Πόσο καλό κάνει στις σχέσεις σου να είσαι ευάλωτος

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Πολλές φορές οι ανθρώπινες σχέσεις επιβαρύνονται από θέματα εμπιστοσύνης. Θέματα τα οποία έχουμε μάθει να «φορτώνουμε» στην εποχή και σε οποιονδήποτε άλλο παράγοντα πέρα από τον εαυτό μας. Αν αφεθούμε όμως και γίνουμε λίγο πιο ευάλωτοι στις σχέσεις μας, αυτό μπορεί να μας φέρει σημαντικά οφέλη.

Άλλοι μπορεί να αναγνωρίζουν και να επικοινωνούν την ευαλωτότητα και τα συναισθήματα αυτής, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να πασχίζουν να την καλύψουν και να «αποταμιεύσουν» τα συναισθήματα του φόβου και του άγχους σε ένα αποθεματικό ταμείο συναισθημάτων ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με την αναγνώριση και έκφραση αυτής της ευαλωτότητας.

Η έκφραση λοιπόν της ευαισθησίας μας κρύβει το ρίσκο μιας σειράς πιθανών αντιδράσεων από τους άλλους, αντιδράσεων που πολλές φορές είναι σενάρια παρά πραγματικότητες και δεδομένα. Ακόμη, όμως, και αν οι αντιδράσεις των άλλων ήταν μία πραγματικότητα είναι πραγματικά στο χέρι του καθενός το πώς θα ερμηνεύσει την κάθε πραγματικότητα.

Το πιο όμορφο κομμάτι του να είμαστε ανθρώπινα όντα είναι η δυνατότητα σύνδεσης με άλλους ανθρώπους. Είμαστε προγραμματισμένοι γι’ αυτό. Η ευαλωτότητα είναι δεκτικότητα στην εμπειρία, στους ανθρώπους και την αβεβαιότητα. Είναι τρομακτική καμιά φορά, και πάντοτε γενναία.

Ζήσε με την καρδιά σου

«Ζω με την καρδιά μου» σημαίνει να ακούω και να κινούμαι προς αυτό που θέλω. Είναι εκείνη η φωνή που μιλάει από τη διαίσθηση, την εμπειρία και τα μη λεκτικά μηνύματα. Είναι το σημάδι, μερικές φορές αχνό, μερικές φορές πιο έντονο, να αγαπήσουμε ανοιχτά και έντιμα και να λάβουμε αγάπη με ευγνωμοσύνη. Και να φύγουμε μακριά όταν αυτό έχει τελειώσει. Το να κινηθούμε προς αυτό που θέλουμε και να πάρουμε το ρίσκο – αυτό είναι ό,τι πιο γενναίο μπορούμε να κάνετε. Όταν ζείτε με την καρδιά, θα αισθανθείτε πότε κάτι λείπει, αλλά δε χρειάζεται και να το υπομείνετε.

Πόσο καλό κάνει στις σχέσεις σου να είσαι ευάλωτος

Ζήσε χωρίς φόβο

Δεν μπορείτε να εγγυηθείτε πως δε θα υπάρξει απόρριψη και απογοήτευση αλλά μπορείτε να έχετε εμπιστοσύνη πως θα τα διαχειριστείτε όλα αυτά αν συμβούν –και πως θα τα καταφέρετε. Το πιο δύσκολο είναι να ζείτε με αυτή την αμφιταλάντευση ενός πράγματος που φαίνεται σημαντικό, θέλοντας περισσότερα αλλά χωρίς να ρίχνετε τις άμυνές σας αρκετά -χωρίς να είστε αρκετά ευάλωτοι- ώστε να αφήσετε να μπει η αγάπη.

Αμφισβήτησε τις πεποιθήσεις σου

Μερικές φορές πιστεύουμε πράγματα για τόσο πολύ καιρό που στο τέλος απλά εγκαθίστανται μέσα μας. Αναρωτηθείτε αν αυτές οι πεποιθήσεις έχουν ακόμη θετικό αποτέλεσμα ή όχι για σας. Πολύ συχνά η συμπεριφορά μας οδηγείται από την ανάγκη να αποφύγουμε την αποτυχία, την ανάγκη να αποφύγουμε κάθε απόδειξη πως δεν αξίζουμε αγάπη, σύνδεση και ικανοποίηση.

Πόσο καλό κάνει στις σχέσεις σου να είσαι ευάλωτος

Όσο περισσότερο θεωρούμε πως δεν αξίζουμε, τόσο περισσότερο δρούμε σαν αυτό να είναι αλήθεια και τόσο περισσότερο αποξενωνόμαστε. Το ρίσκο να μη γίνετε αποδεκτοί υπάρχει πάντα, αλλά είναι μια αντανάκλαση της χαμηλής σας αυτοεκτίμησης.

Τι δεν είναι η ευαλωτότητα

Ευαλωτότητα δε σημαίνει να μοιραζόμαστε τα πάντα και να δίνουμε κάθε λεπτομέρεια της ζωής μας προς κατανάλωση στον καθένα. Έχει να κάνει με την πρόθεση. Είναι για τους κοντινούς, ή αυτούς που θέλουν να γίνουν, που αξίζει κανείς να ρισκάρει. Ανοιγόμαστε, τους εξομολογούμαστε, προσφέρουμε κάτι από τον εαυτό μας κι ελπίζουμε ότι θα το λάβουν με φροντίδα. Κι έπειτα υπάρχουν κι εκείνοι που γνωρίζουμε και που μπορεί να μην έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη μας. Η εμπιστοσύνη μας πρέπει να κερδηθεί από τους άλλους ως ένα βαθμό, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δούμε αν κάποιος την αξίζει.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.