Όσες γυναίκες «κλείνουν» την πόρτα στο θηλασμό, έχουν διπλάσιες πιθανότητες για επιλόχειο κατάθλιψη, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο του …
Πόσο συχνή είναι η επιλόχεια κατάθλιψη; Γιατί συμβαίνει;
Ως «Επιλόχεια Κατάθλιψη» ορίζεται η έντονη συναισθηματική μεταβολή που προκύπτει κατόπιν ψυχοσωματικών αλλαγών που έχουν συμβεί στη γυναίκα η οποία έχει γίνει προσφάτως μητέρα, και ορίζεται ως ψυχική νόσος. Η κατάσταση αυτή ξεκινά την εμφάνισή της στο διάστημα τεσσάρων εβδομάδων μετά τον τοκετό και μπορεί να έχει διάρκεια έως και ένα έτος- εάν όμως δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εδραιωθεί.
Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση διευκολύνουν τις νέες μαμάδες
Μία στις δέκα γυναίκες παγκοσμίως εμφανίζουν την εκδήλωση επιλόχειας κατάθλιψης, και στη χώρα μας το ποσοστό αγγίζει το 15%. Ενώ το 80% των νεαρών μαμάδων παρουσιάζει συμπτώματα επιλόχειας μελαγχολίας, τα οποία διαρκούν από λίγες ώρες μέχρι ορισμένους μήνες, το 15% που καταβάλλει η νόσος, βιώνει πολύ πιο έντονα τα συμπτώματα αυτά, συνδυαστικά με σκέψεις που μπορούν να βλάψουν το μωρό και την οικογένεια και με τάση για απομόνωση.
Τα τυπικά έντονα συμπτώματα που προκύπτουν από τη νόσο αυτή είναι συνήθως η αλλαγή της διάθεσης, η μείωση του ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που μέχρι πρότινος ευχαριστούσαν τη γυναίκα, πονοκέφαλοι, κούραση, έντονη ανησυχία, προβλήματα στον ύπνο [υπνηλίες, αυπνίες, εφιάλτες], απομόνωση παρά την ανάγκη για διεπαφή, προβλήματα συμπεριφοράς [το άτομο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα ζητούμενα της καθημερινής δράσης], δυσκολία στη μνήμη και τη συγκέντρωση, φθορά συντροφικής σχέσης.
Το μωρό επηρεάζεται από την συγκεκριμένη κατάσταση, καθότι αποζητά συνεχώς τη μητέρα στο αναπτυξιακό αυτό στάδιο και ο κατάλληλος χειρισμός των συνθηκών από την μητέρα αλλά και τον πατέρα προς όφελος του παιδιού είναι υψίστης σημασίας.
Εάν το παιδί δεν έχει την προσοχή που του χρειάζεται στο στάδιο αυτό, μπορεί μελλοντικά να εμφανίσει θέματα συγκέντρωσης, μνήμης και προσαρμογής, γι’ αυτό είναι ευθύνη όλων των μελών της οικογένειας η φροντίδα του, αλλά και η φροντίδα της μητέρας με επιλόχεια κατάθλιψη.
Οι αιτίες δεν έχουν καταγραφεί ακόμα με ακρίβεια από την ιατρική κοινότητα, ωστόσο οι ειδικοί κάνουν λόγο για πηγές εμφάνισης σε ορμονικές αλλαγές λόγω εγκυμοσύνης, σε οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης, σε προϋπάρχουσα ψυχική ασθένεια στην γυναίκα, στο άγχος του τοκετού, στην ανησυχία για ζητήματα υγείας του νεογνού ή και σε διακοπή εγκυμοσύνης [έκτρωση]. Η αλλαγή είναι που ωθεί την γυναίκα σε αναστάτωση και σε πιθανή εκδήλωση της συγκεκριμένης ψυχικής νόσου.
Από την επιλόχειο κατάθλιψη εντούτοις δεν επηρεάζεται μόνο η μητέρα, αλλά και ο πατέρας. Το άγχος της νέας κατάστασης, η έλλειψη οικειότητας, συνδυαστικά με την αποστασιοποίηση από τη σύντροφο και τις συναισθηματικές διακυμάνσεις, ωθεί ένα μικρό ποσοστό ανδρών στην επιλόχεια κατάθλιψη.
Η συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή χρίζει αντιμετώπισης και η επιστημονική ιατρική κοινότητα συνιστά επίσκεψη σε ειδικό, ο οποίος θα κρίνει εάν η θεραπεία θα σχετίζεται με φαρμακευτική αγωγή ή με ψυχοθεραπεία.
Η καλύτερη μέθοδος, εάν υπάρχει το χρονικό περιθώριο, είναι η πρόληψη, με καλή διατροφή και άσκηση, προσπάθεια για εκδήλωση ενδιαφέροντος στον σύντροφο, καλή επικοινωνία και υποστήριξη από το περιβάλλον, οι ρεαλιστικές προσδοκίες από τον εαυτό και, σε περίπτωση εκδήλωσης, η άμεση αναζήτηση βοήθειας.
«Μην απομονώνεστε» τονίζουν οι ψυχολόγοι, «και όλα θα αντιμετωπιστούν».