Πόσο επιβλαβής είναι τελικά ο ήλιος για τα μάτια μας;

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Πόσο επιβλαβής είναι τελικά ο ήλιος για τα μάτια μας;Ο ήλιος υπό κανονικές συνθήκες δεν είναι επιβλαβής για τα μάτια. Μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως για παράδειγμα σε μεγάλα ύψη, σε χιόνια, λευκές παραλίες και λείο οδόστρωμα, στα οποία λόγω της ολικής ανάκλασης υπάρχουν υπεριώδεις ακτίνες. Ας δούμε πόσο επιβλαβής μπορεί να είναι ο ήλιος για τα μάτια μας.

Οι υπεριώδεις ακτίνες, μπορούν να προκαλέσουν βλάβες και για το λόγο αυτό επιβάλλεται η χρήση καλών γυαλιών ηλίου. Τα άτομα με ανοιχτόχρωμα μάτια μάλιστα, είναι περισσότερο ευαίσθητα και αισθάνονται δυσάρεστα με την όποια ακτινοβολία. Για το λόγο αυτό ποικίλουν και τα γυαλιά ηλίου, από άποψη φακών και προστασίας που προσφέρουν.

Οι πιο βλαβερές ακτινοβολίες είναι αυτές που έχουν μήκος κύματος κάτω από 430ΝΜ. Οι πιο γνωστές επιβλαβείς, που είναι οι υπεριώδεις, έχουν μήκος κύματός που κυμαίνεται από 330 έως 380 ΝΜ. Αυτές μπορούν να προκαλέσουν και τα πιο σοβαρά προβλήματα όπως για παράδειγμα ερυθήματα.

Τα γυαλιά ηλίου που θα επιλέξετε να αγοράσετε για την προστασία σας πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα πρέπει να έχουν οπτική ομοιογένεια. Συγκεκριμένα να απορροφούν 15-20% του ορατού φωτός και να έχουν διαφάνεια της τάξης του 80-85%. Επίσης δεν θα πρέπει να κάνουν νερά ή να έχουν φυσαλίδες και λεκέδες. Η επιφάνειά τους θα πρέπει να είναι λεία και να διατηρείται κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Ο ήλιος, που ανεβάζει και τη θερμοκρασία αυτούς τους μήνες, μπορεί να προκαλέσει και αρκετές μολύνσεις (ιάσιμες) στα μάτια. Λόγω της ξηρασίας της ατμόσφαιρας και της σκόνης στον αέρα, εμφανίζονται συχνά επιπεφυκίτιδες, που προσβάλλουν τους βλεννογόνους του ματιού. Αρκετές μολύνσεις είναι πιθανό να μεταδοθούν και μέσω πισινών για αυτό το λόγο προτείνεται και η χρήση γυαλιών θαλάσσης.

Όσοι φοράνε φακούς επαφής, πρέπει να φοράνε και γυαλιά ηλίου. Ο λόγος είναι πως ο αέρας, η σκόνη και ο ήλιος κάνουν ευκολότερα αντιδράσεις στο βλεννογόνο του ματιού, προς το ξένο σώμα που φοράει. Επίσης πρέπει να τους περιποιούνται ιδιαίτερα επιμελώς, καθώς μια μικρή μόλυνση, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στα μάτια σας.

Εκτός από το εσωτερικό του ματιού, ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει και δερματολογικές αλλοιώσεις στην ευαίσθητη περιοχή των ματιών. Πρόκειται για υπερπλαστικές και νεοπλασματικές αλλοιώσεις (καρκινώματα), που αναπτύσσονται γύρω από το μάτι. Αναφερόμαστε σε καλοήθεις όγκους (θηλώματα, κύστες, θηλωματώδεις εκβλαστήσεις) που δεν έχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Για να προστατευθείτε, μην εκτίθεστε παρατεταμένα στον ήλιο, φοράτε γυαλιά και καπέλο καθώς και αντιηλιακή κρέμα προσώπου ή ακόμα πιο εξειδικευμένα, αντιηλιακή ματιών.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr