Πότε αξίζει να λέμε όχι;

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Το να λέμε “ΌΧΙ” σε οτιδήποτε δεν θέλουμε να κάνουμε είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του χρόνου και της ενέργειάς μας. 

Φυσιολογικά θα έπρεπε να είναι εύκολο να λέμε όχι σε κάθετι που δεν θέλουμε να κάνουμε, όμως αυτό δεν επαληθεύεται στην πράξη. Πολλοί δυσκολεύονται ιδιαίτερα να πουν όχι, από φόβο μην πληγώσουν ή δυσαρεστήσουν τους άλλους ή γιατί φοβούνται μην εμπλακούν σε σύγκρουση. 

Αυτοί οι φόβοι είναι φανταστικοί και προκαλούνται από τις σκέψεις μας, καθώς δεν έχουμε ιδέα πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι, ούτε είμαστε υπεύθυνοι για τα συναισθήματά τους.

Μια άλλη δυσκολία προκύπτει από το γεγονός ότι δεν έχουμε ξακάθαρα θέλω ή στόχους, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τρόπο να κάνουμε ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Γιατί, επί της ουσίας, αυτό είναι η διαχείριση χρόνου – ιεράρχηση δραστηριοτήτων. 

Πώς να ξέρουμε όμως τι να βάλουμε προτεραιότητα στο πρόγραμμά μας, αν δεν έχουμε προγραμμτίσει τον ελεύθερο χρόνο μας, μα βάση τα θέλω μας; Εύκολα το θέλω του άλλου έρχεται και παίρνει θέση στο χρόνο μας, εφόσον δεν προγραμματίζουμε το χρόνο μας.

Στο παρακάτω βίντεο δίνω απλές οδηγίες για το “Πότε αξίζει να λέμε όχι;”, για όποιον δυσκολεύεται να το πει στην καθημερινότητά του, με αποτέλεσμα να πιέζεται συναισθηματικά και χρονικά.

Τα θέλω μας είναι τα ξεκάθαρα κριτήρια για να λέμε ναι ή όχι σε οτιδήποτε μας προτείνουν οι άλλοι ή ακόμα και εμείς σκεφτόμαστε να κάνουμε. 

Αν δυσκολεύεστε πρακτικά να πείτε όχι και χρειάζεστε υποστήριξη, μη διστάσετε να κλείσετε ραντεβού μαζί μου. Θα σας βοηθήσω άμεσα να λύσετε οριστικά ένα θέμα που πιθανότατα σας έχει δυσκολέψει όσο θυμάστε τον εαυτό σας.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6937524688


Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6937524688

Websitehttp://www.believeinyou.gr/

Email: info@believeinyou.gr

Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Βιβλίο: “Θέλω Πιστεύω Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής”

Online πρόγραμμα δεξιοτήτων ζωής: Life Skills Academy

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω internet, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…