Πόσο απαραίτητα είναι τα ταξίδια;

Συντάκτης: Παρασκευή Αλμαλιώτη

Αχ τα ταξίδια, μία μοναδική ψυχοθεραπεία που οτιδήποτε άλλο δίπλα της φαίνεται μικρό. Ξέρω πως είναι δύσκολο στις μέρες μας να ταξιδεύεις συχνά, όμως αν το βάλεις στο πρόγραμμά σου θα δεις πόσο εύκολο γίνεται. Στο τέλος θα γυρίσεις πλουσιότερος, όχι από λεφτά, μα από εμπειρίες και αναμνήσεις. Για αυτό επένδυσε στα ταξίδια.

Τα ταξίδια έχουν το δικό τους μαγικό τρόπο να μας φέρνουν στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα από τη ρουτίνα μας, αποσυνδέοντάς μας από τα δεσμά της τεχνολογίας, αποκτάμε αναμνήσεις που μένουν βαθιά χαραγμένες.

Τι θα κερδίσεις από όλο αυτό; Ας τα δούμε με τη σειρά.

Σε κάνουν πιο κοινωνικό. Οι κοινωνικές δεξιότητες βελτιώνονται, ακόμα και για τους πιο ντροπαλούς. Αυτό θα συμβεί είτε το θέλεις είτε όχι, καθώς πρέπει να μιλήσεις με το προσωπικό του ξενοδοχείου, να παραγγείλεις φαγητό, να πάρεις κάποιο μεταφορικό μέσο. Όποια και αν είναι η περίπτωση, μαθαίνεις να συνεννοείσαι με αγνώστους κάνοντας νέες γνωριμίες.

Αποκτάτε αυτοπεποίθηση. Κατακτώντας μικρά κατορθώματα όπως να ξεπεράσεις την υψοφοβία σου, να κολυμπήσεις σε άγνωστα νερά, ξεπερνάς φοβίες και νιώθεις περήφανος για τον εαυτό σου. Ίσως να μην πίστευες πριν το ταξίδι ότι θα τα καταφέρεις, όμως έχοντας πίστη στον εαυτό σου μπορείς να θέσεις και να πραγματοποιήσεις κάθε στόχο σου.

Γίνεστε σοφότεροι. Όσο ταξιδεύεις τόσο περισσότερα μαθαίνεις και αποκτάς πιο σφαιρική άποψη για το οτιδήποτε. Γνωρίζεις νέους τόπους, διαφορετικούς τρόπους σκέψης μαθαίνεις την ιστορία, τον πολιτισμό τους, βλέπεις ένα θέμα από διαφορετικές μεριές, το συγκρίνεις, το αναλύεις  κι αυτό είναι που σε κάνει σοφότερο και σε φέρνει ένα βήμα μπροστά.

Καταρρίπτουν το ρατσισμό. Στις μέρες μας ο ρατσισμός έχει γίνει κάτι το σύνηθες. Κρίνεις τον άλλο για τη θρησκεία του, την κουλτούρα του, το χρώμα του δέρματός του… Ταξιδεύοντας θα συνειδητοποιήσεις ότι μας ενώνουν περισσότερα πράγματα με τους άλλους λαούς, παρά μας χωρίζουν.

Προσαρμόζεστε πιο εύκολα. Σίγουρα θα έρθεις αντιμέτωπος με καθυστερημένες ή χαμένες πτήσεις, λάθος διαδρομή με το αυτοκίνητο, τροφικές δηλητηριάσεις από τοπικά φαγητά. Όσα περισσότερα απρόοπτα αντιμετωπίσεις, τόσο περισσότερο θα μάθεις να ελίσσεσαι και να προσαρμόζεσαι στις δυσκολίες. Δεν χρειάζονται αρνητικά συναισθήματα, παρά μόνο εναλλακτικές λύσεις.

Γίνεστε πιο απλοί. Πόσες φορές έχει τύχει να περιφέρεσαι με μια παραφορτωμένη βαλίτσα με πράγματα που τελικά δεν χρησιμοποίησες; Η ουσία δε βρίσκεται στην ποσότητα αλλά στην ποιότητα, ανακαλύπτεις τι είναι άχρηστο, τι απαραίτητο και τι πραγματικά χρειάζεσαι.

Γίνεστε πιο ευτυχισμένοι. Μετά από κάθε ταξίδι επιστρέφετε γεμάτοι αναμνήσεις, αυτοπεποίθηση, ευτυχισμένοι με τα όσα ζήσατε. Έχοντας γεμίσει τις μπαταρίες σας, βρει την ψυχική ισορροπία και θέσει νέους στόχους.

Ταξίδεψε, ρίσκαρε, μάθε, ζήσε.

Ποιος είναι ο επόμενος προορισμός σου;

Συντάκτης: Παρασκευή Αλμαλιώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.