Πόσο συχνά πρέπει να τρώμε φρούτα και ποια είναι αυτά που χρειάζεσαι στη διατροφή σου

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Ένας από τους λόγους για τους οποίους τα φρούτα είναι αμφιλεγόμενα είναι επειδή μπορεί να γίνουν δίκοπο μαχαίρι. Ενώ τα φρούτα είναι μια πολύ θρεπτική τροφή που πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να έρθει μια στιγμή που θα χρειαστεί να μειώσετε τα φρούτα στη διατροφή σας λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη.

Οφέλη στη διατροφή μας

Οι υδατάνθρακες στα φρούτα δεν έχουν τεράστιο αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς τα περισσότερα φρούτα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο. Τα φρούτα μπορούν επίσης να παρέχουν μια σημαντική δόση φυτικών ινών στη διατροφή σας, η οποία θα επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης και θα σας επιφέρει το αίσθημα κορεσμού.

Φρούτα, όπως τα μύρτιλα, είναι επίσης μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί η αρτηριακή σας πίεση, να καταπολεμηθεί το οξειδωτικό στρες και να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης ασθενειών. Τα φρούτα έχουν πολλαπλά οφέλη που δικαιολογούν την ύπαρξή τους στη διατροφή σας.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Τα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα στην απλή ζάχαρη φρουκτόζης, η οποία είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης βγάζουν τα φρούτα από τη διατροφή τους. Σε αντίθεση με τη γλυκόζη, τη συνηθέστερη απλή ζάχαρη που αποστέλλεται στους μυς, τον εγκέφαλο και άλλα όργανα για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια, η φρουκτόζη μεταβολίζεται από το συκώτι σας.

Πόσο συχνά πρέπει να τρώμε φρούτα και ποια είναι αυτά που χρειάζεσαι στη διατροφή σου

Γιατί είναι τόσο κακό; Εάν το συκώτι σας έχει ήδη αρκετή «δουλειά», υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μετατρέψει την πλεονάζουσα φρουκτόζη σε λίπος, αποθηκεύοντάς το για χρήση αργότερα. Πιο συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να τρώτε όσα φρούτα θέλετε είναι πως όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, οι θερμίδες και οι υδατάνθρακες έχουν σημασία.

Ποια φρούτα πρέπει να προσθέσεις στη διατροφή σου

  • Γκουάβα

Η γκουάβα είναι εξωτικό φρούτο, ελαφρώς ξινό, όμως η γλυκύτητά της εντείνεται καθώς κοντεύετε προς το κέντρο του φρούτου. Η γκουάβα έχει πολύ υψηλή ποσότητα λυκοπενίου, ένα αντιοξειδωτικό που πολεμά τον καρκίνο του προστάτη, περισσότερη ακόμη κι από τη ντομάτα και το καρπούζι. Επιπρόσθετα, ένα φλιτζάνι γκουάβα προσφέρει 688 mg κάλιο, δηλαδή 63% περισσότερη ποσότητα απ’ όση θα βρεις σε μία μέτρια μπανάνα. Τέλος, ας μην παραλείψουμε τις φυτικές ίνες. Η γκουάβα δίνει 9 g φυτικών ινών σε κάθε φλιτζάνι.

  • Αποξηραμένα δαμάσκηνα

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα περιέχουν υψηλή ποσότητα νεοχλωρογενικού και χλωρογενικού οξέος, αντιοξειδωτικά που είναι πολύ αποτελεσματικά στο να καταπολεμεί το σουπεροξειδικό ανιόν, που καταστρέφει τα κύτταρα και θεωρείται ότι είναι μία από τις πρωταρχικές αιτίες του καρκίνου.

Πόσο συχνά πρέπει να τρώμε φρούτα και ποια είναι αυτά που χρειάζεσαι στη διατροφή σου

  • Φράουλες

Οι φράουλες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C, ανθοκυανίνες, φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή. Όλα αυτά βοηθούν στη μείωση εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

  • Σταφύλι

Το σταφύλι αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, έτσι μπορεί να σε βοηθήσει στη δυσπεψία ή στη δυσκοιλιότητα.

  • Κουμκουάτ

Το κουμκυάτ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που προάγει την υγεία, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη δημιουργία νέων κυττάρων με αποτέλεσμα ένα λαμπερό και νεανικό δέρμα.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.