Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη των γιορτών;

Συντάκτης: Flowmagazine

Με τόσες λαχταριστές λιχουδιές, οι χριστουγεννιάτικες διακοπές είναι πολύ πιθανό φεύγοντας να μας αφήσουν για παρακαταθήκη μια «ωραιότατη» αυξημένη χοληστερίνη. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ενέχει και ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισής της; 

Συγκεκριμένα, η έρευνα έχει δείξει ότι τα επίπεδα της χοληστερίνης τον Ιανουάριο είναι κατά 15% – 20% αυξημένα σε σχέση με το καλοκαίρι. Ο κίνδυνος, μάλιστα, οι εξετάσεις αίματος να δείξουν τη χοληστερίνη (τόσο την ολική όσο και την «κακή» – LDL ή χοληστερόλη) αυξημένη μετά τα Χριστούγεννα, είναι 6πλάσιος σε σχέση με την περίοδο του καλοκαιριού.

Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπη που έχουν τα φαγητά των γιορτών.

Επιπλοκές από την αύξηση της χοληστερίνης

Οι υψηλές τιμές της χοληστερόλης μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες εναποθέσεις στα τοιχώματα των αρτηριών σας (αθηροσκλήρωση), οι οποίες μειώνουν τη ροή του αίματος προκαλώντας επιπλοκές, όπως:

  • Πόνο στο στήθος – Εάν επηρεαστούν οι αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά σας με αίμα (στεφανιαίες αρτηρίες), μπορεί να έχετε πόνο στο στήθος (στηθάγχη) και άλλα συμπτώματα στεφανιαίας νόσου.
  • Έμφραγμα Εάν οι αθηροματικές πλάκες σχιστούν ή σπάσουν, μπορεί να σχηματιστεί θρόμβος αίματος στο σημείο εκείνο εμποδίζοντας τη ροή του αίματος ή φράσσοντας μια αρτηρία. Εάν η ροή του αίματος σε μέρος της καρδιάς σας σταματήσει, θα πάθετε καρδιακή προσβολή.
  • Εγκεφαλικό Όπως με το έμφραγμα, έτσι και το εγκεφαλικό συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος εμποδίζει τη ροή του αίματος σε μέρος του εγκεφάλου σας.

Αλλά υπάρχουν και καλά νέα: οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να μειώσουμε τη χοληστερόλη γρήγορα και χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Πώς θα ρίξετε γρήγορα την χοληστερίνη

Η έρευνα έχει δείξει ότι για κάθε μείωση 10% στο επίπεδο της χοληστερίνης σας, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται από 20% έως 30%.

Για να πετύχετε μια γρήγορη, σημαντική μείωση των επιπέδων χοληστερίνης —ιδιαίτερα της LDL— αρκεί να ακολουθήσετε ορισμένες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Το «μυστικό» κρύβεται στις ακόλουθες τακτικές:

  1. Μειώστε το αλάτι
  2. Εστιάστε στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φασόλια
  3. Περιορίστε την ποσότητα των ζωικών λιπών και χρησιμοποιήστε τα καλά λιπαρά με μέτρο
  4. Τρώτε περισσότερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης
  5. Τρώτε λιγότερα επεξεργασμένα δημητριακά, όπως το λευκό αλεύρι
  6. Πίνετε αλκοόλ με μέτρο, αν όχι καθόλου
  7. Ασκηθείτε 4-5 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 30 λεπτά

Εάν σκέφτεστε σοβαρά να μειώσετε τη χοληστερόλη σας και να φροντίσετε καλά την καρδιά σας, αυτές οι 7 τακτικές είναι μία εξαιρετική βάση για να ξεκινήσετε. Θα σας βοηθήσουν, επίσης, να χάσετε το περιττό βάρος, το οποίο θα βελτιώσει επιπρόσθετα την υγεία της καρδιάς σας.

Ακόμη, αυτή θα ήταν πολύ καλή ευκαιρία για να κόψετε το κάπνισμα και να διαχειριστείτε το άγχος, καθώς και τα δύο αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για την αύξηση της «κακής» χοληστερίνης.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…