Πόσο ωφελεί η κρυοθεραπεία την υγεία μας;

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη

Οι τελευταίες έρευνες γύρω από την κρυοθεραπεία αποκαλύπτουν τις ευεργετικές ιδιότητές της, τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική υγεία και ευεξία.

Η κρυοθεραπεία είναι οποιαδήποτε θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση παγωμένων θερμοκρασιών, για θεραπευτικούς κυρίως σκοπούς. Περιλαμβάνει σύντομες εκθέσεις σε θερμοκρασίες κάτω από τους -100 βαθμούς Κελσίου σε θάλαμο κρυοσάουνας.

Ενδεχομένως, είναι μια ασφαλής εναλλακτική και προληπτική θεραπεία για πολλές ασθένειες, και αφορά σε θεραπείες που στοχεύουν σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος, όπως κρυοθεραπεία προσώπου ή ιατρική κρυοθεραπεία, η οποία πραγματοποιείται από τους γιατρούς για να παγώσει καρκινικά κύτταρα.

Πώς γίνεται

Εάν αποφασίσετε να δοκιμάσετε κρυοθεραπεία ολόκληρου του σώματος, θα πρέπει να επισκεφτείτε ένα θάλαμο κρυοσάουνας. Ο θάλαμος ψύχεται σε θερμοκρασίες κάτω από το 0 (τυπικά μεταξύ -100 και -140 βαθμούς Κελσίου) με υγρό άζωτο και οι επισκέπτες περνούν μέσα φορώντας τα απαραίτητα (εσώρουχα, ειδικά μποτάκια, γάντια, κάλτσες και μερικές φορές κάλυμμα για τα αυτιά και μάσκα για κάλυψη της μύτης και το στόμα).

Μια περίοδος κρυοθεραπείας ολόκληρου του σώματος διαρκεί γύρω στα 15΄και τυπικά το κόστος ξεκινά από 20 ευρώ, υπάρχουν όμως και προνομιακά πακέτα συνεδριών, ανάλογα με το χώρο που θα επιλέξετε.

Ασφάλεια

Αν και στην αρχή δυσάρεστη, η κρυοθεραπεία τείνει να βελτιώνεται με κάθε συνεδρία, καθώς το σώμα προσαρμόζεται στη χαμηλή θερμοκρασία.

Είναι γενικά ασφαλής, αλλά είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν δοκιμάσετε την κρυοθεραπεία. Ωστόσο, δεν συνιστάται για έγκυες γυναίκες, παιδιά, άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση και άτομα με καρδιακές παθήσεις.

Πόσο ωφελεί η κρυοθεραπεία την υγεία μας;

Οφέλη

Mελέτες υποστηρίζουν ότι η κρυοθεραπεία μπορεί να προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη:

1. Ανακούφιση του πόνου των μυών

Η κρυοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στον πόνο των μυών, στις αρθρώσεις και σε μυϊκές διαταραχές, όπως η αρθρίτιδα. Μπορεί επίσης να προωθήσει την ταχύτερη επούλωση αθλητικών τραυματισμών.

2.Απώλεια βάρους

Η κρυοθεραπεία από μόνη της δεν προκαλεί απώλεια βάρους, αλλά θα μπορούσε να υποστηρίξει τη διαδικασία. Θεωρητικά, το κρύο αναγκάζει το σώμα να καταβάλει περισσότερη προσπάθεια για να παραμείνει ζεστό.

3. Μειωμένη φλεγμονή

Μερικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η κρυοθεραπεία μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Η φλεγμονή είναι ένας τρόπος με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά τη μόλυνση. Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, η κατάθλιψη, η άνοια. Ως εκ τούτου, η μείωση της φλεγμονής θα μπορούσε να βελτιώσει τη συνολική υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο πολυάριθμων χρόνιων παθήσεων.

4. Πρόληψη της άνοιας

Εάν η κρυοθεραπεία μειώνει τη φλεγμονή, θα μπορούσε επίσης να μειώσει και τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, όπως αποδεικνύεται από τη διεξαγωγή ερευνών σχετικά με αυτή τη δυνατότητα της κρυοθεραπείας.

5. Πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κρυοθεραπεία μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο, μετά την ανάπτυξή του. Ωστόσο, η ιατρική κρυοθεραπεία είναι μια καθιερωμένη θεραπεία για ορισμένες μορφές καρκίνου.

6. Μείωση του άγχους και της κατάθλιψης

Διάφορα ευρήματα δελιχνουν ότι η κρυοθεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει ψυχικές παθήσεις. Μια μικρή μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι η κρυοθεραπεία μείωσε τα συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης σε ένα ποσοστό πασχόντων κατά τουλάχιστον 50%.

8. Θεραπεία πονοκεφάλων και ημικρανίας

Η στοχοθετημένη κρυοθεραπεία που επικεντρώνεται στον αυχένα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ημικρανίας, όπως έχει διαπιστωθεί από την εφαρμογή της σε ανθρώπους που αντιμετώπιζαν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Η θεραπεία μπορεί να μειώσει, αλλά δεν εξαλείφει ολοκληρωτικά τον πόνο.

Άλλα ανεπίσημα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η κρυοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνσης της γήρανσης του δέρματος, την υποστήριξη της απώλειας λίπους και την πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

Ωστόσο, μέχρις ότου περαιτέρω έρευνα να μπορέσει να υποστηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με ακρίβεια πόσο αποτελεσματική είναι η κρυοθεραπεία.

Κίνδυνοι και παρενέργειες

Πριν δοκιμάσετε την κρυοθεραπεία, ειδικά για ολόκληρο το σώμα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Γενικά, συνιστάται να μην τη δοκιμάσετε εάν έχετε ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, υψηλής αρτηριακής πίεσης, επιληπτικές κρίσεις, λοιμώξεις, αν είστε έγκυος, αν έχετε βηματοδότη ή αν είστε κλειστοφοβικοί.

Οι πιο συχνές παρενέργειες οποιουδήποτε τύπου κρυοθεραπείας είναι το μούδιασμα, το μυρμήγκιασμα, η ερυθρότητα και ο ερεθισμός του δέρματος. Αυτές οι παρενέργειες είναι σχεδόν πάντοτε προσωρινές. Θα πρέπει να ακολουθήσει συνάντηση με το γιατρό σας, εάν οι παρενέργειες δεν υποχωρήσουν εντός 24 ωρών.

Επιλεγμένοι χώροι στην Αθήνα

Στην Αθήνα υπάρχουν επιλεγμένα κέντρα κρυοθεραπείας, όπως το CRYOSAUNA ICETUBE CENTERS στο Κολωνάκι, τη Γλυφάδα και την Κηφισιά, το CRYOSAUNA THERAPY στο Παλαιό Φάληρο, το CRYOSAUNA στο Μαρούσι.

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.