Πόσο επικίνδυνα είναι τα τρόφιμα σε κονσέρβα;

Συντάκτης: Δημήτρης Καρφής

Οι κονσέρβες αποτελούν μια εύκολη λύση στην καθημερινή διατροφή, αλλά πόσο ασφαλείς είναι για την υγεία μας;

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα έχουν καθιερωθεί ως μια γρήγορη και πρακτική λύση στην κουζίνα. Από τον τόνο και το γάλα εβαπορέ, μέχρι το καλαμπόκι και τον χυμό ντομάτας, βρίσκονται σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό. Πόσο ασφαλή είναι όμως για την υγεία μας; Τι κρύβεται πίσω από τη μεγάλη διάρκεια ζωής και τις σφραγισμένες μεταλλικές συσκευασίες;

Τι βάζουν μέσα για να κρατήσουν τόσο καιρό

Για να διατηρηθούν εκτός ψυγείου, τα τρόφιμα σε κονσέρβα συχνά περιέχουν συντηρητικά όπως νιτρικά, θειώδη και βενζοϊκά άλατα. Οι ουσίες αυτές καταπολεμούν βακτήρια και καθυστερούν την αλλοίωση. Ωστόσο, η μακροχρόνια και συχνή κατανάλωση τους μπορεί να επιβαρύνει το ήπαρ, τα νεφρά και το πεπτικό σύστημα, κυρίως σε παιδιά και ευπαθείς ομάδες.

Όταν η συσκευασία γίνεται τοξική

Πέρα από τα πρόσθετα στο περιεχόμενο, ανησυχία προκαλεί και η ίδια η συσκευασία. Πολλές κονσέρβες περιέχουν BPA (δισφαινόλη Α), μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην εσωτερική επένδυση του μετάλλου. Το BPA έχει συνδεθεί με ενδοκρινικές διαταραχές και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αν και σε ορισμένες χώρες η χρήση του περιορίζεται, αλλού παραμένει διαδεδομένη.

Πώς να διαβάζουμε τις ετικέτες

Οι ετικέτες στις κονσέρβες περιέχουν πολλές πληροφορίες, αλλά όχι πάντα με σαφήνεια. Τα πρόσθετα εμφανίζονται με τη μορφή κωδικών “E”: π.χ. το Ε250 είναι νιτρώδες νάτριο, το Ε211 είναι βενζοϊκό νάτριο. Όσο περισσότερα “E” περιλαμβάνονται, τόσο πιο επεξεργασμένο είναι το προϊόν. Σημαντική είναι επίσης η σειρά των συστατικών: ό,τι αναφέρεται πρώτο υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα.

Ποια προϊόντα θεωρούνται πιο επικίνδυνα

Ο τόνος σε κονσέρβα πιθανόν να περιέχει βαρέα μέταλλα, κυρίως υδράργυρο. Το εβαπορέ γάλα συχνά περιέχει σταθεροποιητές και γλυκαντικά. Ο χυμός ντομάτας, λόγω οξύτητας, αυξάνει τον κίνδυνο διάβρωσης της επένδυσης και πιθανής μεταφοράς BPA στο περιεχόμενο. Το καλαμπόκι και άλλα λαχανικά κονσέρβας περιέχουν συνήθως μεγάλες ποσότητες αλατιού και ζάχαρης για λόγους διατήρησης και γεύσης.

Δείτε ακόμα: Ο δεκάλογος των απαγορευμένων τροφών 

Τι μπορούμε να κάνουμε στην πράξη

Οι κονσέρβες δεν είναι από τη φύση τους επικίνδυνες, αρκεί να μην καταναλώνονται καθημερινά. Επιλέγουμε κονσέρβες χωρίς BPA ή με πιστοποιήσεις ασφαλείας. Διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες και αποφεύγουμε προϊόντα με πολλά πρόσθετα. Όπου είναι δυνατόν, προτιμάμε φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα, τα οποία δεν χρειάζονται συντηρητικά.

Συντάκτης: Δημήτρης Καρφής,

Influence:

Μέσα από τα κείμενά μου, επιδιώκω να μοιραστώ σκέψεις, προβληματισμούς και νέες οπτικές…