθορά και οδηγούνται σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα το διαζύγιο να είναι πλέον μονόδρομος.

Δεν το θέλουν και οι δύο

Ο γάμος θέλει δύο, αλλά αρκεί ένας για το διαζύγιο. Όταν τα περιθώρια συνεργασίας έχουν εξαντληθεί και ο ένας από τους δύο αμελεί να κάνει την οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης της σχέσης, η κατάσταση που δημιουργείται για τον σύζυγο που θέλει να σώσει τον γάμο του είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρα. Η έλλειψη συνεργασίας που προκαλείται από ένα τέτοιο χάσμα ωθεί προς το διαζύγιο για την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας.

Εθισμός

Αν ένας από τους συζύγους παρουσιάζει θέματα εθισμού, τα οποία δεν είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίαει, η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την οικογένεια. Συνήθειες όπως ο τζόγος ή ο αλκοολισμός έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών σε μια οικογένεια και συνδέονται με σημαντικές οικονομικές απώλειες. Ενώ ο εθισμός είναι ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί, η θέληση του εξαρτημένου συζύγου αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αποκατάστασή του.

Γάμος από λάθος

Ακόμα και στη σύγχρονη εποχή, που ο έρωτας αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση ενός γάμου, υπάρχουν περιπτώσεις που ο γάμος μπορεί να προκύψει από διαφορετικούς παράγοντες, όπως η ανάγκη για οικονομική ασφάλεια. Σε αυτή την περίπτωση, το διαζύγιο δίνει τη δυνατότητα και στους δύο (πρώην) συζύγους να αναζητήσουν αλλού την ευτυχία τους, μακριά από μια συμβίωση που δεν κάνει καλό σε κανέναν.

Αμέλεια και ενδοοικογενειακή βία

Πρόκειται για δύο από τις κυριότερες αιτίες διαζυγίου. Η ενδοοικογενειακή βία συνοδεύεται συχνά και από την αμέλεια στην ανατροφή των παιδιών. Σε αυτήν την περίπτωση, το διαζύγιο διασφαλίζει την υγεία και τη ζωή τόσο του παθόντος συζύγου όσο και των παιδιών. Οι γραμμές 1110 και 15900 μπορούν να βοηθήσουν στη λήψη των αναγκαίων μέτρων, ώστε η διαδικασία του διαζυγίου να γίνει ομαλά.

Κάθε διαζύγιο αποτελεί επώδυνη διαδικασία για όλους τους εμπλεκόμενους, τόσο τους συζύγους όσο και τα παιδιά. Ωστόσο, κάποιες φορές αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από έναν γάμο σε αδιέξοδο.

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.