Πόσο σχετίζεται το χρήμα με την ευτυχία;

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Κανένας δεν μπορεί να αμφιβάλει πως στην κοινωνία του σήμερα, το χρήμα παίζει έναν σημαντικό ρόλο και σε ένα βαθμό χρειάζεται για το αίσθημα της ευτυχίας. Πόσο όμως μεγάλη είναι, τελικά η αξία του;

Η αξία του χρήματος

Το χρήμα είναι το πιο διαθέσιμο και διαδεδομένο μέσο συναλλαγής παγκοσμίως. Είναι ένας τρόπος στον οποίο κατέφυγε ο άνθρωπος για να μπορεί να αξιολογεί την τιμή των προϊόντων, αλλά και να το χρησιμοποιεί ως μέσο συναλλαγής. Αναγνωρίστηκε παγκοσμίως και έκτοτε παραμένει το πιο εύχρηστο μέσο για την αγορά και πώληση προϊόντων.

Η απόκτηση και η κατοχή του διευκολύνουν τον άνθρωπο και έχουν ταυτιστεί στην κοινωνία ως ένδειξη επιτυχίας και δύναμης, κάνοντάς το να είναι αντικείμενο πόθου και κατάκτησης, ακόμα και για μικρά παιδιά. Το χρήμα προσφέρει στον άνθρωπο τα θεμελιώδη αγαθά που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή του, του δίνει τη δυνατότητα να σκέφτεται μακροπρόθεσμα, να θέτει στόχους και να απαλλάσσεται από την αγωνία και το άγχος που γεννάει το αύριο.

Το  χρήμα βοηθάει τα κράτη να είναι αυτοδύναμα και να μην καταφεύγουν διαρκώς στον δανεισμό και το έλεος των άλλων. Βοηθάει και συνδράμει στην άνθηση των τεχνών, των ερευνών, της επιστήμης (κράτη με γερές οικονομίες έχουν πραγματοποιήσεις πολλές έρευνες και διαπλανητικά ταξίδια).

Το χρήμα μπορεί να φέρει τους ανθρώπους κοντά, δίνει το έναυσμα και τη δυνατότητα για αγαθοεργίες και προσφορά σε πάσχοντες συνανθρώπους.

Η βλαπτική πλευρά του χρήματος

Ίσως δεν έχουν και τόσο μεγάλο άδικο αυτοί που λένε πως το χρήμα θα ήταν καλύτερο να καταργηθεί και το χαρακτηρίζουν ως την “πηγή όλων των κακών”. Το χρήμα αν διαποτίσει την ψυχή και το μυαλό κάποιου, μπορεί να τον καταστήσει άδικο, πλεονέκτη, ραδιούργο και να γεμίσει με υποκρισία και δόλο κάθε ανθρώπινη σχέση.

Είναι ικανό να εξαγοράσει συνειδήσεις, να καταδικάσει αθώους, να θρέψει τα άγρια πάθη και τη διάθεση κυριαρχίας επάνω στους ανθρώπους. Το χρήμα αν δε συνοδεύεται με μέτρο και αίσθηση καθήκοντος, είναι ικανό να καταργήσει τις πνευματικές αξίες της ζωής και να θεωρηθεί ο μοναδικός αυτοσκοπός της.

Μπορεί να είναι λίγο ανέφικτο να ζητάμε την οριστική κατάργησή του, όμως σίγουρα χρειάζεται να κάνουμε μία αναθεώρηση για το πόση αξία πρέπει να του δίνουμε στη ζωή μας.

Το χρήμα είναι ένα μέσο το οποίο χρειάζεται σε ένα βαθμό για να κάνει τη ζωή μας καλύτερη, αφού η ευτυχία του ανθρώπου έχει και μία υλική βάση. Όμως, έπεται, δεν προηγείται και δεν κυριαρχεί απόλυτα στη ζωή μας, ούτε στις επιλογές μας. Για αυτό και επιβάλλεται να ορίσουμε μία χρυσή τομή και να διαχωρίσουμε τις αληθινές από τις πλασματικές μας ανάγκες.

Η αληθινή ευτυχία στη ζωή έρχεται από την αγάπη, τη φιλία, το χαμόγελο, την υγεία; πράγματα που τα χρήματα δεν μπορούν, ευτυχώς, να αγοράσουν και να κατακτήσουν.

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…