Πόσες θερμίδες καταναλώνουν οι καθημερινές μας εργασίες;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Ο οργανισμός μας αποτελεί ένα εργοστάσιο το οποίo δουλεύει συνέχεια. Καταναλώνουμε ενέργεια με την μορφή θερμίδων και προσλαμβάνουμε ενέργεια με την μορφή τροφής. Η πορεία μας όμως στο να ρυθμίσουμε το σωματικό μας βάρος και να χάσουμε τα περιττά κιλά είναι μια διαδικασία η οποία προϋποθέτει πολλή μελέτη και ειδικό διατροφικό πρόγραμμα. Όμως όλες μας οι καθημερινές δραστηριότητες καταναλώνουν θερμίδες και μας βοηθούν να αδυνατίσουμε.

Απώλεια περιττών κιλών

Για να μπορέσουμε να αδυνατίσουμε και να χάσουμε βάρος το βασικότερο είναι να ρυθμίσουμε κάθε μέρα το ενεργειακό μας ισοζύγιο. Αυτό σημαίνει ότι οι θερμίδες οι οποίες προσλαμβάνουμε πρέπει να είναι λιγότερες από εκείνες τις οποίες καταναλώνουμε. Έτσι διευκρινίζεται ότι πρέπει να κάψουμε περίπου 3500 θερμίδες προτού μπορέσουμε να μειώσουμε το σωματικό μας βάρος κατά ένα κιλό. Επιπλέον πρέπει να κάψουμε 2000 θερμίδες περίπου, ώστε να διατηρηθούμε στα ίδια επίπεδα.

Αερόβιες ασκήσεις

Οι βασικότερες αερόβιες ασκήσεις τις οποίες μπορούμε να κάνουμε είναι το περπάτημα και το ανέβασμα σκάλας. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί όχι μόνο να μας οδηγήσει στο να κάψουμε θερμίδες, αλλά και στο να δυναμώσουμε τα πόδια μας και τον κορμό μας. Είναι μια αρκετά αποδοτική άσκηση, μια και καταναλώνουμε μέσα σε 10-11 λεπτά μέχρι και 100 θερμίδες.

Πόσες θερμίδες καταναλώνουν οι καθημερινές μας εργασίες;

Απλές εργασίες

Το σκούπισμα και το σιδέρωμα είναι καθημερινές δραστηριότητες για αρκετές νοικοκυρές σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ορθοστασία είναι μια ενέργεια η οποία καταναλώνει αρκετές θερμίδες όπως επίσης και οι κινήσεις των χεριών μας. Έτσι το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα καταναλώνει μέχρι και 100 θερμίδες, ενώ το σιδέρωμα μέχρι και 150 θερμίδες  μέσα σε διάστημα μισής ώρας. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο μετά από αυτές τις εργασίες νιώθουμε έντονη σωματική κόπωση.

Σε ξεχωριστή κατηγορία ανήκει η διαδικασία του να ψωνίσουμε για το σπίτι μας τρόφιμα. Εκτός του ότι αναγκαζόμαστε να περπατήσουμε, το οποίο αποτελεί μια μορφή αερόβιας άσκησης, αναγκαζόμαστε να σπρώχνουμε το καρότσι και να κουβαλάμε το καλάθι με τα ψώνια το οποίο είναι σημαντική σωματική εργασία. Το κούρεμα του γκαζόν επίσης για αρκετούς είναι κοπιαστικό και αντιστοιχεί σε 60 θερμίδες ανά 16 λεπτά εργασίας.

Πόσες θερμίδες καταναλώνουν οι καθημερινές μας εργασίες;

Ύπνος

Ο ύπνος τέλος είναι η πιο σημαντική «δραστηριότητα» την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας. Εκτός του ότι όταν κοιμόμαστε καταναλώνουμε θερμίδες (συγκεκριμένα περίπου 50-60/ ώρα), αυξάνει τον μεταβολισμό μας, βελτιώνει την αντοχή μας και μας αποτρέπει από το να τρώμε (μια και ένας οργανισμός πρέπει να τρέφεται περίπου ανά τρεις με τέσσερις ώρες).

Οι καθημερινές μας εργασίες είναι σημαντικές για την καθημερινότητά μας και μας βοηθούν στο να χάσουμε βάρος. Όμως τίποτα δεν μπορεί να  αντικαταστήσει τη σωστή διατροφή και τη διαμόρφωση σωστού ενεργειακού ισοζυγίου.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.