Πώς θα μας επηρεάσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες

Συντάκτης: Παναγιώτης Γουρνάς, Blogger

Πώς θα μας επηρεάσουν οι νέες αντικειμενικές αξίεςΑν και ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα παραμείνει αμετάβλητος, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα επηρεάσουν σημαντικά τις επόμενες καταβολές του.

Από τις 21 Μαΐου 2015 θα μειωθούν αναδρομικά οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, από 5% έως και 19%, ανάλογα με τη ζώνη. Επίσης, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ θα επιστραφεί μέσω συμψηφισμού η διαφορά σε φόρους μεταβίβασης που έχουν επιβληθεί κατά το τελευταίο οκτάμηνο.

Η δόση του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου του ΕΝΦΙΑ 2015 δεν θα επηρεαστεί, αλλά θα αλλάξουν, μεταξύ άλλων, τον νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), ο οποίος θα έρθει ως αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2016. Υπολογίζεται ότι τα έσοδα από αυτόν θα είναι περί τα 2,65 δις ευρώ.

Οι νέες αντικειμενικές θα επηρεάζουν από δω και στο εξής τον φόρο μεταβιβάσεων, τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές ακινήτων, τα ενοίκια, τα τεκμήρια διαβίωσης, το τέλος ακίνητης περιουσίας και τα έξοδα μεταβιβάσεων.

Συντάκτης: Παναγιώτης Γουρνάς, Blogger

Influence:

Ο Παναγιώτης Γουρνάς είναι οικονομολόγος, με σπουδές σχετικά με τη διοίκηση επιχειρήσεων, τα πληροφοριακά συστήματα και τα διεθνή οικονομικά…