Πόσο μας επηρεάζουν οι γύρω μας

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Το περιβάλλον μας ασκεί επίδραση στην ψυχολογία και τα συναισθήματά μας. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει πόσο σας επηρεάζουν τα προβλήματα της οικογένειάς σας και η  ψυχολογική τους κατάσταση. Για παράδειγμα, είναι αρκετά δύσκολο να είμαστε χαρούμενοι όταν η οικογένεια μας είναι λυπημένη. Ας δούμε λοιπόν πώς το περιβάλλον μας ασκεί επίδραση στην καθημερινή μας διάθεση.

Δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε τους άλλους για να επηρεαστούμε

Κάντε ένα μικρό ψυχολογικό πείραμα. Αν χρησιμοποιείτε μέσα μαζικής μεταφοράς και δείτε κάποιον να είναι ανυπόμονος ή να βιάζεται, προσέξτε τον κόσμο γύρω σας και δείτε μετά από λίγο και την δική σας αντίδραση. Σε λίγη μόνον ώρα αρκετοί άνθρωποι μέσα στο μετρό θα βιάζονται και αυτοί. O άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και επίσης είναι μιμητικό ον αγέλης. Αυτό σημαίνει ότι ακολουθεί τις συμπεριφορές των άλλων ανθρώπων.


Διαβάστε Επίσης: 10 συμβουλές για να γεμίσουμε θετική ενέργεια


Τα αρνητικά συναισθήματα είναι πιο μεταδοτικά

Τα αρνητικά συναισθήματα σημαδεύουν την ζωή μας ίσως με τρόπο πολύ πιο ανεξίτηλο από ό,τι τα θετικά συναισθήματα. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις όπου λησμονούμε τα θετικά συναισθήματα. Τα συναισθήματα εν γένει έχουν σειρά προτεραιότητας στον εγκέφαλό μας και μάλιστα πρώτα επεξεργαζόμαστε τα αρνητικά.  Αυτό συμβαίνει διότι στην φύση ένα αρνητικό συναίσθημα όπως ο φόβος ή η οργή θα μας βοηθούσε να  αντιμετωπίσουμε κάποιον πιθανό εχθρό που απειλεί την ζωή μας .

Παραδόξως όμως τα θετικά συναισθήματα είναι εκείνα τα οποία παίζουν και τον μεγαλύτερο ρόλο στην υγεία μας και την καλή μας ψυχολογία. Ιατρικές μελέτες δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι που σκέφτονται με θετικό τρόπο και έχουν μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση στην ζωή, τείνουν να έχουν καλύτερη ποιότητας ζωή και μεγαλύτερη σε διάρκεια. Αυτό συμβαίνει επειδή η αρνητική νοοτροπία εκκρίνει πολλές ορμόνες οι οποίες μακροπρόθεσμα κάνουν κακό στον οργανισμό μας, γεμίζοντάς τον με τοξίνες.

Πως μένουμε ανεπηρέαστοι από το περιβάλλον μας

Το να μην δεχόμαστε κανένα εξωτερικό ερέθισμα και να μην αντιδρούμε στα ερεθίσματα του περιβάλλοντός μας είναι σαν να αποκοβόμαστε τελείως από αυτό. Συνεπώς λοιπόν είναι αρκετά ουτοπικό να πιστεύουμε ότι το περιβάλλον μας δεν θα μας επηρεάζει. Μπορούμε όμως να ελέγχουμε τις σκέψεις μας και τα συναισθήματα που αυτές θα μας προκαλούν.


Διαβάστε Επίσης: Πώς θα αποκτήσουμε θετική ενέργεια;


Αυτό σημαίνει ότι μια θετική σκέψη θα επιφέρει θετικά συναισθήματα ανεξάρτητα από τα συναισθήματα των γύρω μας. Αν μια αρνητική σκέψη μπορεί να μας φέρει αρνητικά συναισθήματα  τότε οι θετικές σκέψεις  έχουν την ικανότητα να μας αλλάξουν ολόκληρη την ψυχολογία μας. Έτσι μπορούμε να θωρακίσουμε την σκέψη μας και την ψυχολογία μας και  να διατηρήσουμε την διάθεσή μας.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.