Πόση ευγένεια κρύβει ένα παιδί

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Οι ευγενικοί τρόποι είναι πολύ σημαντικοί για τις διαπροσωπικές σχέσεις. Χωρίς ευγένεια και σεβασμό δεν είναι εύκολο να διατηρήσουμε σχέσεις με συνανθρώπους μας. Μέσα από τους τρόπους που διαχειριζόμαστε καταστάσεις και ανθρώπους αντικατοπτρίζεται η προσωπικότητα μας.

Και τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν ευγενική συμπεριφορά, όσο και αν σας φαίνεται δύσκολο. Τα πρώτα μαθήματα, τα αποκτούν παρακολουθώντας συζητήσεις και πράξεις των γονιών τους.

Πώς θα τα καταφέρουμε πρακτικά

1) Δώστε το καλό παράδειγμα. Κάντε καθημερινά πράξεις ευγένειας. Να είστε ευγενικοί σε μόνιμη βάση, ειδικά μπρόστα στα παιδιά σας, ακόμα κι όταν πιστεύετε πως δε σας ακούνε, καθώς απορροφούν συνεχώς στοιχεία.

2) Αναπαραστήστε καταστάσεις που απαιτούν καλούς τρόπους συμπεριφοράς για να μαθαίνει το παιδί.

3) Ζωγραφίστε ένα χάρτινο βαζάκι γεμάτο με ευγενικές λεξούλες. Λέγοντας τες καθημερινά και εξηγώντας τις συνθήκες που χρησιμοποιούμε την καθεμία, το παιδί θα αρχίσει να της επιλέγει.

4) Παίξτε παιχνίδια ρόλων και εξασκείστε τις ευγενικές λέξεις. Ακόμα, μπορείτε μέσα από εκφράσεις, να επιλέξετε τρόπους που βοηθούν τους άλλους στο παιχνίδι.

5) Επιβραβεύστε τις καλές πράξεις και μην εστιάζετε μόνο στις λάθος συμπεριφορές.

6) Κάθε φορά πριν από τη συνάντηση με τους φίλους του, υπενθυμίστε του να έχει καλούς τρόπους κι να μην τσακώνεται.

7) Κάντε κατανοητό το γεγονός, ότι αν είναι ευγενικός με τους φίλους του θα τους χαρίζει χαμόγελα και θα κρατήσει η φιλία τους.

8) Και εδώ χρησιμοποιήστε το παραμύθι ώς μέσο εκμάθησης συμπεριφορών.

Σίγουρα με τον καιρό το παιδί θα ολοκληρώσει σωστά την προσωπικότητα του.

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Influence:

Στόχος μου ως παιδαγωγός είναι να προσφέρω στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια για να διαμορφώσουν, με παιδεία, την προσωπικότητά τους…