Πόση ώρα σπαταλούν οι νέοι στο διαδίκτυο και πώς συνδέεται με την ευτυχία τους;

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Οι Έλληνες αύξησαν το χρόνο που ξοδεύουν στο διαδίκτυο και σε ό,τι αφορά τους νέους παγκοσμίως το ερώτημα είναι: ο αυξανόμενος online χρόνος μήπως είναι εις βάρος της ευτυχίας τους; Η επιστήμη έχει της απαντήσεις…

Η καθημερινή ρουτίνα, το τρέξιμο και οι υποχρεώσεις φαίνεται πως δημιουργούν, ιδίως τους νέους την ανάγκη να «ξεφύγουν» με αποτέλεσμα να προσκολλώνται σε μια οθόνη.

Το διαδίκτυο όπως και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης (social media) σήμερα, είναι μέσα που παρουσιάζουν αλματώδη ανάπτυξη, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι χρήστες αφιερώνουν αρκετό χρόνο στο διαδίκτυο και στα social media, καθημερινά.

Δεδομένα ανάλυσης Pricefox: Αύξηση της χρήσης του διαδικτύου στην Ελλάδα το 2022 συγκριτικά με το 2021

Μετά από ανάλυση σχετικά με την συνεχόμενη αύξηση της χρήσης του διαδικτύου τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, την οποία ολοκλήρωσε η Pricefox λίγους μήνες πριν, τα δεδομένα έδειξαν ότι:

– Φέτος, το 2022 παρουσιάστηκε 3,5% αύξηση των χρηστών που σπαταλούν ώρες στο διαδίκτυο, σε σχέση με το 2021.

– Ο αριθμός των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξακολουθεί να παραμένει στα 7,4 εκατομμύρια, χωρίς να παρατηρηθεί κάποια αλλαγή.

– Το 2022 οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, φτάνουν τα 15 εκατομμύρια και υπολογίζονται σε 1.5 συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας ανά κάτοικο.

Όπως προέκυψε από τα δεδομένα της ανάλυσης της Pricefox, οι Έλληνες περνούν καθημερινά κατά μέσο όσο 6 ώρες, σερφάροντας στο διαδίκτυο και χρησιμοποιώντας τα social media.

Αύξηση της χρήσης των μέσων διαδικτύου και χρήσηχρηματοοικονομικών υπηρεσιών

Η Pricebox μετά την ανάλυση κατέληξε στο ότι τόσο η χρήση των μέσων του διαδικτύου, όσο και η χρήση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών on line, παρουσιάζουν αύξηση. Ειδικότερα:

– Το 25% του ηλικιακού πληθυσμού 16-64 στην Ελλάδα, χρησιμοποιεί on line τραπεζικές εφαρμογές και ασφάλειες.

– Το 11% προχωρά σε on line πληρωμές μέσω κινητού.

Τι έδειξε παλαιότερη σχετική έρευνα Αμερικανών

Το 2018, Αμερικανοί επιστήμονες εκπόνησαν έρευνα αναφορικά με τις ώρες χρήσης υπολογιστών από τους εφήβους. Από αυτήν προέκυψε ότι όσο περισσότερος χρόνος σπαταλιέται με τον έφηβο μπροστά σε μια οθόνη, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να είναι δυστυχισμένος.

Ακόμη και η αποχή από μια οθόνη δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι οδηγεί στην ευτυχία

Νέα μελέτη παρουσιάζει εντελώς διαφορετικά στοιχεία, διαπιστώνοντας ότι η πλήρης αποχή από τις οθόνες, από μόνη της μπορεί να εξασφαλίσει την ευτυχία.

Μία ώρα χρήσης ηλεκτρονικών μέσων  τη μέρα φαίνεται να μην είναι επιβλαβής

Διαπιστώθηκε ότι περισσότερο ευτυχισμένοι νιώθουν οι έφηβοι που χρησιμοποιούν τα ψηφιακά μέσα σχεδόν μία ώρα την ημέρα. Η έλλειψη της πραγματικής ικανοποίησης, μάλιστα παρατηρήθηκε με αργό αλλά σταθερό ρυθμό, για χρήση άνω της 1 ώρας ημερησίως.

Έρευνα σε πάνω από ένα εκατομμύριο εφήβους στην Αμερική

Το περιοδικό ψυχολογίας Emotion, έχει θέσει ερωτήσεις σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο εφήβους που χρησιμοποιούσαν το κινητό τους πολλές ώρες. Ερωτήθηκαν σχετικά με την ευτυχία που νιώθουν και με τον αριθμό των πραγματικών και ουσιαστικών (και όχι online) on line επαφών τους. Οι απαντήσεις τους αναλύθηκαν από τους ερευνητές των Πανεπιστημίων του San Diego και της Georgia στις Ηνωμένες Πολιτείες, με επικεφαλής την Τζιν Τουέντζ, καθηγήτρια ψυχολογίας.

Τα ευρήματα από τις απαντήσεις των εφήβων για τον χρόνο που ξοδεύουν στο κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή τους ήταν τα εξής:

– Κατά μέσο όρο, οι νέοι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στις συσκευές τους με οθόνη, στην πλοήγηση στο διαδίκτυο και την ενασχόληση τους μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων στα social media όταν παίζουν βιντεοπαιχνίδια.

– Όσοι συνομήλικοι αφιερώνουν χρόνο σε άλλες ενασχολήσεις ή δραστηριότητες, όπως ανάγνωση βιβλίων και περιοδικών, άλλες δραστηριότητες ή βόλτες με φίλους, είναι περισσότερο ευτυχισμένοι συγκριτικά με όσους χάνουν τον χρόνο τους στο διαδίκτυο ή σε μια οθόνη.

Σταθερή η σύνδεση ψυχολογικών προβλημάτων των εφήβων με την πολύωρη χρήση των social media

Η συχνή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα των οθονών αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ψυχολογικών προβλημάτων, όπως φαίνεται από νέα αλλά και παλαιότερα ευρήματα.

Όπως έχει διαπιστωθεί από Αμερικανούς επιστήμονες ο χρόνος που σπαταλάει ένας έφηβος σε ψηφιακά μέσα με οθόνη, όπως σε smartphone, θα μπορούσε να αφιερωθεί σε ξεκούραση, φίλους, επαφή με τη φύση και εργασία.

Πηγή 1, Πηγή 2

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.