Πόσο σημαντική είναι η αντηλιακή προστασία των μαλλιών;

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη

Τα τελευταία χρόνια τα αντηλιακά προϊόντα περιποίησης μαλλιών έχουν γίνει καθημερινή συνήθεια, ειδικά το καλοκαίρι που ο ήλιος καίει περισσότερο, αφού αποτρέπουν τις βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία. Η ξηρότητα, η ευθραυστότητα και το φριζάρισμα είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους οι ακτίνες του ήλιου επηρεάζουν την τρίχα. Λειτουργούν όμως τα προϊόντα αυτά πραγματικά; Και πρέπει πάση θυσία να προστατεύουμε τα μαλλιά μας από τον ήλιο;

Αν δεν προστατεύουμε τα μαλλιά μας με τον ίδιο τρόπο που προστατεύουμε το δέρμα μας, ο ήλιος μπορεί να αλλάξει το χρώμα και την υφή τους, αφυδατώνοντας την τρίχα σε μεγάλο βαθμό. Για παράδειγμα, τα καστανά μαλλιά μπορεί να υποφέρουν από ανεπιθύμητη θερμότητα του ήλιου, ενώ στα ξανθά ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει ταχύτερη εξασθένηση του χρώματος και σοβαρή ξηρότητα.

Ακόμα και τα άβαφα μαλλιά ταλαιπωρούνται το ίδιο, είτε γιατί είναι εύθραυστα, είτε γιατί ο ήλιος, το χλώριο και το αλάτι καταστρέφουν την επιδερμίδα της τρίχας, δημιουργώντας τραχύτητα και θαμπάδα, που έχει ως αποτέλεσμα το φως να μην αντανακλάται και να μη λάμπει με τον ίδιο τρόπο.

Η έκθεση στον ήλιο καταστρέφει τις πρωτεΐνες στα μαλλιά, προκαλώντας θραύση και ψαλίδα. Οι ακτίνες UVB οξειδώνουν τα μαλλιά και καταστρέφουν τις πρωτεΐνες τις τρίχας που την κρατούν υγιή. Όσον αφορά λοιπόν την προστασία από τις ακτίνες UV, τα αντηλιακά καλύπτουν τις ίνες των μαλλιών και εκτρέπουν τις ακτίνες του ήλιου, ελαχιστοποιώντας την ξηρότητα και βοηθώντας στην αποτροπή της θαμπής όψης των μαλλιών.

Ωστόσο, παρά τις προστατευτικές τους ιδιότητες, δεν είναι όλα τα προϊόντα τα ίδιο αποτελεσματικά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ των προϊόντων με SPF (συντελεστής προστασίας από τον ήλιο) που φέρουν την ένδειξη, π.χ. SPF 30, 40, 50 κ.λπ. και των προϊόντων που διαφημίζονται ως φίλτρα υπεριωδών ακτίνων ή προστατευτικά από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Το SPF συνδέεται συνήθως με αντηλιακά για το δέρμα. Όμως, υπάρχουν στην αγορά ορισμένα προϊόντα που περιλαμβάνουν SPF για την προστασία των μαλλιών, που περιέχoουν αντηλιακά φίλτρα για απόλυτη προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB, με ενυδατικές ιδιότητες για θρέψη σε βάθος και αναζωογόνηση.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα των αντηλιακών μαλλιών είναι ότι τα προϊόντα που περιέχουν SPF μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως αντηλιακό για το τριχωτό της κεφαλής, μια περιοχή που παραμελούμε συχνά – τα ηλιακά εγκαύματα της κεφαλής δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Γι’ αυτό τα προϊόντα θα πρέπει να εφαρμόζονται τακτικά, ειδικά μετά το κολύμπι.

Και ενώ τα προϊόντα δρουν προστατευτικά από την υπεριώδη ακτινοβολία, δεν είναι απαραίτητο ότι περιέχουν SPF. Έτσι, αν δεν βλέπετε έναν αριθμό να αναγράφεται στην ετικέτα, μην βασίζεστε σε αυτά τα προϊόντα για να προστατέψετε το τριχωτό της κεφαλής σας. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, εάν ένα προϊόν που προορίζεται ακριβώς για να προστατεύει αλλά δεν περιλαμβάνει έναν αριθμό SPF, τότε δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια ποιο είναι το επίπεδο προστασίας.

Επιπλέον, τα προϊόντα με SPF είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τα άτομα με βαμμένα μαλλιά. Οι χημικές χρωστικές ουσίες είναι πιο ευαίσθητες στον ήλιο από τις φυσικές χρωστικές ουσίες. Κάποιος με απολύτως φυσικά μαλλιά μπορεί να μην επηρεαστεί από την έκθεση στον ήλιο. Τα βαμμένα όμως μαλλιά, ακόμα και τα σκούρα ξανθά για παράδειγμα, μπορεί να αλλάξουν χρώμα, επειδή τα μόρια που εμπεριέχονται στο χρώμα είναι διαφορετικά και μπορούν να αλλοιωθούν πολύ πιο εύκολα. Γι’ αυτό το λόγο, η διατήρηση του χρώματος απαιτεί την απαραίτητη προστασία.

Τα μαλλιά μας συνεπώς εκτίθενται στην ίδια ακτινοβολία όπως το δέρμα μας. Και είμαστε τόσο συνηθισμένοι να προστατεύουμε το δέρμα μας με αντηλιακό, που συχνά ξεχνάμε ότι και τα μαλλιά χρειάζονται προστασία. Οι τρίχες που βγαίνουν από το κεφάλι μας είναι στην ουσία νεκρά υλικά. Δεν μπορούμε να αισθανθούμε το νεκρό μέρος των μαλλιών και ο ήλιος δεν το βλάπτει άμεσα, αλλά σίγουρα θα το αφυδατώσει, ενώ το χρώμα μπορεί να εξασθενίσει λόγω της ακτινοβολίας.

Αν θέλουμε λοιπόν να προστατέψουμε την ποιότητα των μαλλιών μας, μπορούμε να επωφεληθούμε από τη χρήση κάποιου αντηλιακού προϊόντος και να τα προστατέψουμε από τις ακτίνες του ήλιου. Επιπλέον, θα πρέπει σίγουρα να χρησιμοποιούμε αντηλιακό με δείκτη SPF πάντα σε συνδυασμό με ένα καπέλο, για όσο το δυνατόν περισσότερη προστασία.

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.