Πόσο συχνά καταναλώνεις μπανάνα;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Στην καθημερινότητά σου πιο φρούτο προτιμάς να έχεις μαζί σου όταν πεινάς στην δουλειά σου; Δες στις ακόλουθες γραμμές γιατί η μπανάνα μπορεί να βοηθήσει στην καθημερινότητά σου και ποια είναι τα οφέλη της στην διατροφή μας.

Γρήγορη ενέργεια

Έχεις ποτέ νιώσει την ακαταμάχητη επιθυμία να φας ένα γλυκό την ώρα που δουλεύεις; Αν ναι αυτό είναι ένα μήνυμα από τον εγκέφαλό σου πως χρειάζεται ενέργεια με την μορφή υδατάνθρακα. Ένα άλλο τέτοιο σημάδι είναι ότι αρχίζουμε να νυστάζουμε και να νιώθουμε ότι η ενέργειά μας εξαντλείται. Άρα χρειαζόμαστε μια άμεση πηγή ενέργειας. Η μπανάνα είναι μια τέτοια πηγή και με υδατάνθρακες οι οποίοι είναι άμεσα αφομοιώσιμοι. Συνεπώς δίνει ενέργεια και μας αναζωογονεί αρκετά γρήγορα ίσως και πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Επίσης μπορεί να μην είναι το φρούτο με τις λιγότερες θερμίδες αλλά ακόμα έχει λιγότερες θερμίδες από μια σοκολάτα καθιστώντας την καλύτερη για σνακ από ένα γλυκό ή μια σοκολάτα.

Φυτικές ίνες

Η μπανάνα περιέχει αρκετές φυτικές ίνες οι οποίες είναι ωφέλιμες στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου του αίματος. Παρότι λοιπόν περιέχουν αρκετά σάκχαρα δεν προκαλούν μεγάλη μεταβολή των σακχάρων του αίματος και αντιθέτως τα εξισσοροπούν. Αν λοιπόν ψάχνετε ένα γλυκό που να μην επηρεάζει το ζάχαρό σας, με λίγες θερμίδες και που να σας προσφέρει κάτι διατροφικά ωφέλιμο η μπανάνα είναι η πιο υγιεινή επιλογή.

Πόσο συχνά καταναλώνεις μπανάνα;

Οι φυτικές ίνες επίσης σχετίζονται με την υγεία μας και την καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Οι φυτικές ίνες επίσης της μπανάνας ανήκουν στην κατηγορία των πρεβιωτικών τα οποία ξεφεύγουν  από το στομάχι μας και αποτελούν τροφή για την μικροχλωρίδα του εντέρου μας.

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Η μπανάνα είναι ένα φρούτο το οποίο είναι γεμάτο καλά στοιχεία, από διατροφική άποψη.  Από αυτήν την άποψη μια και περιέχει μόνον 100 θερμίδες μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και αν μας χορτάσει χωρίς να αποδίδει άχρηστες θερμίδες στον οργανισμό μας. Επιπλέον οι άγουρες μπανάνες (πράσινες) είναι πιο δύσπεπτες και αναγκάζουν τον οργανισμό μας να δαπανήσει περισσότερη ενέργεια προκειμένου να τις αποικοδομήσει και να τις αποσυνθέσει. Οι έρευνες γενικότερα δείχνουν ότι οι άνθρωποι οι οποίοι εντάσσουν την μπανάνα στην διατροφή τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν βάρος και συγκεκριμένα να το διατηρήσουν.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.