Πώς τοποθετούμε τα έπιπλα στην κουζίνα

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

Η κουζίνα, ως σημαντικός χώρος για κάθε σπίτι, πρέπει να είναι σωστά και εργονομικά εξοπλισμένη. Δηλαδή να λαμβάνονται υπόψη οι αναλογίες και οι διαστάσεις του χώρου και του σώματος του χρήστη. Για να επιτύχουμε εργονομία στον χώρο της κουζίνας, πρέπει ο χώρος να είναι μια βολική και άνετη περιοχή εργασίας.

Η κουζίνα και οι άλλες ηλεκτρικές συσκευές πρέπει να βρίσκονται σε μια ακολουθία.  Ψυγείο, νεροχύτης και ηλεκτρική κουζίνα είναι τα τρία κέντρα δραστηριότητας, που αποτελούν το λεγόμενο τρίγωνο εργασίας. Σε μια σωστά και εργονομικά καταρτισμένη κουζίνα η απόσταση αυτών των τριών ελαχιστοποιείται. Και με βάση τη θέση αυτών των τριών καθορίζεται και το σημείο που θα μπουν τα υπόλοιπα.

Ψυγείο και καταψύκτες

Πρέπει να τοποθετούνται στη γωνία της κουζίνας. Όταν ανοίγει η πόρτα δεν πρέπει να κλείνει τον κενό χώρο. Σύμφωνα με τις συστάσεις των κατασκευαστών, το ψυγείο πρέπει να εγκατασταθεί σε δροσερό σημείο, μακριά από το φως του ήλιου και πηγές θερμότητας.

Νεροχύτης

Είναι το κύριο κέντρο της δραστηριότητας, στο οποίο, σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, περνάτε πάνω από τον μισό χρόνο που δαπανάτε στην κουζίνα. Στην ιδανική περίπτωση το σημείο του καθαρισμού πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο του τριγώνου, σε απόσταση περίπου 1 με 1,2 μέτρα από την κουζίνα και 1,2 με 2 μέτρα από το ψυγείο. Κοντά στον νεροχύτη πρέπει να είναι τα ντουλάπια με τα πιάτα.

Ηλεκτρική κουζίνα

Η πιο βολική της θέση είναι κοντά στο τραπέζι. Να θυμάστε ωστόσο ότι είναι η πιο επικίνδυνη συσκευή στο χώρο της κουζίνας και αιτία πρόκλησης των περισσότερων τραυμάτων. Ως εκ τούτου, πρέπει να ρυθμίζεται έτσι ώστε να μην μπορεί να βλάψει, είτε όταν εργάζεστε μέσα στην κουζίνα, είτε όταν περνάτε από αυτήν για να πάτε σε άλλο χώρο.

Πάγκοι, τραπέζια

Η απόσταση των 120 εκ, ανάμεσα στο τραπέζι και ένα τοίχο ή οποιοδήποτε άλλο εμπόδιο είναι η ελάχιστη απόσταση που απαιτείται για να επιτρέψει σε ένα άτομο να περπατήσει πίσω από κάποιο που ήδη κάθεται στην καρέκλα. Για να μπορεί ένα άτομο να εργαστεί, ενώ κάποιος κάθεται από πίσω, είναι απαραίτητο να αφήσετε μια ελάχιστη απόσταση 135 εκ ανάμεσα στον πάγκο εργασίας και την άκρη του τραπεζιού. Αν η κουζίνα έχει σχεδιαστεί με πάγκο εργασίας 80 εκ, χρειάζεται να αυξήσετε την απόσταση κατά 15 εκ. Για να βρείτε τις αποστάσεις που χρειάζεται να αφήσετε ανάμεσα στους πάγκους και τα άλλα στοιχεία μέσα στην κουζίνα, χρειάζεται να έχετε υπόψη σας, τους ανθρώπους να μετακινούνται ελεύθερα, έχοντας ανοιχτές συσκευές, πόρτες ερμαρίων και συρτάρια.

Πλυντήριο πιάτων

Για την σωστή χρήση του πλυντηρίου πιάτων, χρειάζεται να αφήστε 1 μέτρο ελεύθερο μπροστά του. Για να μπορείτε εύκολα να το γεμίζετε και να το αδειάζετε με ανοιχτή την πόρτα του. Εάν χρειάζεται να περνά συγχρόνως και ένα δεύτερο άτομο από πίσω, χρειάζεται να αυξήσετε την απόσταση κατά 70 εκ.

Διάταξη κουζίνας

  • Μονή σειρά διάταξης

Είναι η πλέον ευέλικτη για μικρές περιοχές μήκους από 2 έως 3,6 μέτρα. Αυτή η διάταξη περιλαμβάνει τη γραμμική ακολουθία των επίπλων κατά μήκος του τοίχου. Πιστεύεται ότι σε περίπτωση που υπερβαίνει τα 3,6 μέτρα η απόσταση μεταξύ των σημείων εργασίας και συσκευών είναι πολλή μεγάλη με αποτέλεσμα να δυσκολεύει τις εργασίες. Συνήθως σε αυτές τις κουζίνες το ψυγείο και ο φούρνος καταλαμβάνουν τις άκρες. Στη μέση μπαίνει ο νεροχύτης έχοντας τον μπάγκο εργασίας ανάμεσα στον νεροχύτη και τον φούρνο. Για να αυξήσετε την ωφέλιμη επιφάνεια εργασίας του χώρου της κουζίνας σκόπιμο είναι να τοποθετήσετε ψηλά ντουλάπια.

  • Διπλή σειρά διάταξης

Η τοποθέτηση των επίπλων κατά μήκος των δύο παράλληλων τοίχων είναι ιδανικό για μια ευρύχωρη κουζίνα. Ηλεκτρική κουζίνα και νεροχύτης, σύμφωνα με τους ειδικούς στην εργονομία του χώρου, καλό είναι να μπαίνουν στην μία ευθεία, να καταλαμβάνουν τον ένα τοίχο. Ψυγείο, ντουλάπια με μαγειρικά σκεύη και τρόφιμα, κατά μήκος του άλλου τοίχου. Ο ελεύθερος χώρος μεταξύ των δύο μπάγκων δεν πρέπει να κλείνει από την πόρτα του ψυγείου όταν ανοίγει. Ενώ η απόσταση μεταξύ των δύο σειρών δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 120 εκατοστών.

  • Διάταξη σε σχήμα Γ

Η κουζίνα σε σχήμα Γ, όπου εφαρμόζεται και το τρίγωνο που αναφέραμε πιο πάνω, αφήνει χώρο και για μια πλήρη τραπεζαρία.

  • Διάταξη σε σχήμα Π

Στο σχήμα Π τα έπιπλα αναπτύσσονται σε τρεις τοίχους, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία των ατόμων στην κουζίνα και παρέχει άνετη πρόσβαση στα τρία κέντρα δραστηριότητας. Για μια τέτοια κουζίνα απαιτείται χώρος πάνω από 10,12 τετραγωνικά μέτρα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόσταση μεταξύ των επίπλων πρέπει να είναι μεταξύ 1,2 έως 2,8 μέτρα. Αν η απόσταση είναι μικρότερη δεν θα μπορούν να κινηθούν μέσα αν βρεθούν πάνω από ένα άτομο, ενώ αν είναι περισσότερο η απόσταση μεταξύ των μπάγκων και συσκευών θα είναι πολύ μεγάλη.

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…