Πόσο νερό πρέπει να πίνω ημερησίως;

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η επιθυμία ενός λείου και φρέσκου δέρματος πραγματοποιείται κατά πολλούς από τη λήψη άφθονου νερού για να ξεπλυθούν οι κακές τοξίνες και να διατηρηθεί το δέρμα υγιές. Είναι όμως τόσο κοινότοπη η αντίληψη αυτή, ώστε η έλλειψη στοιχείων για την επιβεβαίωσή της μας εκπλήσσει.

Στερεοτυπική αντίληψη: Το νερό διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο

Το ακριβές ποσό λήψης νερού ποικίλλει. Συμβουλές με έδρα τις ΗΠΑ τείνουν να συστήσουν οκτώ ποτήρια την ημέρα, ενώ σε θερμότερα κλίματα συνίσταται η λήψη περισσότερου νερού, για να αντισταθμιστεί η αύξηση των ποσοστών της εφίδρωσης. Αλλά ανεξάρτητα από την ακριβή ποσότητα νερού, η αρχή πίσω από τις συμβουλές παραμένει ίδια. Η λήψη άφθονου νερού θα διατηρήσει το δέρμα σας ενυδατωμένο. Με άλλα λόγια, το νερό λειτουργεί ως μια ενυδατική κρέμα, αλλά από μέσα προς τα έξω.

Αυτή είναι μία στερεοτυπική αντίληψη και σίγουρα θα εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε και εσείς ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να την υποστηρίζουν. Μπορεί να έχετε κατά νου ότι υπάρχουν αμέτρητες μελέτες όπου οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα να είναι υπέρμαχη της άποψης της λήψης άφθονου νερού και η άλλη της λήψης ενός φυσιολογικού αριθμού ποτηριών. Στη συνέχεια, η απαλότητα του δέρματος θα αξιολογούνταν ένα μήνα αργότερα, ώστε να διαπιστωθεί αν πίνοντας περισσότερο νερό η επιδερμίδα γίνεται περισσότερο λεία.

Έρευνα: Πώς επιδρά η μακροχρόνια λήψη νερού στην επιδερμίδα;

Στην πραγματικότητα, οι μελέτες αυτές σπανίζουν, καθώς είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος να τις χρηματοδοτήσει. Ο δερματολόγος Ronni Wolf στο Ιατρικό Κέντρο Kaplan στο Ισραήλ βρήκε μία μόνο μελέτη όπου εξετάστηκε η επίδραση της μακροχρόνιας πρόσληψης νερού στο δέρμα. Όμως, τα αποτελέσματα ήταν αντιφατικά. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, η ομάδα που έπινε επιπλέον μεταλλικό νερό παρουσίασε μείωση στην πυκνότητα του δέρματος, ενώ όσοι έπιναν νερό της βρύσης, σημείωσαν αύξηση στην πυκνότητα του δέρματος. Αλλά ανεξάρτητα από το είδος του νερού που έπιναν, δεν μειώθηκαν οι ρυτίδες τους ή δεν έγινε πιο σφριγηλό το δέρμα τους. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η αφυδάτωση δεν επηρεάζει το δέρμα. Για να δείτε αν το δέρμα σας είναι αφυδατωμένο, τσιμπήστε το και σηκώστε το. Εάν είστε αφυδατωμένοι, το δέρμα σας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επανέλθει στην αρχική του θέση.

Παράλληλα, η λήψη λιγότερου νερού δεν επιδρά απαραιτήτως αρνητικά στο δέρμα, όπως επίσης και η λήψη ποσοτήτων άνω του μέσου όρου δεν είναι απαραιτήτως ευεργετική. Θα ήταν σαν να λέμε ότι επειδή η έλλειψη τροφής οδηγεί σε υποσιτισμό, η υπερκατανάλωση τροφής θα πρέπει να είναι καλή για εμάς. Ή, όπως το θέτει ο Wolf, είναι σαν να λέμε ότι ένα αυτοκίνητο χρειάζεται βενζίνη, ως εκ τούτου, όσο περισσότερη βενζίνη τόσο το καλύτερο.

