Πόσο επηρεάζει το περιβάλλον μας τις επιλογές μας;

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Για να φτάσουμε στην επιτυχία πρέπει να δώσουμε την απαραίτητη προσοχή στο περιβάλλον της καθημερινότητάς μας και πώς επηρεαζόμαστε από αυτό.

Χαρακτήρας και περιβάλλον

Στη ζωή μας υπάρχουν δύο μεταβλητές που μπορούν να οδηγήσουν σε θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Η πρώτη είναι ο χαρακτήρας μας μαζί με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, τα μοτίβα συμπεριφοράς, τα επίπεδα συνειδητότητας. Η δεύτερη αφορά το περιβάλλον μας. Είμαστε προϊόν του περιβάλλοντός μας. Διαφορετικά περιβάλλοντα οδηγούν σε έκφραση των διαφορετικών κομματιών της προσωπικότητας. Ένα σημαντικό κομμάτι της προσωπικής μας εξέλιξης καθορίζεται από το περιβάλλον μας.

Αυτό που είμαστε καθορίζεται από το χαρακτήρα μας και το περιβάλλον μας. Ένας αδύναμος χαρακτήρας σε ένα ισχυρό περιβάλλον, με πολλή υποστήριξη και θετικά πρότυπα, αρχίζει να ευημερεί και να ανθίζει. Από την άλλη πλευρά ένας δυνατός χαρακτήρας σε ένα κακό περιβάλλον μπορεί να καταστραφεί. Το περιβάλλον γύρω μας μάς οδηγεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα επειδή επηρεάζει τις αποφάσεις μας, οι οποίες είναι κομμάτι του χαρακτήρα μας. Το περιβάλλον μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια τον καλύτερο ή το χειρότερο εαυτό μας.

Όταν δεν γνωρίζεις την αξία σου κάνεις κακές επιλογές

Αναπτύσσεις σχέσεις με ανθρώπους που πραγματικά δεν έχουν θέση στη ζωή σου. Άνθρωποι που θα πάρουν αυτή την λίγη αγάπη για τον εαυτό σου που σου έχει απομείνει. Το ότι σε χρειάζονται σε κάνει να αισθάνεσαι ξεχωριστός και ξαφνικά, έχεις σημασία. Ακριβώς έτσι, κάποιος έρχεται και παίρνει ό,τι μπορείς να δώσεις, και το χαρίζεις με χαρά επειδή τώρα σημαίνεις κάτι για κάποιον. Παίρνει και παίρνει μέχρις ότου δεν έχεις τίποτα άλλο να δώσεις.

Βρες τον εαυτό σου και να είσαι ο εαυτός σου. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να έχεις κάθε μέρα στρες, άγχος και νευρικότητα. Αξίζεις να είσαι ικανοποιημένος και ευτυχισμένος. Να είσαι ένα λαμπρό φως στο σκοτάδι, έτσι ώστε οι άνθρωποι που σε ενδιαφέρουν να εμπνευστούν και αυτοί για να βρουν τον καλύτερο εαυτό τους. Σταμάτα να μένεις πίσω. Γιατί είτε το συνειδητοποιείς είτε όχι με το να μένεις πίσω λες ψέματα στον εαυτό σου.

Ένα όμως είναι το βέβαιο: στο τέλος θα βιώσουμε με απόλυτη ακρίβεια τις συνέπειες των ίδιων μας των επιλογών. Και αυτό θα αποδειχθεί η τρανότερη ανταμοιβή ή τιμωρία μας. Γιατί η ζωή έχει ένα μαγικό τρόπο να απονέμει δικαιοσύνη.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.