Πόσο επηρεάζουν οι συνήθειες μας το αδυνάτισμα;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

οι καθημερινές μας συνήθειες έχουν μεγάλο αντίκτυπο  σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.  Μία από αυτές είναι και το αδυνάτισμα.  Ας δούμε  πώς μπορούμε να αδυνατίσουμε «κόβοντας» μερικές μας συνήθειες.

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ένα σύστημα το οποίο λειτουργεί ατέρμονα και αδιάκοπα.  Καθημερινά χρειαζόμαστε αρκετή ενέργεια που αντιστοιχεί σε θερμίδες ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να καλύψουμε τις καθημερινές μας ανάγκες.  Τις θερμίδες  αυτές προσλαμβάνουμε με τη μορφή τροφής.  Όμως όταν πρέπει να αδυνατίσουμε και έχουμε περισσότερα κιλά πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα τροφής που τρώμε.  Ή μήπως και όχι;  μήπως τελικά οι καθημερινές μας συνήθειες επηρεάζουν την ποσότητα της τροφής που τρώμε και το πόσο εύκολα αυτή μεταβολίζεται από τον οργανισμό μας;  οι απαντήσεις παρακάτω

Δεν πίνουμε πολύ νερό

Το νερό είναι ο βασικότερος παράγοντας ο οποίος καθορίζει την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε κάθε μέρα.  Αυτό συμβαίνει κυρίως για δύο λόγους: Ο πρώτος λόγος είναι ότι ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται την έλλειψη νερού ως πείνα και αυτό γιατί οι τροφές περιέχουν μέσα τους νερό.  Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το νερό καταλαμβάνει χώρο στο εσωτερικό του στομάχου μας με αποτέλεσμα να δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού. Θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι τις περισσότερες φορές που πίνατε στην πραγματικότητα το αίσθημα δεν είναι πείνα αλλά  δίψα. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σας έρθει κάποια λιγούρα απλά δοκιμάστε να πιείτε νερό.

Δεν μασάμε καλά την τροφή μας

Το στομάχι μας είναι ένα σύνθετο όργανο. Για να λειτουργήσει καλά και αποτελεσματικά υπάρχει μία βασική προϋπόθεση: η τροφή να είναι καλά μασημένη  πριν  εισέλθει στο εσωτερικό.  Επιπλέον ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται και στέλνει πιο εύκολα το αίσθημα του κορεσμού στο υπόλοιπο σώμα όταν σπαταλάμε κάποιο χρόνο στο να μασάμε την τροφή μας.  Συνεπώς λοιπόν όσο περισσότερο και καλύτερα μασάμε την τροφή μας, τόσο πιο εύπεπτη γίνεται για το στομάχι μας και τόσο λιγότερη τροφή χρειάζεται τελικά να καταναλώσουμε.

Πόσο επηρεάζουν οι συνήθειες μας το αδυνάτισμα;

Ποιότητα τροφίμων

Πολλά τρόφιμα που καταναλώνουμε την καθημερινότητά μας δεν είναι τόσο «αθώα» όσο πιστεύουμε ότι είναι.  Σύμφωνα με μελέτες πολλών Αμερικανικών πανεπιστημίων οι περισσότερες θερμίδες που προσλαμβάνουν οι έφηβοι προέρχεται κυρίως από υγρά τρόφιμα.  Ενεργειακά ποτά, το αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά  και τα ποτά τα οποία περιέχουν γλυκαντικές ίνες είναι οι κυριότερες κατηγορίες οι οποίες μας προσδίδουν θερμίδες οι οποίες δεν είναι χρήσιμες. Όλα αυτά σε συνάρτηση με την κατανάλωση fast food και γευμάτων όπως πατατάκια ή γαριδάκια δημιουργούν ένα θερμιδογόνο  μείγμα.

Ο χρόνος παίζει ρόλο

Το πότε τρώμε και το πόσο συχνά τρώμε μέσα στη μέρα παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην απώλεια των περιττών κιλών. Είναι σημαντικό να τρώμε επαρκή γεύματα μέσα στη μέρα τουλάχιστον 4 με 5 και επίσης είναι πολύ σημαντικό να μην αφήνουμε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των γευμάτων.  Το σώμα μας έχει ανάγκη τροφή καθ’όλη τη διάρκεια της μέρας   συνεπώς πρέπει να τροφοδοτούμε συνέχεια με νέα τροφή  Και να καλύπτουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις ανάγκες του για ενέργεια με μικρά γεύματα.

Επιπλέον,  οι ώρες κατά τις οποίες τρώμε σχετίζονται με το πόσο εύκολα ο οργανισμός μας διασπάει τις τροφές τις οποίες λαμβάνει.  Ο οργανισμός μας είναι  περισσότερο λειτουργικός μεταξύ των ωρών 8:00 το πρωί και 10:00 το βράδυ.  Όσο πιο αργά μέσα στη μέρα τρώμε, τόσο λιγότερο λειτουργικό είναι το πεπτικό μας σύστημα, δηλαδή πολλές από τις θερμίδες που θα πάρει δεν θα τις αφομοιώσει, αλλά αντίθετα θα τις μετατρέψει σε λίπος.

Πόσο επηρεάζουν οι συνήθειες μας το αδυνάτισμα;

Ο ύπνος

Αν κοιμόμαστε πολύ δεν σημαίνει ότι θα είμαστε και αδύνατοι,  ούτε, αντίθετα το ότι δεν κοιμόμαστε καλά ότι είναι ο λόγος που δεν αδυνατίζουμε.  Όμως ο σωστός ύπνος βοήθα την πέψη και τον οργανισμό μας να αφομοιώσει τις θερμίδες που έχει προσλάβει μέσα στη μέρα.  Επιπλέον ο ύπνος  καταναλώνει θερμίδες κυρίως γιατί ο οργανισμός μας συνεχίζει να λειτουργεί κατά την διάρκεια του  και άρα ξοδεύει ενέργεια. Κοιμόμαστε καλύτερα τις ώρες από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 8:00 το πρωί. Εντούτοις  πριν επιρρίψουμε τις ευθύνες στον κακό μας ύπνο πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε ότι η διατροφή μας είναι σωστή.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι οι πολυποίκιλοι οι παράγοντες που έχουν σημασία στην προσπάθειά μας να διαμορφώσουμε ένα καλλίγραμμο σώμα. Συνεπώς, για καλύτερα αποτελέσματα πρέπει πρώτα  να διαμορφώσουμε όσο το δυνατόν υγιεινότερες συνήθειες στην καθημερινή μας ζωή.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.