Μυστήριες συμβουλές

Μια άλλη κοινή πεποίθηση είναι ότι αν πίνετε περισσότερο νερό, το σώμα σας θα το αποθηκεύσει με κάποιον τρόπο. Και ότι αυτό εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μπορείτε να το πιείτε. Πίνοντας αρκετά ποτήρια εντός δεκαπέντε λεπτών, θα έχετε επιπλέον ούρα. Εάν όμως πίνετε τον ίδιο αριθμό ποτηριών μέσα σε δύο ώρες, τότε τα υγρά κατακρατούνται.

Υπάρχει μία μελέτη που προτείνει ότι η κατανάλωση 500ml νερού αυξάνει τη ροή του αίματος μέσω των τριχοειδών αγγείων στο δέρμα. Όμως, το δέρμα αξιολογήθηκε τριάντα λεπτά μετά τη λήψη του νερού, και δεν γνωρίζουμε αν αυτό με τη σειρά του βελτιώνει την υφή του δέρματος.

Ένα αντεπιχείρημα είναι ότι το δέρμα περιέχει έως και 30% νερό, και αυτό βοηθά να διατηρείται σφριγηλό. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά η νεανική εμφάνιση του δέρματος επηρεάζεται περισσότερο από παράγοντες όπως είναι η γενετική, η έκθεση στον ήλιο και οι ζημιές από το κάπνισμα.

Απομάκρυνση της πέτρας από τα νεφρά

Το νερό είναι αναμφίβολα το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό. Χωρίς αυτό θα πεθάνουμε μέσα σε λίγες ημέρες, και υπάρχουν φυσικά και άλλα οφέλη για την υγεία πέραν της ενυδάτωσης. Μία έρευνα το 2010 διαπίστωσε ότι μειώνει την επανεμφάνιση της πέτρας στα νεφρά. Ωστόσο, στοιχεία για άλλα συγκεκριμένα οφέλη είναι ασθενέστερα.

Δυσεπίλυτο παραμένει ακόμη το μυστήριο της σύστασης οκτώ ποτηριών την ημέρα για ένα καλό δέρμα. Πού στηρίχτηκε αυτή η θέση;

Θερμοκρασία, άσκηση και διατροφή

Συνοψίζοντας, οι συζητήσεις αφορούν τη λήψη οκτώ ποτηριών την ημέρα, και ανακύπτουν διαφορές σχετικά με το πόσο είναι απαραίτητο για να καθαρίσει τα νεφρά από τις τοξίνες και αν το νερό περιορίζει την όρεξη ή όχι. Τελικά, η κατανάλωση νερού εξαρτάται από το πόσο υψηλή είναι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος και κατά πόσο γυμνάζεστε.

Είναι επίσης μύθος ότι άλλα υγρά δεν έχουν την ίδια αξία με το νερό. Ακόμα και τα τρόφιμα έχουν περισσότερα υγρά από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε. Η πίτσα περιέχει 40-49% νερό, για παράδειγμα. Το ποσοστό πάντως του νερού στα τρόφιμα εξαρτάται από τον τόπο. Στις ΗΠΑ ανέρχεται στο 22%. Στην Ελλάδα, όπου οι άνθρωποι τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, είναι υψηλότερο.

Έτσι, το πρόβλημα εδράζεται στην έλλειψη αποδείξεων στη θέση ότι η κατανάλωση περισσότερου νερού επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι λειτουργεί, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι δεν το πετυχαίνει. Έτσι αφήνει αναπάντητο το ερώτημα: «Πόσο νερό πρέπει να πίνω ημερησίως;» Δεδομένου ότι εξαρτάται από τη θερμοκρασία και την άσκηση, τότε υπάρχει μια πολύ καλή εσωτερική κατευθυντήρια γραμμή για να μας λύσει το ερώτημα. Και αυτή είναι η δίψα.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…