Πώς βίωσα το σεμινάριο «Πώς να γνωρίσεις τον εαυτό σου»

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Ο νέος κύκλος σεμιναρίων του Believe in You με τίτλο “Xτίσε μια επιτυχημένη ζωή”  με εισηγήτρια την κα Εύη Ξυραφά,  ξεκίνησε μόλις  χθες,  την Τέταρτη 29/08. Θέμα του χθεσινού και πρώτου σεμιναρίου δεν ήταν άλλο από το “Πώς να γνωρίσεις τον εαυτό σου”. Σε αυτό ήμουν παρών και ο ίδιος. Ήταν μάλιστα η πρώτη μου φορά που παρακολούθησα σεμινάριο του Believe in You και γενικότερα προσωπικής ανάπτυξης ζωντανά.

Το σεμινάριο ξεκίνησε με την κα Εύη Ξυραφά να καλωσορίζει όλους τους παρευρισκόμενους. Τόσο εκείνους που είχαν έρθει και σε προηγούμενα σεμινάριά της, όσο και τους υπόλοιπους που είχαν έρθει για πρώτη φορά. Η πρώτη της κουβέντα ήταν η εξής: «αν δεν εφαρμόσετε στη πράξη αυτά που θα ακούσετε, δεν πρόκειται να έχετε κανένα όφελος από την παρακολούθηση του σεμιναρίου». Ήταν ξεκάθαρη και ειλικρινής εξ’ αρχής. Και είχε δίκιο, γιατί πως μπορούμε να γνωρίζουμε αν «δουλεύει»  κάτι,  αν δεν το δοκιμάσουμε εμπειρικά;

Έπειτα αφού έκανε μια σύντομη εισαγωγή στο θέμα του σεμιναρίου,  δηλαδή της έννοιας της αυτογνωσίας,  μας έβαλε μια πρώτη άσκηση. Και η άσκηση είχε ως εξής: έπρεπε ο καθένας μας να είναι έτοιμος μέσα σε ελάχιστα λεπτά να σηκωθεί ενώπιων του ακροατηρίου και να παρουσιάσει σύντομα τον εαυτό του.

Στη σύντομη παρουσίαση αυτή θα έπρεπε να αναφέρει ο καθένας 4 επίθετα για τον εαυτό του για  4 διαφορετικούς τομείς της ζωής του. Οι 4 τομείς ήταν: ο προσωπικός τομέας,  ο οικογενειακός, ο εργασιακός, και ο ερωτικός. Ήταν μια δοκιμασία που – μεταξύ άλλων – έφερε πολλούς αντιμέτωπους με ένα σημαντικό φόβο τους. Το φόβο της δημόσιας ομιλίας.

Παρατήρησα ότι πολλοί αγχώθηκαν μόλις η κα Ξυραφά περιέγραψε τη διαδικασία της εν λόγω άσκησης. Το άγχος τους ενδεχομένως θα ήταν είτε αποτέλεσμα του φόβου ομιλίας τους μπροστά σε κοινό,  είτε του ότι γιατί δεν γνώριζαν καλά τον εαυτό τους. Παρ όλα αυτά,  όλοι συμμετείχαν σε αυτή την άσκηση. Κανένας από τους παρευρισκόμενους δεν απείχε από αυτήν. Ακόμα και όσοι αγχώθηκαν κατά τη διαδικασία της άσκησης, τη διεκπεραίωσαν  τελικά επιτυχώς. Ήταν μια άσκηση που αποσκοπούσε να περάσει πολλά μηνύματα. Ένα από αυτά ήταν ότι «τον φόβο σου θα πρέπει να τον αντιμετωπίζεις κατάματα».

Πώς βίωσα το σεμινάριο «Πώς να γνωρίσεις τον εαυτό σου»

Ένας άλλος σκοπός της άσκησης  φαίνεται να ήταν το να τεστάρει τον αυθορμητισμό και την αυτογνωσία των παρευρισκομένων,  με το να παρουσιάσουν τον εαυτό τους. Τόσο  μπροστά σε γνωστούς, όσο και σε αγνώστους που δεν είχαν ξαναδεί στη ζωή τους. Μέσω αυτής της άσκησης αντιλήφθηκε άμεσα ο καθένας μας το κατά πόσο γνωρίζει τον εαυτό του.

Με αυτόν τον τρόπο,  όσοι είχαν τον φόβο ομιλίας μπροστά σε κοινό, τον αντιμετώπισαν στην πράξη. Και το σίγουρο είναι ότι την επομένη φορά που θα χρειαστεί να μιλήσουν σε ακροατήριο, θα είναι πολύ πιο βελτιωμένοι. Άλλωστε το σεμινάριο που ακολουθεί την Παρασκευή 31 Αυγούστου δεν είναι τυχαία το «Πώς να πουλάς τον εαυτό σου». Όσοι παρουσίασαν τον εαυτό τους είχαν ήδη την ευκαιρία να εντοπίσουν τα λάθη τους και να τα διορθώσουν στο επόμενο σεμινάριο που θα είναι επίσης βιωματικό.

Με το πέρας της εν λόγω δοκιμασίας, η κα  Εύη Ξυραφά μας ανέλυσε τον ορισμό της έννοιας της «αυτογνωσίας». Μας εξήγησε με ποιους τρόπους μπορούμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Ένας απλός τρόπος είναι να θέτουμε τα κατάλληλα ερωτήματα στον εαυτό μας. Μας τόνισε τη σημασία του να γνωρίζουμε τον εαυτό μας,  καθώς και τι δυνατότητες που θα υπάρξουν για εμάς σε όλους τους τομείς της ζωής μας,  εάν τον γνωρίσουμε.

Το ταξίδι της αυτογνωσίας υπογράμμισε ότι είναι προσωπικό ζήτημα του καθενός μας. Η δική της συμβολή έγκειται απλά στο να μας προτείνει αποτελεσματικούς τρόπους να κάνουμε αυτό το ξεχωριστό προσωπικό ταξίδι μας.

Εν γένει το σεμινάριο ήταν ιδιαίτερα διαδραστικό. Η κα Ξυραφά απάντησε με σαφήνεια και ακρίβεια σε όλα τα ερωτήματα που της έθεσαν οι παρευρισκόμενοι. Δεν «χάιδεψε τα αφτιά» κανενός από τους παρευρισκόμενους. Αντίθετα , απάντησε στα όλα ερωτήματα με ειλικρίνεια και ευθύτητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…