Πόσο μας επηρεάζει η δύναμη της εικόνας;

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Μια όμορφη εικόνα, μπορεί εύκολα να τραβήξει τα βλέμματα, να «κατευθύνει» ή να προβληματίσει, ανάλογα με το μήνυμα που θέλει να περάσει. Μέσω χρωμάτων και ποικίλων ερεθισμάτων, μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτή η επίδραση της εικόνας στη ζωή μας.

Η καθημερινή επίδραση της εικόνας

Η εικόνα, ως μέσο, τρόπος ή τεχνική προώθησης προϊόντων ή προσέλκυσης ενδιαφέροντος, κυριαρχεί μεταξύ άλλων, στον τομέα των πωλήσεων, της διαφήμισης, της μόδας και γενικότερα “έχει έντονη παρουσία” στη ζωή μας.

Η αισθητή παρουσία της εικόνας στη ζωή μας

Στην τηλεόραση, καθημερινά κατακλυζόμαστε από εκατοντάδες διαφημίσεις, που ίσως θα φάνταζαν αδιάφορες ή ανιαρές, χωρίς την τεράστια δύναμη της εικόνας. Μια διαφήμιση, θέλει να περάσει το επιθυμητό μήνυμα μέσα σε δευτερόλεπτα και παίζει, επίσης, ρόλο και η ταχύτητα, τα εφέ, ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να μας πείσει για το προβληθέν (προωθούμενο) προϊόν που προβάλλεται στη διαφήμιση.

Πόσο μας επηρεάζει η δύναμη της εικόνας;

Η εικόνα δεν επιδρά πάντα θετικά 

Αρκετές φορές, βγάζουμε εσφαλμένα και βιαστικά συμπεράσματα, εξαιτίας της επιρροής που μας ασκεί η εικόνα.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η «ταμπέλα» που τόσο εύκολα βάζουμε σε έναν άνθρωπο, ανάλογα με τον τρόπο που ντύνεται ή που κινείται (περπατά) σε έναν χώρο. Η εμφάνιση ενός άντρα με κουστούμι, σακάκι, γραβάτα, ρολόι και προσεγμένο στυλ, συνήθως συνδέεται άμεσα με επαγγέλματα όπως ενός επιχειρηματία, τραπεζικού, βιομηχάνου, εργοστασιάρχη, ή γενικότερα με άτομα που η εργασία τους, τους αποφέρει πολλά χρήματα, προς το ζην. 

Η γλώσσα του σώματος και ο τρόπος με τον οποίο κάποιος συμπεριφέρεται, βοηθούν πιο εύκολα να καταλάβει κάποιος τον ρόλο κάποιου σε έναν χώρο, επαγγελματικό ή μη. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απόλυτο και εξαρτάται και από άλλους παράγοντες.

Η αίσθηση που μας προκαλεί μια εικόνα δεν είναι πάντα σωστή 

Η πρώτη εντύπωση που μας δίνει μια εικόνα μπορεί να είναι θετική, αρνητική ή και αδιάφορη. Ναι, υπάρχει και το ενδιάμεσο. Σε μια γνωριμία, παίζει σημαντικό ρόλο η πρώτη εντύπωση: μπορεί, παρατηρώντας κάποιον να σχηματίσουμε μια άποψη γι’ αυτόν, ανάλογα με την εμφάνιση, το ντύσιμο, τον τρόπο που μιλάει, την συμπεριφορά του, κλπ. 

Είναι όμως πάντα η πρώτη εντύπωση/αίσθηση η σωστή για κάποιον άνθρωπο ή μπορεί να μας διαψεύσει και έτσι να ανατραπεί; Σίγουρα είναι καθοριστική στο να μας «δημιουργηθεί» μια  συμπάθεια, ή αντιπάθεια. Ο χρόνος θα δείξει αν θα έχει συνέχεια και εξέλιξη η γνωριμία αυτή. Εξαρτάται και από τη διάθεση και των δύο.++


Διαβάστε Επίσης : Πώς επηρεάζει η διατροφή την εμφάνισή μα


Η εικόνα, από τη σωστή οπτική της 

Μια δυνατή εικόνα, μπορεί να ξεχωρίσει, να δημιουργήσει εντυπώσεις, να αφήνει το αποτύπωμα της στο διάβα της. Έχει την δύναμη να μπορεί να «έλκει» τον/ τους ενδιαφερόμενους, σαν μαγνήτης περνώντας πολλά, διαφορετικά και “δυνατά” μηνύματα ταυτόχρονα. Η εικόνα, επηρεάζει γνώμες και καταφέρνει τελικά να κυριαρχεί στη ζωή μας.

Θα πρέπει να μην σκεφτόμαστε επιπόλαια και να εμπιστευόμαστε παράλληλα και το ένστικτό μας, ώστε να είμαστε καλοπροαίρετοι με τους γύρω μας. Δεν αναιρείται η ισχυρή δύναμη που μας ασκεί η εικόνας. Ωστόσο, το να έχουμε την τάση να ασκούμε κριτική σε κάποιον που δεν γνωρίζουμε, μπορεί να είναι άδικο και πολλές φορές να μας οδηγεί σε γενικευμένα και μη ασφαλή συμπεράσματα. 

Είναι σημαντικό να έχουμε την ψυχολογία και την διάθεση να μπαίνουμε στη θέση του άλλου και να μην δίνουμε έμφαση μόνο στο «φαίνεσθαι».  Μόνο αν «φορέσουμε τα παπούτσια» κάποιου, μόνο τότε μπορέσουμε να καταλάβουμε την πορεία του, τι έχει βιώσει και τις δυσκολίες που έχει περάσει στη ζωή του.

Πηγή 1, Πηγή 2

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.