Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι;

Συντάκτης: Flowmagazine

Το να μπορούμε να έχουμε αληθινές φιλίες στη ζωή μας και να τις διατηρούμε στο πέρασμα των χρόνων, είναι αδιαμφισβήτητα ευλογία. Χρειάζεται όμως να έχουμε πολλούς φίλους για να είμαστε ευτυχισμένοι;

Πολλές από τις ευρύτερες, επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερους φίλους έχεις, τόσο πιο ευτυχισμένος και υγιής είσαι και τόσο περισσότερο ζεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι με μεγάλα κοινωνικά δίκτυα έχουν περισσότερα κοινωνικά ερεθίσματα. Πιθανόν να έχουν περισσότερη σωματική διέγερση επειδή ασχολούνται με περισσότερα πράγματα. Έχεις φίλους που βγαίνουν μαζί σου και σου λένε: «Δεν φαίνεσαι καλά σήμερα. Γιατί δεν πας να δεις το γιατρό;» ή «Μόλις έκανα αυτή την επέμβαση. Νομίζω ότι πρέπει να ελέγξεις την υγεία σου».

Είναι λογικό ότι οι φίλοι μας κρατούν ενεργούς, οπότε το να έχουμε ένα σύνολο φίλων διατηρεί περισσότερους ανθρώπους σε αυτό το κοινωνικό δίκτυο. Αλλά ορισμένοι άνδρες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να είναι φίλοι μόνο με ανθρώπους που γνώριζαν από το λύκειο. Καλό είναι να ανατραπεί αυτή η αντίληψη, διότι καθώς όλοι μεγαλώνουμε, οι φίλοι μας συνταξιοδοτούνται ή μετακομίζουν κάπου για να είναι πιο κοντά στα παιδιά τους. Αν πιστεύετε ότι μπορείτε να έχετε φιλίες μόνο με ανθρώπους που γνωρίζετε εδώ και πενήντα χρόνια, κάποια στιγμή θα έχετε έναν συρρικνωμένο κύκλο φίλων στη γειτονιά σας, και αυτό δεν είναι καλό για την υγεία σας.


Διαβάστε επίσης: Φιλία: Σωματικά και ψυχικά οφέλη


Επίσης υπάρχουν άνδρες που έχουν μόνο έναν φίλο και λένε: «Αυτό είναι το μόνο που χρειάζομαι. Και αυτός είναι ο άνθρωπος που μπορώ να πάω για όλα». Αυτό μπορεί να μην είναι πάντοτε το συνιστώμενο, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτή η εμπειρία είναι λιγότερο σωστή από την εμπειρία οποιουδήποτε άλλου.

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι;

Πώς καθορίζουμε λοιπόν το πόσους φίλους χρειαζόμαστε;

Εξαρτάται από το άτομο. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι λένε ότι όσο περισσότερους φίλους έχεις, τόσο καλύτερα είσαι. Οι άνθρωποι με ευρύ κοινωνικό δίκτυο σημειώνουν υψηλότερη βαθμολογία σε αυτές τις αξιολογήσεις που σχετίζονται με την υγεία. Θα μπορούσαμε όμως να ακούσουμε και τον μεγάλο φιλόσοφο Αριστοτέλη. Ο Αριστοτέλης είπε ότι μια φιλία απαιτεί τόσο πολλή δουλειά και προσπάθεια, που δεν πρέπει να έχουμε τόσους πολλούς φίλους και ότι αν θέλουμε να έχουμε πραγματικούς φίλους, χρειάζεται μεγάλη δέσμευση. Το να δίνεις τον εαυτό σου ή να έχεις αυτό το επίπεδο δέσμευσης με τόσους πολλούς ανθρώπους, ίσως δείχνει πως καμία από αυτές δεν είναι αληθινή φιλία.

Πώς αλλάζουν οι φιλίες μας καθώς μεγαλώνουμε, παντρευόμαστε και κάνουμε παιδιά;

Ένα συχνό ερώτημα είναι το πώς τα ζευγάρια διατηρούν τις φιλίες τους με άλλα ζευγάρια. Το πιο δύσκολο πράγμα για τα ζευγάρια είναι να καταλάβουν τον χρόνο. Αν κάποιος είναι ελεύθερος και μετά παντρευτεί, θα έχει χρόνο για τον εαυτό του να κάθεται στο υπόγειο και να παίζει κιθάρα; Έχει χρόνο μόνο για τον εαυτό του και τη γυναίκα του; Πότε θα έχουν χρόνο ως ζευγάρι; Αν έχουν παιδιά, πότε έχουν χρόνο για την οικογένεια; Πώς βρίσκει χρόνο για να είναι με τους φίλους του; Πώς βρίσκει χρόνο η γυναίκα του να είναι με τους φίλους της; Πότε βρίσκουν χρόνο να βγαίνουν μαζί με άλλα ζευγάρια;

