Πόσο υγιεινές είναι οι μπάρες δημητριακών;

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ‘’μόδα’’ να τρώμε συστηματικά ή να ακούμε να προτείνουν ως υγιεινές τις μπάρες δημητριακών. Τι γίνεται όμως με τις θερμίδες τους; Βοηθάνε στο αδυνάτισμα ή είναι μύθος;

Οι μπάρες δημητριακών θερμιδικά θεωρούνται ένα πλήρες γεύμα. Μια μπάρα δημητριακών ιδανικά πρέπει να ζυγίζει 20-25 γρ., αλλά η ανάλυση των συστατικών πρέπει να γίνεται στα 100γρ. Άμα λοιπόν κοιτάξει κανείς τα συστατικά από μια τέτοια μπάρα στα 100 gr θα δει ότι οι περισσότερες έχουν τόσες θερμίδες, ζάχαρη και γλυκαντικά, όσο ένα γεύμα με κοτόπουλο και πατάτες στο φούρνο!

Γενικά είναι μια πολύ καλή επιλογή για σνακ για κάποιον που βρίσκεται στο δρόμο, αλλά αν έχετε επιλογή καλύτερα να προτιμήσετε κάτι που μπορείτε να φτιάξετε εσείς. Σίγουρα θα έχει λιγότερη ζάχαρη. Ακόμα μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας μπάρες, καθώς διατηρούνται για μεγάλο διάστημα και θα έχετε βάλει εσείς τους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας!

Οι διαιτολόγοι δεν τις κατακρίνουν, απλά όπως σε όλα τα πράγματα η υπερκατανάλωση είναι αυτή που δημιουργεί πρόβλημα. Υπάρχουν πολλοί που στην προσπάθειά τους να αποφύγουν κάτι ανθυγιεινό να τρώνε 2 και 3 μπάρες ημερησίως. Αυτό φυσικά είναι μεγάλο λάθος και μια ‘’παγίδα’’ που μπορεί να πέσουμε όλοι. Ένα άλλο που είναι θέμα marketing για τις εταιρείες και την αγορά είναι οι όροι “light & diet”, “superprotein”, “superfood protein bar”, που παρόλο που έχουν καλά συστατικά έχουν και πολλές θερμίδες και λιπαρά.

‘’Μια μπάρα δημητριακών θεωρείται υγιεινή όταν περιέχει γλυκαντικές ύλες, βρώμη, δημητριακά ολικής, ξηρούς καρπούς, φυστικοβούτυρο, ταχίνι,  μέλι, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα ή κακάο αφού η θρεπτική της αξία αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Όμως ταυτόχρονα απογειώνεται και το θερμιδικό περιεχόμενο, που αυτό θα πρέπει πολλές φορές να προσέχεις όταν θέλεις να κρατάς ένα ισοθερμιδικό ή υποθερμιδικό διαιτολόγιο, και να τηρείς ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.‘’ μας λέει ένας διαιτολόγος.

Με απλά λόγια ο διαιτολόγος μας επισημαίνει ότι ενώ οι μπάρες δημητριακών είναι η εύκολη λύση, δεν θα μας βοηθήσουν να αδυνατίσουμε καθώς όλες οι μπάρες που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν έχουν την ίδια θερμιδική αξία, γι’ αυτό καλό θα ήταν να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν θα τις προσαρμόσουμε στο ημερήσιο μας διατροφικό πρόγραμμα.

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…