Είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμινών, όπως η βιταμίνη Ε, και άλλων ευεργετικών συστατικών, όπως οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. Στο …
Πόσο κατώτερο διατροφικά είναι το πυρηνέλαιο σε σχέση με το ελαιόλαδο;
Αν ρωτήσουμε έναν μέσο καταναλωτή τι λάδι χρησιμοποιεί στο σπίτι του, οι περισσότεροι θα απαντήσουν το ελαιόλαδο. Όμως, όταν τρώμε έξω, η απάντηση αλλάζει.
Ένα λάδι που το βρίσκουμε παντού
Στις ταβέρνες, στις επιχειρήσεις fast-food, ακόμα και σε ορισμένα εστιατόρια, κυριαρχεί ένα άλλο λάδι: το πυρηνέλαιο. Είναι φτηνότερο, αλλά τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; Είναι πραγματικά τόσο κατώτερο διατροφικά ή απλώς το έχουμε παρεξηγήσει;
Πώς φτιάχνεται το πυρηνέλαιο;
Το ελαιόλαδο βγαίνει από την έκθλιψη της ελιάς. Είναι, ας πούμε, ο φυσικός χυμός της. Το πυρηνέλαιο, όμως, παράγεται από τα υπολείμματα που μένουν αφού έχει ήδη εξαχθεί το λάδι, τον «πυρήνα», δηλαδή τα κουκούτσια, τις φλούδες και τα ό,τι υπόλοιπα μένουν από τον καρπό της ελιάς. Για να βγει λάδι από αυτά, απαιτείται θερμότητα και χημική επεξεργασία, σε μικρό βέβαια βαθμό. Συχνά προστίθεται και ένα μικρό ποσοστό παρθένου ελαιολάδου ώστε να γίνει πιο «εύγευστο». Όμως η διατροφική του αξία έχει ήδη επηρεαστεί σημαντικά από την επεξεργασία.
Τα θρεπτικά συστατικά κάνουν τη διαφορά
Η βασική διαφορά ανάμεσα στα δύο λάδια είναι η περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά, αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες. Το παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αυτά τα στοιχεία, που θεωρούνται ευεργετικά για την καρδιά, το ανοσοποιητικό και την προστασία από χρόνιες παθήσεις.
Το πυρηνέλαιο, λόγω της θερμικής επεξεργασίας που υφίσταται, χάνει ένα μέρος από τα αντιοξειδωτικά και τις πολύτιμες πολυφαινόλες. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πως τα δύο παράγωγα της ελιάς δεν προσφέρουν τα ίδια διατροφικά οφέλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία, ακόμη και λιγότερου ελαϊκού οξέος (το βασικό μονοακόρεστο λιπαρό οξύ που χαρίζει τόσα ευεργετικά χαρακτηριστικά) σε σχέση με το ελαιόλαδο, το καθιστά πιο πολύτιμο διατροφικά σε σχέση με άλλα σπορέλαια.
Γιατί χρησιμοποιείται τόσο ευρέως
Το βασικό του πλεονέκτημα είναι η τιμή. Το πυρηνέλαιο κοστίζει περίπου το μισό ή και λιγότερο από το ελαιόλαδο, γεγονός που το καθιστά ελκυστική επιλογή για επιχειρήσεις εστίασης που χρειάζονται μεγάλες ποσότητες για τηγάνισμα ή μαγείρεμα.
Επίσης, έχει μεγαλύτερη ανοχή σε στη θερμοκρασία, δηλαδή δεν καίγεται εύκολα, κάτι που το κάνει κατάλληλο για τηγανητά. Παρ’ όλα αυτά, δεν παύει να είναι ένα λάδι «δεύτερης διαλογής», που υστερεί σημαντικά στη θρεπτική του αξία.
Το τελικό συμπέρασμα
Το πυρηνέλαιο δεν είναι δηλητήριο, ούτε πρέπει να μας τρομάζει αν το καταναλώσουμε περιστασιακά. Όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με το παρθένο ελαιόλαδο όσον αφορά τα οφέλη για την υγεία.
Αν έχουμε τη δυνατότητα, αξίζει να επενδύουμε στο καλό ελαιόλαδο για το καθημερινό μας μαγείρεμα και τις σαλάτες μας. Το φθηνότερο δεν είναι πάντα καλύτερο και ειδικά όταν μιλάμε για την υγεία μας.