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι;

Αυτό που συμβαίνει σε όλη τη διάρκεια της ζωής είναι ότι είμαστε πιο ανοιχτοί στις φιλίες όταν είμαστε ελεύθεροι και νέοι, και στη συνέχεια, όταν παντρευόμαστε, τείνουμε να στρεφόμαστε περισσότερο προς τα μέσα. Πρέπει να διατηρήσουμε τον γάμο μας. Πρέπει να διατηρήσουμε την οικογένειά μας. Πρέπει να συντηρήσουμε τη δουλειά μας, οπότε υπάρχει μια χρονική περίοδος -η μέση ηλικία γάμου στις ΗΠΑ είναι τα είκοσι επτά έτη για τις γυναίκες και τα είκοσι εννέα για τους άνδρες- όπου οι άνθρωποι που έβγαιναν με τους φίλους τους θα πρέπει τώρα να σταματήσουν να περνούν μέρος αυτού του χρόνου με τους φίλους τους, επειδή τον περνούν σε έναν γάμο, με παιδιά ή προσπαθώντας να προοδεύσουν σε μια δουλειά.

Όταν είσαι στα πενήντα σου και τα παιδιά δεν σε χρειάζονται πια τόσο πολύ στη ζωή τους, έχεις πολύ μεγαλύτερη ελευθερία. Ίσως ο γάμος σας να είναι ασφαλής. Δεν χρειάζεται να τον φροντίζετε τόσο πολύ όσο όταν προσπαθούσατε για πρώτη φορά να τον εδραιώσετε. Ίσως η καριέρα σας έχει εδραιωθεί περισσότερο. Δεν εργάζεστε με την ίδια ένταση.

Αρχίζεις να συνειδητοποιείς, με κάποιες νέες εμπειρίες ή χρόνο, ότι πρέπει να αποκαταστήσεις τις φιλίες σου, να βρεις ανθρώπους για να κάνεις πράγματα μαζί τους.

Πώς κάνουμε νέες, ουσιαστικές φιλίες ως ενήλικες;

Υπάρχει μεγάλη αξία στο να κάνεις νέους φίλους: Οι άνθρωποι με φίλους ζουν περισσότερο, πιο ευτυχισμένοι και υγιείς. Οι φίλοι τόσο διανοητικά όσο και σωματικά, σε παροτρύνουν να βγεις μαζί τους για μια βόλτα. Το θέμα είναι να προσπαθείς να βάλεις στο μυαλό σου την αντίληψη, όπως κάνουν μερικοί άνδρες, ότι αν δεν με ήξερες όταν ήμουν δεκαεπτά χρονών, δεν μπορείς να ξέρεις πραγματικά ποιος είμαι, δεν μπορείς να με γνωρίσεις πραγματικά ως φίλο και δεν μπορείς να γίνεις φίλος μου.

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι;

Μέρος του λόγου για το Buddy System ήταν επίσης ότι πρέπει να είσαι ανοιχτός στο να κάνεις φίλους ανεξάρτητα από την ηλικία σου. Ότι δεν πρέπει να επιμένεις στην ιδέα ότι επειδή κάποιος δεν σε γνώριζε τότε, δεν ξέρει πραγματικά ποιος είσαι. Οι άντρες πρέπει να ξεφύγουν από αυτή την αντίληψη. Υπήρχαν άντρες οι οποίοι είπαν ότι μπορούσαν να είναι φίλοι μόνο με ανθρώπους που γνώριζαν όταν μεγάλωναν. Και προφανώς, οι άνθρωποι εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της ζωής.


Διαβάστε επίσης: Φιλία αληθινή: αναλλοίωτη στον χρόνο


Οπότε πρέπει να είναι ανοιχτοί στο γεγονός ότι θα πρέπει να δουλέψουν λίγο πιο σκληρά για να κάνουν φίλους. Αν γνωρίζω κάποιον καινούργιο, πρέπει να μιλήσω για το παρελθόν μου. Θα πρέπει να μιλήσω λίγο περισσότερο για τον εαυτό μου, να εξηγήσω λίγο περισσότερο το ποιος είμαι και πώς έφτασα να αντιδρώ με αυτόν τον τρόπο ή να είμαι αυτός που είμαι σήμερα. Αυτό απαιτεί δουλειά και επίσης να είμαι ανοιχτός στο να ακούω και να ρωτάω τους άλλους ανθρώπους για τον εαυτό τους. Είναι να είσαι πρόθυμος να γνωρίσεις και να γνωριστείς. Το να κάνεις ερωτήσεις για τους άλλους ανθρώπους θα σε βοηθήσει να κάνεις φίλους, αλλά θα πρέπει να τους πλησιάσεις για να το κάνεις.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…