Πόσο απαραίτητα είναι τα φρούτα και λαχανικά

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Πολύ συχνά μπορεί να έχετε συναντήσει σε σελίδες και site  διατροφής να μιλάνε για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην δίαιτα. Γιατί όμως να τρώμε φρούτα και λαχανικά; Οι απαντήσεις παρακάτω.

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικό στοιχείο μιας υγιεινής διατροφής και προσφέρουν πληθώρα οφελών για την υγεία. Ορισμένοι από τους βασικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά περιλαμβάνουν:

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πλούσιες ποσότητες βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και ινών που είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Επίσης περιέχουν αρκετό νερό το οποίο συμβάλλει στο να μειώνουν την όρεξή μας ενώ βοηθά στην πέψη και στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

poso_aparaitita_einai_froyta_kai_laxanika

Χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι συνήθως χαμηλά σε θερμίδες, καθιστώντας τα ιδανικά για αυτούς που θέλουν να διατηρήσουν το βάρος τους ή να χάσουν βάρος. Μπορείτε να τα καταναλώσετε όταν πεινάτε ή όταν έχετε λιγούρες χωρίς να φοβάστε ότι θα σας δώσουν πολλές θερμίδες.

Προστασία από χρόνιες ασθένειες: Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συσχετίζεται με την πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης τύπου 2 και καρκίνος. Οι αντιοξειδωτικές έννοιες που περιέχουν μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από τις ζημίες των ελεύθερων ριζών. Επιπλέον τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας θωρακίζουν από ασθένειες όπως ιώσεις και μολύνσεις από βακτήρια.

poso_aparaitita_einai_froyta_kai_laxanika

Στήριξη της πέψης: Οι ίνες που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν στην πέψη και τη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιο δύσπεπτες οπότε αναγκάζουν το πεπτικό μας σύστημα να λειτουργήσει πιο έντονα και να παράξει περισσότερη ενέργεια για να τις διασπάσει.

Προστασία κατά του καρκίνου: Ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως τα καρότα ή τα σπανάκια  περιέχουν ουσίες που συνδέονται με την πρόληψη του καρκίνου.

Συνδέονται με ψυχολογική ευεξία: Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να συνδεθεί με καλύτερη ψυχολογική ευεξία και μείωση του στρες. Εκτός του ότι πολλές βιταμίνες επηρεάζουν την ορθή λειτουργία του εγκεφάλου και αποτελούν σημαντικούς νευροδιαβιβαστές η καλή διατροφή και η αίσθηση ότι τρεφόμαστε με υγιεινό τρόπο δημιουργεί ένα όμορφο σώμα και το οποίο μας κάνει να αισθανόμαστε πιο υγιείς και πιο όμορφοι.

Καταναλώνοντας μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά διασφαλίζετε ότι λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση της υγείας σας. Η σύσταση των ειδικών διατροφής είναι να καταναλώνουμε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα για μια ισορροπημένη διατροφή.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.