Πόση γυμναστική χρειαζόμαστε τελικά ανάλογα με τις ανάγκες μας;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

O στόχος της απώλειας βάρους και της διαμόρφωσης ενός όμορφου σώματος είναι διαχρονικός.  Τελικά, πόσο συχνά πρέπει να γυμναζόμαστε;

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι λάτρευαν  τα όμορφα, γυμνασμένα σώματα  και τα υμνούσαν με τα αγάλματα.   Σήμερα όμως η επιστήμη και οι μοντέρνες μέθοδοι προπόνησης έχουν  αποκωδικοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να «χτίσουμε» ένα όμορφο  και  καλαίσθητο σώμα.

Διατήρηση υγιούς σώματος

Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, η ιδανική συχνότητα γυμναστικής μέσα στη βδομάδα είναι 150 λεπτά άσκησης.  Αυτό όμως ισχύει μόνο στην περίπτωση που απλά σκοπεύουμε να διατηρήσουμε τα ίδια κιλά. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι προπονήσεις των 30 λεπτών επί πέντε φορές τη βδομάδα, είναι αυτές οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς σώματος. Δεν είναι κακή σκέψη όμως να αυξήσουμε τον χρόνο των προπονήσεών μας στα 35 λεπτά και να κάνουμε 4 προπονήσεις την εβδομάδα (πάντα με γνώμονα ότι θέλουμε να διατηρήσουμε το σώμα μας και όχι να πετύχουμε κάποια αλλαγή).

Μυϊκή αύξηση και απώλεια λίπους

Σε κάθε άλλη περίπτωση όμως οι ενήλικες άνω των 30 ετών χρειάζονται περίπου 45 λεπτά με μία ώρα προπόνηση αν επιθυμούν την αύξηση της μυϊκή τους μάζας, ή αν θέλουν να χάσουν περιττά κιλά. Οι προπονήσεις πρέπει να γίνονται συχνά,  χωρίς όμως να αποκλείονται οι ασκήσεις με βάρη, ακόμα και για δύο συνεχόμενες ημέρες. Βέβαια, χρειάζεται και ξεκούραση, η οποία  αποσκοπεί στο να επουλώσει ο οργανισμός μας στους τραυματισμούς των μυών οι οποίοι προκαλούνται λόγω των προπονήσεων   και να είναι σε θέση  να οικοδομήσει νέους.

Συνιστάται μάλιστα η προθέρμανση να είναι 10 λεπτά, ο υπόλοιπος χρόνος να αφιερώνεται σε προπόνηση με αντιστάσεις και βάρη και τα τελευταία δέκα λεπτά να αφιερώνεται στην αποθεραπεία και στις διατάσεις.

Γενικότερα στην απώλεια λίπους είναι σκόπιμο να μετράμε θερμίδες τις οποίες καταναλώνουμε μια και έχει να κάνει με το ενεργειακό μας ισοζύγιο. Από την μια πλευρά πρέπει να είναι οι θερμίδες τις οποίες καταναλώνουμε από την τροφή και τα υγρά  και από την άλλη, αυτές που χρειαζόμαστε στην καθημερινότητα και καταναλώνουμε μέσω της γυμναστικής. Έτσι αν οι θερμίδες που καταναλώνουμε είναι λιγότερες από εκείνες που απαιτούνται και   χρησιμοποιούμε κατά την άθληση, τότε έχουμε απώλεια λίπους και κιλών ενώ στην αντίθετη έχουμε πλεόνασμα και βάζουμε κιλά.

Τέλος, για να αυξήσουμε τον μυϊκό μας όγκο αρκεί να αυξήσουμε τα κιλά τα οποία σηκώνουμε κατά την άθληση και έτσι οι μύες μας διογκώνονται και διαστέλλονται.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.